Mărișel

Prin Mărișel am fost de câteva ori, dar niciodată nu am fost așa impresionat ca și vara trecută. Nu de comună în sine ci de cerul curat, nepoluat și senin pe care l-am văzut aici. O să detaliez mai jos de ce mi-a plăcut așa mult zona. De asemenea, e frumos și iarna când e totul acoperit de zăpadă.

Mărișel

Tradiții_Mărișel

Mărișel este o comună clujeană destul de întinsă ca suprafață. Mai demult știam că e cea mai mare comună montană locuită din România. Nu mai știu cum e în prezent, dar asta nu contează.  Zona are potențial și merită recomandată.

Din Cluj-Napoca până în Mărișel sunt 50 de km, cam o oră de mers cu mașina. Zona este foarte frumoasă, eu am traversat-o dinspre Beliș, dinspre Cluj-Napoca (evident) cât și dinspre Poiana Horea. Spre Poiana Horea și chiar mai departe spre Albac drumul este superb. Dacă sunteți prin zonă, vi-l recomand. Apusenii sunt foarte faini. Ultimii 2 ani s-a refăcut și drumul dinspre Cluj-Napoca. Am condus atât ziua cât și noaptea pe aici și mi-a plăcut. Drumul șerpuiește printre copaci care au crengile aproape unite pe alocuri, parcă  treci printr-un tunel de verdeață.

Că am pomenit Belișul, de la pârtia de schi din Mărișel se vede superb lacul de acumulare Beliș-Fântânele.

Pârtia_Mărișel

Ski_Mărișel

Mărișel

De câteva ori am avut norocul să admir caii localnicilor care sunt de regulă lăsați liberi. Primăvara și vara cel puțin așa a fost. Chiar venisem dinspre Giurcuța de Sus primăvara trecută și am văzut câteva exemplare absolut deosebite. Cai mari, frumoși și blânzi, care au stat și la mângâiat. Îmi plac mult caii și m-am bucurat de moment.

Cai_Mărișel

Mărișel

Mărișel

Mărișel

Mărișel

Unele poze au altă semnătură deoarece sunt făcute cu aparatul foto pe când restul sunt cu telefonul. De fapt, marea majoritate a pozelor postate pe site sunt făcute cu telefonul. Pe lângă asta le mai micșorez rezoluția și le reduc calitatea căci și așa sunt preluate de alții fără acord mai mereu. Dar asta e un alt subiect ce nu are legătură cu tematica site-ulului. 🙂

Mărișel

Caii din Mărișel

Vara trecută am stat o noapte în Mărișel special să fotografiez galaxia. Venisem din Albac și vremea se anunțase urâtă. Chiar când am ajuns în Mărișel ploua cu găleata și nu aveam speranțe mari la un cer senin. Mă interesa centrul galactic și cometa Neowise care a făcut furori cu vizibilitatea ei. Toată lumea voia să o vadă și să o pozeze.

Mărișel

Mărișel

Cometa Neowise

Conform datelor privind poluarea cerului de aici, pot spune că nu e cel mai negru cer din țara noastră. Spun negru deoarece cerul nepoluat pe timp de lună nouă așa apare. Dacă vrei să vezi o frântură din galaxia Calea Lactee, în care ne aflăm și noi (tot sistemul solar de fapt), atunci e nevoie de un cer curat, cu luna nouă, fără poluare luminoasă și senin.

Calea_Lactee

Am fost prin multe locuri cu cer aparent mai ’’bun’’ decât în Mărișel, cum ar fi Munții Măcin sau Delta Dunării, dar parcă aici a fost mai spectaculos. E clar că altitudinea și aerul rece ajută la o vizibilitate mai mare. Comuna Mărișel se află la 1250 de metri altitudine.

Galaxia Calea Lactee

Cum spuneam, am avut parte de o noapte spectaculoasă și memorabilă. Nu mai îmi venea să mă opresc din fotografiat. Eram doar eu și câinii comunei pe ulițe. Ploile abundente din vara trecută probabil că au descurajat vizitatorii și excursioniștii.

Știu că este un observator astronomic aici, dar nu cunosc detalii despre acesta. Cu proxima ocazie trebuie să mă interesez dacă au acces și turiștii pentru a vedea corpurile cerești. Ar fi interesant…

Cum se poate vedea în poze, iarna e anotimpul vizitelor masive în Mărișel. Asta datorită pârtiei de schi. Eu abia recent am învățat puțin să fac câteva manevre pe schiuri dar e posibil să mă prindă ’’microbul’’. 😊

Mărișel

Mărișel

Mărișel

Aventura in Romania

Asta nu m-a împiedicat să vin și iarna pe aici. Cu ocazia asta am văzut că se mai păstrează și din tradițiile locului. Am întâlnit o sanie trasă de cai pe care am apucat să o pozez. Acum vreo 2 ani pe la poalele Buscatului am și făcut o tură cu una. Cred că și în prezent sunt prestate servicii de genul.

Mărișel

Mărișel

Se poate veni și cu bicicleta prin zonă. Nu știu detalii foarte multe dar sunt piste aici făcute special pentru pasionați. Trasee montane n-am prea făcut prin locurile astea. Prin 2015 am făcut o drumeție de câteva ore pe la baza pârtiei, pornind dinspre baraj, dar n-am poze.

Una peste alta, zona e interesantă și eu clar o să merg cu plăcere mereu în Mărișel. Poate la vară fac niște drumeții prin jurul comunei și revin cu noutăți. Până atunci vă las cu pozele. 😉

No Comments

Post A Comment

18 − 14 =