Lacul Iacobdeal, ape de smarald

Lacul Iacobdeal este un lac mai puțin cunoscut și deosebit de frumos, aflat în apropierea Munților Măcin.

Lacul Iacobdeal

Lacul s-a format  prin 1930, în urma inundării unei galerii a carierei de granit de aici. O explozie a provocat străpungerea pânzei freatice, iar apa doar atât a așteptat. Totul s-a petrecut relativ rapid, astfel încât apele au înghițit utilajele și mașinăriile din galerie. Lacul Iacobdeal nu are alte surse de alimentare decât aceste izvoare subterane și evident precipitațiile.

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal a fost un bonus pe lista mea cu obiective. Deoarece eram în zona Munților Măcin, era chiar păcat să nu fi dat o fugă până la lac. Zonă foarte frumoasă și eu zic că se ajunge relativ lejer. Am venit dinspre Măcin, pe drumul 22D, am trecut de Greci și am virat la dreapta spre Turcoaia. După 1,5 km, am luat-o prima la stânga spre cariera de piatră, pe un drum neasfaltat. Au urmat alți 2 km de drum cu pietriș și apoi am virat iar pe a doua la dreapta. Se poate lăsa mașina aici, sau se poate urca aproximativ 200 de metri până la lac. De regulă oamenii vin cu mașinile până sus. Și eu am procedat la fel, că nu știam exact ce și cum.

Lacul Iacobdeal

Cu o suprafață de aproximativ un hectar, Lacul Iacobdeal este de o frumusețe aparte. Apele de smarald ale acestui lac te farmecă efectiv. De cum am ajuns aici m-am și cocoțat pe o creastă să-l pot admira în toată splendoarea. Chiar e deosebit. Cu ocazia asta am făcut cunoștință și cu microfauna de aici. Am observat o femelă de păianjen viespe sudic. (Argiope lobata).

Paianjenul Viespe

Încă o poză cu zoom ca să vedeți mai bine. Arahnidă interesantă, ce ziceți?

Angiope lobata

Pentru că era foarte cald, abia am așteptat să mă arunc de câteva ori în apele de culoarea smaraldului. Apă numai bună de baie și înot. Absolut perfectă. Adâncimea maximă cică ar fi undeva la vreo 20 de metri.

Baraian Cristian

Malurile lacului sunt din granit și abrupte pe alocuri. Pe partea estică este un promontoriu interesant de pe care se poate sări în apă. Acesta are vreo 8-10 metri înălțime de la luciul apei. Pe lângă asta, mai e și un mic tunel care străbate stânca pe dedesubt și te scoate direct la apă. Chiar interesant, dar remarc că nu am poză cu tunelul efectiv, ci doar cu ieșirea acestuia. Așa că trebuie să vă folosiți imaginația. 🙂

Lacul Iacobdeal

Lacul Iacobdeal este în prezent proprietatea privată a unui domn, Marcel Țăranu, de meserie scafandru. Acesta a cumpărat lacul acum câțiva ani, având planuri de exploatare turistică a zonei. Momentan oricine are acces la lac, fără vreo taxă sau interdicție.

Aventura in Romania

Dacă veniți prin zonă, vă recomand să vă aventurați și pe crestele Munților Măcin. Sunt cei mai vechi munți din România și am scris despre ei recent. Zona e superbă.

De menționat că vin aici și proaspeți căsătoriți pentru ședințe foto memorabile. Chiar văzusem o mireasă când am ajuns la lac. Se poate observa în poza de mai jos.

Lacul Iacobdeal

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Lacul Traian, Orașul Măcin, Munții Măcin, flora și fauna locală.

– puțin mai departe: Fluviul Dunărea, orașele Brăila, Tulcea, Pădurea Babadag, Cetatea Enisala.

Activități ce se pot face la/pe lângă Lacul Iacobdeal:

– relaxare, înot, drumeții montane, cicloturism, echitație (în satul Cerna), poze și filmări și multe altele.

Îmi amintesc că văzusem pe Youtube un clip superb cu Lacul Iacobdeal. Filmarea era făcută cu o dronă și cu ocazia asta am văzut peisajul minunat din proximitatea lacului. Așa a apărut dorința de a-l vedea în realitate. Avem o țară superbă, asta e clar. Așa că, vizitați-o și îngrijiți-o! 🙂

Numai bine!

 

Tags:
, ,
No Comments

Post A Comment

8 + 9 =