Detunata Goală, o rezervație deosebită a Munților Metaliferi

Detunata Goală este o arie protejată pe care îmi doream să o văd de mulți ani. Întâmplarea a făcut ca să nu ajung prin acest loc nicicum. Nu prea aveam drum prin zona Abrudului și de aceea tot amânam vizitarea acestei minunății.

Detunata Goală

Detunata Goală este o rezervație naturală de tip geologic, cunoscută pentru coloanele patrulatere și hexagonale de bazalt. Aceste coloane sunt de fapt rocă vulcanică (magmă) răcită într-o anumită perioadă de timp. Coloane mult mai celebre și extrem de fascinante se găsesc în Islanda, țară unde vreau să ajung pentru a vedea aurora boreală. 🙂

Detunata Goală

Revenind la Detunata Goală, această denumire i-a fost dată din vechime de către localnici. Din cauză că desprinderea și prăbușirea imenselor coloane de bazalt spre poalele masivului provocau detunături ce se auzeau departe în vale. La poalele Detunatei este plin de stâncă sfărâmată care stă mărturie prăbușirii coloanelor stâncoase. Denumirea de Goală a fost dată deoarece nu prea există vegetație pe versantul vestic decât sporadic. Pe creastă și pe laterale este însă vegetație bogată.

Detunata Goală

Detunata Goală are și o soră, să zic așa, anume Detunata Flocoasă, din cauză că este acoperită de pădure. Aceasta din urmă n-am văzut-o decât de la distanță deoarece Detunata Goală mi se părea mult mai interesantă. Nu e distanță mare între ele, aproximez maxim 2 km și bănuiesc că într-o zi se poate face circuitul ambelor. Detunata Flocoasă se poate vedea în poza de mai jos.

Detunata Flocoasă

Detunatele fac parte din Munții Metaliferi, care la rândul lor alcătuiesc Apusenii. Înălțimea maximă a Detunatei Goale este de 1158 de metri, a celei Flocoase de 1265 de metri. Ambele rezervații  sunt puncte de atracție turistică importantă. Dacă nu ați fost niciodată pe la ele, vă recomand să le parcurgeți. Cel puțin la Detunata Goală traseul este ușor. Vă povestesc îndată despre el.

Detunata Goală

Rezervația Detunata Goală are o suprafață de 24 de hectare și coloanele acesteia se întind pe o lungime de circa 600 de metri. Așa scria cel puțin pe panoul informativ de la intrarea pe traseu.

Deși se poate face circuit cum vă ziceam mai sus, atracția este partea vestică care dezvăluie ochilor coloanele de bazalt curbate, încovoiate, care te fac să te întrebi cum de au ajuns așa. Mie mi s-au părut super interesante. Acestea cred că au o înălțime de vreo 70-100 de metri. Când ești jos la baza lor par impozante de-a dreptul. Sunt și ceva legende privind formarea lor, evident cu uriași și zâne, exact cum îi stă bine unui basm românesc. 🙂

Detunata Goală

Ca să nu întind articolul, vă spun și că la rezervație se ajunge relativ ușor, aceasta fiind localizată în județul Alba, aproape de comuna Bucium, la circa 16 km de Abrud. Punctul de pornire este chiar din comună, din centru, pe un drum de pietriș, care probabil urmează a fi asfaltat. Eu am parcurs drumul pe jos tur-retur, că așa e mai bine pentru sănătate. 😛

Detunata Goală

Detunata Goală

De la șosea se urcă vreo 10-15 minute până în zona care anunță începutul traseului. Circuitul durează 1 – 1,5 ore și se face pe punct roșu. Eu am luat-o prin partea dreaptă (estică) și după jumătatea distanței parcurse am optat pentru a mă urca și în creastă. Eram curios să văd totul de sus.

Traseu Detunata Goală

Detunata Goală

Este impresionant și frumos din creastă. Trebuie avut însă grijă deoarece poteca până sus e alunecoasă, iar pe vârf e piatră și e destul de îngust. Dacă a plouat înainte poate fi periculos. Traseul este interzis iarna.

Detunata Goală

Din creastă se pot zări satele din zonă, Vârful Bihor și mina de cupru și sterilet de la Roșia Montană. Coloanele prăbușite și brazii de la bază te fac să te simți mare și liber. Peisajele prin zonă sunt pitorești și au iz de vacanță. 🙂

Detunata Goală

Din creastă am coborât și am mers la baza masivului ca să fiu cât mai aproape de coloanele de bazalt. Din mare și liber, aici m-am simțit mic și neînsemnat. Efectiv ești ca o furnică în fața muntelui. Interesante stări…

Detunata Goală

Aici am făcut pauză de poze, am respirat aerul purificat de brazii ce înconjoară stâncăria și m-am cocoțat ca un copil pe toate pietrele posibile și imposibile. Spectaculozitatea maximă se află aici la baza versantului vestic, unde te poți apropia de coloanele bazaltice ce stau încovoiate și-ți lasă impresia că acum, acum se desprind.

Returul l-am făcut pe cruce roșie, acesta cred că era marcajul vechi. Prin zonă este ceva peșteră, posibil cu un ghețar, dar nu știu detalii. Mă gândesc la ceva gen Scărișoara dar nu știu ce , cum și unde. Mai trebuie să studiez.

Detunata Goală

La coborâre nu am mai mers pe drumul pietruit ce șerpuia dealul, ci am luat-o direct spre centrul comunei. Întâmplarea a făcut să descopăr aici Popasul Fefeleaga. Da, este vorba de Fefeleaga lui Agârbiceanu, care a trăit aici, azi locuind în casa asta strănepotul acesteia, domnul Vetălău. M-a servit cu o cană de apă că eram însetat și am depănat povești vreo 10 minute. Probabil cu mulți călători ca mine a stat la taclale acest domn.

Detunata Goală

Omul este foarte sociabil și respectuos. Mi-a zis că lumea poate campa la el, oferă spre cazare camere țărănești, loc de picnic și chiar gustări tradiționale la cerere. Acesta e numărul dânsului dacă sunteți curioși: 0741 781 979.

Popasul Fefeleaga

De aici a mai fost doar o aruncătură de băț până la mașină și dus am fost. Am lăsat în spate Detunata Goală împreună cu poveștile ei că aveam de parcurs distanțe serioase ulterior.

Rezervația Detunata Goală este unicat în România atât prin prisma valorii științifice cât și a peisagisticii. Am mai spus-o și o repet: avem o țară frumoasă plină de minunății pe care ar trebui să o apreciem la justa ei valoare.

Detunata Goală

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Detunata Flocoasă.

– puțin mai departe: Roșia Montană, Iazul de decantare Valea Șesii. Poiana cu narcise de la Negrileasa.

Activități ce se pot face la Detunata Goală:

– relaxare, camping, drumeții, observarea faunei și florei de pe traseu, studiul rocilor, poze și filmări.

6 Comments
  • Alina
    Posted at 12:48h, 04 septembrie Răspunde

    Daca nu va suparati, imi puteti spune la ce pensiune ati gasit cazare? Multumesc mult!

    • Cristi
      Posted at 23:44h, 10 septembrie Răspunde

      Nu am stat la vreo pensiune in zona. Doar am vizitat locul si am facut traseul descris. Ma gandesc ca sunt destule cazari oricum; sigur gasiti pe booking.

  • lavinia ana
    Posted at 14:11h, 22 septembrie Răspunde

    Buna, am si eu o intrebare legata de drum, este accesibil si altfel decat pe jos? Caruta de exemplu, sau altceva?

    • Cristi
      Posted at 11:33h, 25 septembrie Răspunde

      Pana la intrarea pe traseu e accesibil cu masina. Apoi pe jos, ca vorbim de o zona cu creste si padure.

  • Coni
    Posted at 17:28h, 03 septembrie Răspunde

    Exploatarea de suprafata care se vede de pe varf nu e la Rosia Montana, ci la Rosia Poieni (cupru). Din fericire, (inca) nu exista exploatare la suprafata in Rosia Montana, ca de asta au protestat mii de oameni in 2013. Traseul este accesibil si pentru familii cu copii, Exista portiuni de asfalt, dar cel mai bine e sa faci drumetiile pe jos. De fiecare data am fost acolo in jur de 20 mai cand e Sarbatoarea Narciselor si am vazut ambele obiective. Proprietatea pensiunii zicea ca nu prea are turisti din cj. Oare sa nu stie clujenii de asa locuri frumoase la 2 ore jumate de ei?

    • Cristi
      Posted at 21:18h, 03 septembrie Răspunde

      Va multumesc pentru clarificare. Corectez imediat si in text.Legat de clujeni, se prea poate ca multi sa nu aiba habar despre locurile astea atractive. De altfel, sunt multe locuri superbe in tara noastra care sunt extrem de putin vizitate. Le vom face cunoscute. 🙂

Post A Comment

nine − 5 =