Cetatea de Scaun a Sucevei

Recent, am vizitat Cetatea de Scaun a Sucevei sau mai simplu spus, Cetatea Sucevei. Era cât pe ce să o văd acum 2 ani când am fost prin Moldova pentru munți și mănăstiri dar avusesem prea multe pe cap. De data aceasta n-am ratat-o deși am avut la fel de multe obiective pe listă.

Aventura in Romania

Foarte asemănătoare cu Cetatea Neamțului, Cetatea de Scaun a Sucevei pare destul de impresionantă. Restaurată recent, cetatea oferă o mulțime de cotloane care te pot purta înapoi în trecut pentru a simți o frântură din bogata istorie a Moldovei.

Cetatea Sucevei

În plus, în interiorul cetății sunt diverse proiecții video și holograme care îți prezintă bucăți din trecutul țării Moldovei.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Intrarea în cetate costă 12 lei și pentru foto se mai plătește o taxă dar nu rețin cât. Pentru mine nu era important că am avut doar telefonul la mine, aparatul foto rămânându-mi în mașină.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei este numele complet al fortificației deoarece în Suceava existau 2 cetăți pe vremuri: aceasta și Cetatea de Apus, denumită și Șcheia. Cetatea de Scaun a Sucevei se află în partea estică a Sucevei și oferă panorame frumoase asupra orașului.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Fortificația a fost ridicată de domnitorul Petru I  Mușat la sfârșitul secolul al XIV-lea. Acest aspect se datora creșterii puterii, influenței și dorinței de expansiune a imperiului turc.

De-a lungul vremii, cetatea a fost întărită în repetate rânduri, cea mai amplă operațiune fiind făcută de domnitorul Ștefan cel Mare. Acesta se retrăgea în cetate doar pe vreme de război, în rest folosind curtea domnească din centrul Sucevei. Totuși, timp de vreo 200 de ani cetatea a rămas în paragină, abia recent fiind restaurată așa cum se cuvine.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cel mai mișto punct de pozat mi s-a părut chiar înainte de intrare. De aici cetatea poate fi admirată în întregime, inclusiv cu șanțul de apărare din jurul aripii de est. La interior nu am făcut prea multe poze la detalii, deși poate trebuia. 🙂

Ca să intri în Cetatea de Scaun a Sucevei treci pe un podeț de lemn susținut de 2 stâlpi din piatră. Apoi urmează curtea interioară cu alte mici porți care duc în mijlocul fortificației. Aici sunt diverse camere cu diferit roluri.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Probabil cea mai importantă este sala unde se ținea sfatul domnesc. Aici, pe pereți sunt panouri cu scrieri detaliate despre fiecare domnitor al Moldovei precum și blazoane, steme. În capăt este un panou interactiv unde se poate studia arborele genealogic al domnitorilor și alte informații interesante.

Cetatea Sucevei

Într-o sală este o carte electronică la care se pot derula paginile, pagini pline de desene și informații legate de istoria Moldovei. Cum ziceam mai sus, sunt și diverse holograme care îți prezintă aspecte din trecutul îndepărtat al cetății.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Sunt și săli de arme, săli cu rămășițe din zidurile vechi, monede, butoaie, coroane și multe altele.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Pe un jilț, mi-a atras atenția lucrătura în lemn ce reprezenta bourul, care era stema Moldovei la acea vreme. Frumos sculptat, aspect ce mă face să admir meseriașii ce erau pe vremuri, ținând cont că lucrau manual și relativ rudimentar.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Sus pe ziduri, de unde se poate admira orașul, sunt și 3 tunuri ce am remarcat că sunt atracția pentru vizitatori. Hop și eu cu niște poze. 😛

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei

Deși în topul preferințelor mele rămâne Cetatea Făgărașului, Cetatea de Scaun a Sucevei mi-a lăsat o impresie plăcută. Monumentul istoric este reprezentativ pentru Suceava și pentru Moldova. Fără doar și poate merită vizitat dacă ești prin zonă. Eu sigur mai revin deoarece partea aceasta a țării mi-a plăcut mereu. Sunt atâtea obiective de neprețuit în Moldova încât e păcat să nu le vizitezi.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Să nu uit, programul de vizitare al cetății este zilnic de la 8 la 22, exceptând ziua de luni. Iarna programul e de la 9 la 17.

De data aceasta nu prea am ce să vă sugerez să vizitați în Suceava că eu am fost doar la cetate. Când îmi îmbogățesc cunoștințele și experiențele aici, voi reveni cu informații. Totuși, ca să nu rămân pe dinafară, vă zic doar că județul stă excelent la capitolul obiective. Aici regăsiți mănăstirile Voroneț, Moldovița, Sucevița și Putna. Toate le-am văzut și vi le recomand clar (mai sunt și altele dar eu pe acestea le-am vizitat de câte 2 ori deja fiecare).

Vatra Dornei și Gura Humorului, merită o vizită și ele, am trecut de câteva ori prin locurile acestea. Să nu uit de Transrarău, care m-a fermecat de-a dreptul acum toamna, când l-am parcurs de la un capăt la altul. E superb efectiv și mai sunt. Aș fi vizitat și Salina Cacica dar era închisă. M-am dat cu tiroliana la Palma Sucevița în Pasul Ciumârna. Nu funcționa decât în weekend Mocănița Huțulca, că o bifam și asta; next time.

Recent am fost și pe Rarău la Pietrele Doamnei, care oferă priveliști frumoase și trasee nu foarte complicate. Drumurile sunt bune și foarte bune. Cetatea de Scaun a Sucevei e doar o bucățică din acest superb județ moldovean. 🙂

Cetatea de Scaun a Sucevei

Dacă îți plac articolele mele sau le consideri folositoare, mă poți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea, avem și un grup dedicat unde poți posta și tu poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Te aștept.

No Comments

Post A Comment

19 + nineteen =