Barza albă

Barza albă (Ciconia ciconia) este o pasăre migratoare de talie mare care se întâlnește în populații relativ mici pe tot cuprinsul țării, exceptând zonele muntoase. Mai mult ca sigur oricine știe cum arată o barză, asta datorită apropierii sale de oameni. De regulă primăvara-vara, pe oriunde ma duc cu mașina, văd cuiburi prin tot felul de sate. Pasărea este obișnuită cu prezenta oamenilor, hornurile caselor și stâlpii de înaltă tensiune fiind locuri favorite de cuibărit ale berzei.

Barza

Cuiburile pot fi folosite mulți ani la rând, ele fiind reparate anual de către ”locatari”. Acestea sunt mari (1,5 m în diametru) și sunt preponderent construite din crengi, căptușite cu iarbă și pământ.

Cuib de barza

Barza este inconfundabilă, fiind mai mult ca sigur, prima pasăre de care auzim toți. Celebra replică ”te-a adus barza” este adânc înrădăcinată în mentalitatea omului din lumea întreagă.

Barza alba

Barza albă are corp mare de până la un metru, susținut de picioare lungi, cu o anvergură a aripilor ce poate depăși 2 metri. Gâtul și ciocul sunt lungi, perfecte pentru vânat. Poate atinge o greutate de peste 4 kg, între femele și masculi nefiind diferențe notabile. Barza poate trăi până la 30 de ani în captivitate.

Cuib de barza

Pasărea este mută, comunicarea făcându-se prin clămpănitul ciocului. În țara noastră o putem vedea între lunile martie-septembrie, iarna fiind prin Africa.

Împerecherea are loc prin aprilie, barza depunând de regulă 3-4 ouă. Puii eclozează după circa o lună și sunt hrăniți alte 2 luni de către părinți. Ulterior, aceștia încep să zboare singuri și devin independenți. Ciocul și picioarele puilor sunt negre după eclozare. Acestea devin roșii odată cu creșterea.

Pui de barza

Hrana berzei este variată. Aceasta consumă de la vietăți mici ca râme, viermi, insecte până la broaște, șoareci, șopârle, alte mamifere mici și chiar șerpi. Pe net sunt poze cu berze înghițind șerpi de apă. Eu nu am avut norocul să văd asta live. Deocamdată… 🙂

Berzele din poze au fost văzute la Cetatea Făgărașului și rezervația de zimbri Dragoș Vodă. Cea de la cetate m-a surprins plăcut că nu era fricoasă deloc și defila așa tacticos prin fața mea, parcă știa că e fotomodel. 🙂

Barza

În România mai avem o barză pe care am văzut-o doar o dată: barza neagră. Exemplarele acestea sunt mai rare, dar mai spectaculoase. Din câte știu, barza este o pasăre protejată la noi și se urmărește creșterea efectivelor acesteia. Eu mă bucur de fiecare dată când văd berze, deoarece acest lucru îmi indică existența ecosistemelor sănătoase din țara noastră.

 

Tags:
,
No Comments

Post A Comment

seven + thirteen =