Zilele Clujului 2018, 100 de ani de la Marea Unire
Festivalul Zilele Clujului nu m-a prea impresionat niciodată, să fiu sincer și nici nu prea eram convins să fac vreun articol pe această temă. Dar admit că de data aceasta chiar m-a dat pe spate o activitate de la acest eveniment, anume video mapping-ul, așa că m-am pus pe scris și selectat poze. Să vă detaliez.
Zilele Clujului 2018 au avut o importanță aparte în acest an, deoarece se împlinesc 100 de ani de la marea Unire din 1918. O semnificație istorică cu greutate, fără doar și poate. Așa că mi-am făcut rost de o broșură cu programul și am studiat să văd ce m-ar atrage și pe mine.
Ca întotdeauna, Piața Unirii a fost pe lista atracțiilor principale, asta datorită amplasamentului cât și a evenimentelor susținute aici pe durata festivalului. În plus, sunt numeroase terase în zone unde se poate sta și savura câte ceva.
Ca și activități, Zilele Clujului au fost bogate anul acesta, deoarece au fost multe locații cu ”n” evenimente. Fac un scurt rezumat că e mai ușor de citit așa:
– Piața Unirii: spectacole, concerte (chiar și muzică clasică, folclor), video mapping, artificii și altele.
– Parcul Central: escalade, ateliere de gătit, provocări la înălțime, expoziție animale, o super expoziție de trenulețe în miniatură (asta a fost interesantă), altele.
– Pe strada Potaisa și Zidul Cetății: serbări și tabără antică/medievală, lupte de gladiatori.
– Turnul Croitorilor: spectacole cu foc, expoziție de pictură, de săbii.
– Strada M. Kogălniceanu: concerte, festival culinar, sesiuni foto speciale, târgul meșterilor populari, promenada cărților, alte activități.
– La Pădurea Hoia-Baciu: film în aer liber, expoziții, jocuri de evadare. Aici nu am ajuns, dar filmul ce a rulat l-am văzut la cinema.
Pe lângă aceste locații, s-au mai desfășurat evenimente și prin Piața Muzeului, la Casino, la Terenuri Mănăștur, pe strada Iuliu Maniu. Dintre activitățile la care nu am participat defel, pot enumera: noaptea muzeelor, art street, concursuri (cu premii substanțiale) diverse filme (la cinematografele Dacia și Mărăști) și altele. Pur și simplu nu ai timp, chiar dacă ai dori să vezi din toate câte ceva.
Unde nu am ajuns, dar într-o zi sigur voi merge, a fost ”studenții dau culoare Clujului”. O celebrare a primăverii, a binelui, sau mai bine spus o luptă cu prafuri colorate în genul sărbătorii Holi (festivalul culorilor) de la indieni; o joacă de copii, nu altceva. Toată lumea se colorează din cap până-n picioare… Foarte tare!
Eu am știut cam ce vreau să văd de data asta, așa că m-am dus țintit. Primul loc pe listă a fost Piața Unirii, să o văd și eu pe Antonia, care deschidea seria concertelor de la Zilele Clujului. Până acum nu o văzusem live și eram curios. Ah, stai… că ea și cântă. Deci să scriu că am fost să îi ascult muzica, nu să o văd? Glumesc, evident. 🙂
Totuși, lăsând gluma la o parte, am remarcat chiar mulți adulți, în special bărbați singuri. Deduc că și-au lăsat iubitele acasă și au venit ca mine, să o vadă (pardon, asculte) pe Antonia. 🙂
Pe urmă am ajuns la Turnul Croitorilor, dar aici am văzut doar ceva expoziție mică de săbii. Am revenit a doua zi pentru spectacolul cu foc. Care a fost super mișto! Pozele sunt grăitoare.
Apoi am trecut pe Kogălniceanu, unde am fost năpădit de toate mirosurile. Se gătea într-o veselie iar cozile erau interminabile. Puteai cumpăra de aici cam orice. Nu am stat prea mult că doream să văd tabăra medievală de pe strada Potaisa. Recunosc că aici mă așteptam la mai mult, de aceea nici nu am prea făcut poze. Am studiat arme, armuri, oameni și am șters-o rapid înapoi în Piața Unirii.
În Piața Unirii cânta Voltaj de data asta. Le-am ascultat ultimele piese și apoi a venit senzația: video mapping-ul. Spectacolul acesta îl consider crema de la Zilele Clujului. S-au stins becurile și s-a făcut liniște. Dintr-o dată a început muzica într-un ritm perfect cu proiecția video de pe clădirea bisericii Sf. Mihail. Cât de frumos și clar se vedea totul. Dar ce pereche deosebită alcătuiau în capul meu sunetele cu ceea ce vedeam. Uau!
A fost o surpriză plăcută. Singurul aspect ce-l regret e că nu am știut pe ce clădire se proiectează și am filmat cu obiectivul de kit al aparatului foto care e foarte slab. Sper că la anul se repetă activitatea asta, că e superrrrr. 🙂
Ca să vă faceți o idee despre ce vorbesc, puteți să vă uitați la clipul care l-am încărcat pe Youtube. Cam așa s-a încheiat prima tură la Zilele Clujului.
A doua zi am avut treabă, dar am fost seara la artificii. Unde să îți găsești cel mai bun loc de pozat artificiile, în Cluj-Napoca? Clar, pe Cetățuie. Aici nu o întind defel, ci vă las să vedeți câteva poze.
De pe Cetățuie a urmat iar Turnul Croitorilor la jongleriile cu focul. Cum am spus mai sus, chiar interesant. Asta a fost cea de-a doua seară de la Zilele Clujului.
În ultima zi, am fost în Parcul Central să văd mini expoziția de animale exotice. Având eu șerpi acasă, nu am fost prea impresionat, dar clar e ceva ce prinde la public. Celor care nu au tangențe cu animalele exotice, le recomand o vizită de genul, când au ocazia.
Am rămas puțin prin parc la o serie de poze cu porumbei și copii, iar apoi am intrat la expoziția de trenulețe. Pare o activitate de copii, dar nu e așa. Au fost mult mai mulți adulți aici. Trenulețele de care spun (sau mai bine zis trenuri plus mașini, oameni, animale, clădiri și tot felul), au necesitat o muncă colosală ca să fie asamblate și să funcționeze. M-au uimit precizia și migăleala cu care au fost construite. Puteai vedea și micro fântâni arteziene care funcționau. Bine, nu cu apă, ci cu un plastic mic ondulat care imita curgerea apei. Genial. 🙂
Pentru că aveam și alte lucruri de rezolvat, mi-am încheiat participarea la Zilele Clujului, nu înainte de a participa la un concurs. Nu dau detalii, dar sper să câștig. 🙂
Ca și concluzie finală, Zilele Clujului au fost frumoase de data aceasta. O sărbătoare care merită studiată îndeaproape, dacă ești prin oraș atunci când are loc. Primăria a făcut treabă bună. Dacă ar repara și drumurile mai bine, aș fi și mai bucuros. 😛
No Comments