Tinovul Mohoș

La Tinovul Mohoș am ajuns prin august, când am văzut și Lacul Sfânta Ana pentru prima dată. Îmi doream să văd zonele acestea și cum eram prin apropiere, mai concret în Brașov, am zis că dau o fugă până aici.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este o rezervație naturală aflată în masivul Ciomatu (Munții Harghitei) din județul Harghita, sub administrația comunei Cozmeni. Deși Tinovul Mohoș nu e un nume prea sonor, Lacul Sfânta Ana, aflat în apropierea acestuia e foarte cunoscut. Acesta e singurul lac vulcanic din țara noastră (lac format în craterul unui vulcan).

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

La fel și Tinovul Mohoș, este un fost lac vulcanic. Aici ar fi avut loc prima erupție, înaintea celei de la Sfânta Ana. La erupția acestuia din urmă, cenușa expulzată s-ar fi depus masiv pe suprafața actualului tinov, formând stratul de turbă pe care noi în ziua de azi îl vedem și călcăm în zonă.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Acest strat de turbă este foarte gros, între 10-20 de metri. Stratul generos de mușchi care împânzește zona este extrem de absorbant. Domnul care ne-a ghidat prin tinov a strâns un pumn de turbă cu mușchi și a curs apă din belșug.

Tinovul Mohoș

Dacă săriți pe bucățile de lemn pe care se pășește în rezervație, o să vedeți că se mișcă terenul în zonă, iar în luciul de apă rămas se creează unde, semn că vibrațiile provocate sub acțiunea săriturilor se propagă prin stratul de turbă. Mai pe scurt și exagerat vorbind, umblăm pe apă prin Tinovul Mohoș. 😊

Tinovul Mohoș

Apropo de ghid, doar cu acesta se merge prin rezervație și doar la ore fixe. Intrarea e la: 10:15, 11:15, 12:15, 13:15, 14:15, 15:15, 16:15, 17:15, 18:15.

De asemenea, că am menționat luciul de apă, acesta e existent sub forma a 17 ochiuri mai mici sau mai mari. Turul cu ghid vă duce la 2 dintre cele mai mari ochiuri, care se pot vedea în pozele mele.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș este prin traducere o mlaștină oligotrofă, adică o zonă foarte săracă în substanțe minerale și nutritive. Totuși, acest aspect nu împiedică defel dezvoltarea multor plante interesante. E plin de pin pitic pe aici (ce joc de cuvinte, aproape era să-mi rup limba recitind ce am scris – glumesc :P). Zona abundă și în roua cerului, una din puținele plante carnivore ce se dezvoltă la noi.

Roua cerului

Mai găsiți merișor, afin, bumbăcăriță, nebunele (plantă halucinogenă) și multe altele.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Din punct de vedere faunistic, Tinovul Mohoș este bine reprezentat prin urs brun, lup, râs, vulpe, cerb, căprioară, jder, nenumărate reptile, amfibieni și multe păsări, cum ar fi corbul, ciocănitoarea pestriță, pițigoiul, gaița, cinteza, huhurezul, cucul, mierla și multe altele.

Ghidul ne-a povestit tot felul de întâmplări legate de urșii din zonă. De multe ori, acesta a dat nas în nas cu animalul dar a avut mereu noroc că acesta s-a retras din calea oamenilor. Poate de aceea nu este permis accesul în rezervație fără ghid…

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Rezervația are o suprafață de 240 de hectare din care mlaștina efectivă ocupă circa 80 de hectare. Pe margini, la intrarea în tinov, ai impresia că e o pădure montană ca oricare alta. Abia după ce intri înăuntru vezi cum pădurea de brad și pin lasă loc pinului pitic, mesteacănului pufos și ierburilor, iar poteca devine un cordon de bucăți din trunchi de copac pe care se calcă pentru a înainta. Ce mi s-a părut aiurea dar și interesant, a fost mulțimea de copaci afectați de dăunători. Sute de copaci morți și uscați din cauza insectelor care fac oarecum atmosfera dezolantă pe anumite porțiuni. Ținând cont că se anunțau ploi abundente și cerul era înnorat serios, atmosfera mi se părea cum am descris-o: dezolantă, interesantă și pitorească totodată.

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Tinovul Mohoș

Un aspect care mi s-a părut nepotrivit, deși mereu urmăresc să ignor lucrurile neplăcute, a fost parcarea. Aici, parcarea se face pe câmp unde vezi loc, după cum se poate observa și în poze. Totuși, ea costă 30 de lei pentru 3 ore și apoi alți 2 lei la fiecare jumătate de oră extra. Deci dacă vii și te plimbi toată ziua prin zonă poți decarta liniștit 50-70 de lei pentru o parcare nepăzită, pe deal, la liber practic. E cam trasă de păr treaba asta.

Tinovul Mohoș

Un alt aspect, de data asta de lăudat, este că cineva cu mașina aduce gratis persoanele în vârstă sau cu probleme de la lac până sus la parcare. E la vreun kilometru și jumătate, poate 2, distanța asta. Lacul se află mult mai jos decât Tinovul Mohoș, parcarea și magazinul cu biletele. Tot respectul pentru faza asta.

Biletul primit la parcare e valabil pentru vizita rezervației. Revenind la Tinovul Mohoș, vizita acestuia durează undeva la vreo 40-50 de minute.

La terminarea vizitei, deja începuse să picure așa că am ajuns la mașină în fugă. Pe drumul spre Brașov a plouat foarte tare, străzile fiind efectiv inundate. Memorabilă plimbare…

Apropo de drum, e mișto condusul prin zona Munților Harghitei. Șosele bune, curbe, pădure, aer curat, deci o plăcere. Sper să revin prin locurile astea.

Voi ați fost la Tinovul Mohoș? Ce impresie v-a făcut?

2 Comments
 • Manuela
  Posted at 16:14h, 03 august Răspunde

  Spectacculos și interesant…Ghidul de nota 10,informațiile frumos prezentate ca într o poveste….Recomand.

  • Cristi
   Posted at 22:28h, 03 august Răspunde

   Va multumesc si apreciez. 🙂

Post A Comment

three × one =