Scorpionul carpatin

Scorpionul carpatin (Euscorpius carpathicus) este singurul reprezentant al scorpionilor din țara noastră. Animal nevertebrat mic și aproape inofensiv, scorpionul românesc poate fi zărit pe Valea Cernei, Oltului, Jiului, Cheile Nerei și Subcarpații de Curbură. M-am întâlnit cu acest mic arahnid de câteva ori, dar numai prin zona Băilor Herculane și a Cheilor Țășnei.

Scorpionul carpatin

Scorpionul carpatin este foarte mic comparativ cu alți frați de-ai lui, abia atingând 3,5-4 cm lungime. Coloritul acestuia variază de la nuanțe de cafeniu, gălbui la brun și negru. Are 4 perechi de picioare ca orice arahnidă, 2 clești mari și puternici (pedipalpi), raportat la dimensiunea corpului și o coadă subțire, prevăzută cu glanda de venin și cunoscutul ac.

Euscorpius carpathicus

Habitatul preferat de scorpionul carpatin este compus din locuri stâncoase, zone împădurite și umede, unde se poate ascunde ușor sau săpa adăposturi prin sol. Este un animal nocturn de regulă, dar uneori poate fi văzut și ziua cu puțin noroc. Eu pe toți i-am zărit pe timp de zi (după-masa mai exact).

Scorpionul carpatin

Scorpionul carpatin se hrănește cu diverse insecte și viermi. Prada e prinsă în clești și înțepată cu acul din vârful cozii; i se inoculează o doză de venin pentru o imobilizare totală. Veninul acționează și ca un lichefiant, organele prăzii fiind sorbite apoi de către prădător. La nivelul său, scorpionul e un badass. 🙂

Creșterea scorpionului are loc datorită procesului de năpârlire. Exoscheletul acestuia (învelișul), care este dur și are rol de apărare, se rupe în zona ventrală și scorpionul se dezbracă practic de el. Acesta e momentul cel mai vulnerabil al arahnidei, deoarece noul exoschelet e moale. Durează ore bune până noul înveliș devine solid, ore în care scorpionul se tot întinde. De-a lungul vieții, scorpionul năpârlește de 5-7 ori. Durata medie de viață, din ce știu eu, este 4-8 ani, dar pot depăși chiar și 10 ani în captivitate. Scorpionul carpatin este ținut și înmulțit deseori în captivitate.

Scorpionul carpatin

Reproducerea scorpionului este interesantă. Masculul depune pe o suprafață dreaptă un spermatofor, apoi, ca într-un adevărat ritual, apucă femela cu cleștii și încearcă să o tragă deasupra spermatoforului. Uneori, ca să o liniștească chiar îi administrează o doză mică de venin. Dacă ghidajul masculului e reușit, spermatoforul va elibera sperma în opercula femelei. După câteva luni femela va naște pui vii, care se vor urca pe spatele acesteia până la prima năpârlire. Abia apoi puii devin independenți.

Scorpionul romanesc

De menționat că scorpionul carpatin are un venin extrem de slab, care nu e periculos pentru om. Unii susțin că înțepătura ar fi asemănătoare unei viespi. Acum, depinde ce viespe. Eu am fost înțepat de multe ori de viespi și albine, dar o dată am avut nevoie de ceva injecții și creme antiinflamatoare, căci treaba devenise mai serioasă. De aici, reiese clar că e mult mai bine ca animalul să fie lăsat în pace. Admit că de vreo 2 ori am luat scorpionii în mână pentru a face poze. Măcar de aș fi avut un aparat mai bun în timpurile alea…

Euscorpius carpathicus

Un aspect interesant este că perișorii de pe corpul scorpionului sunt extrem de sensibili la variații ale aerului. Ca un simț tactil ultradezvoltat. Am văzut multe emisiuni pe National Geographic care chiar m-au surprins de-a lungul anilor. Alt aspect e că scorpionii pot rezista foarte mult fără hrană, la fel ca șerpii. De asemenea veninul scorpionilor este recoltat deseori și folosit în medicină. Nu știu dacă e valabilă treaba asta și la scorpionul carpatin, dar la cei letali, da.

Scorpionul carpatinCa și concluzie, scorpionul carpatin este o vietate ce merită atenția noastră. Un mic prădător ce face parte din fauna foarte bogată a Românei. Voi ați văzut vreunul prin sălbăticie?

10 Comments
 • Florin Borcan
  Posted at 22:32h, 12 octombrie Răspunde

  Și eu am văzut în vara lui 2021 la Băile Herculane și nu îmi venea să cred că există așa ceva în România… Așa am dat și de acest site

  • Cristi
   Posted at 23:20h, 08 noiembrie Răspunde

   Da, sunt multe lucruri/situatii/locuri/vietati interesante in tara noastra. 🙂

 • Boboescu Ovidiu
  Posted at 21:03h, 18 septembrie Răspunde

  Aseară am găsit unul în bucătărie. Anul trecut altul prin curte. Locuiesc în Moldova Nouă. . Am poze cu ei.

 • Alix
  Posted at 19:56h, 25 decembrie Răspunde

  E foarte raspandit in zona Buzaului, trebuie doar sa stii unde sa-l cauti, ma jucam cu ei cand eram mai mic, nu i-am vazut ca pe fratii lui de prin zonele calduroase, cred ca sunt mai timizi ai nostri…

 • Bogdan Dolniceanu
  Posted at 19:26h, 04 decembrie Răspunde

  Vazut, fotografiat si filmat intr-un beci vechi din loc. Trestia (Cozieni), jud Buzau

  • Cristi
   Posted at 01:22h, 05 decembrie Răspunde

   Esti norocos. Ultimii 2-3 ani n-am mai vazut desi am fost in repetate randuri prin zona Cazanelor Dunarii, Herculane, Valea Cernei.

 • Muscalu Bogdan
  Posted at 14:47h, 02 iunie Răspunde

  Da. Chiar ieri, 01.06.2019, am făcut o expediție prin pădure după ciuperci cu nepotelul meu care cunoaște zona și mi-a spus că a văzut scorpioni in urma cu o săptămână. M-am dus în locul respectiv și sub niște bușteni de stejar putreziți erau 6-8 exemplare. Știam de zona Herculane și Nera. Aici e o zona de deal, la aproximativ 20 km de Motru, in zona Cocorova, pe valea Cosustii Mici.

  • Cristi
   Posted at 21:42h, 04 iunie Răspunde

   Fain ca ati avut norocul sa-i vedeti

 • Claudiu Remus
  Posted at 06:29h, 03 mai Răspunde

  De stiut

Post A Comment

17 − twelve =