Prăpăstiile Zărneștilor, Munții Piatra Craiului
Prăpăstiile Zărneștilor din masivul Piatra Craiului reprezintă o zonă destul de cunoscută în lumea iubitorilor de munte. Am fost destul de recent prin aceste chei, într-o drumeție spre Cabana Curmătura.
Prăpăstiile Zărneștilor sau Cheile Zărneștiului cum mai sunt denumite, sunt o porțiune de defileu spectaculoasă, foarte ușor de parcurs, accesibilă cam oricui.
Traseul către Prăpăstiile Zărneștilor începe circa 1,5-2 km mai sus de Fântâna lui Botorog. Sunt cam 5 km din Zărnești până la bariera care se află fix la intrarea în chei. Drumul, chiar cum ieși din Zărnești, e neasfaltat și pe alocuri plin de gropi dar se poate înainta lejer. Mașina se poate lăsa lângă Fântâna lui Botorog sau puțin mai sus de stația de apă aflată pe dreapta drumului. Eu am urcat cu mașina până aproape de barieră că e loc destul și am rămas peste noapte acolo.
A doua zi dimineața am pornit spre Prăpăstiile Zărneștilor căci doream să urc cum spuneam până la cabana Curmătura. Nu fusesem niciodată pe aici și voiam să văd peisajele din zonă.
Mi-a plăcut ca am fost singur pe traseu până sus la cabană. Nici țipenie de om pe nicăieri. Efectiv m-am plimbat în ce ritm am vrut, cum am vrut. M-am tot uitat după capre negre dar n-am văzut niciuna de data asta. Mi-am luat revanșa o săptămână mai târziu în Ceahlău unde am văzut 8 capre negre în jumătate de oră. 🙂
Revenind la Prăpăstiile Zărneștilor, vremea a fost superbă, singurul impediment fiind gheața de pe drum care era super alunecoasă pe alocuri.
După ieșirea din chei gheața a lăsat loc zăpezii mai moi. Prin defileu nu prea ajunge soarele și de aceea gheața, în special dimineața, persistă mai mult iarna.
Traseul prin Prăpăstiile Zărneștilor este marcat destul de bine, dar și de n-ar fi nu v-ați putea rătăci căci e ditamai drumul care merge sinuos printre pereții verticali ai cheilor. Sunt 2 marcaje pe aici: Cruce Roșie și Bandă Albastră, acesta din urmă virând la ieșirea din defileu spre dreapta. Totuși, dacă vreți să urcați mai departe spre Curmătura, trebuie atenție căci marcajul Bandă Albastră poate fi ratat.
La finalul Prăpăstiilor, înainte de Cheile Pisicii, care se află pe stânga, trebuie virat dreapta spre cabană. Eu am continuat pe Cruce Roșie până la intersecția cu Triunghi Galben. Acesta e practic traseul și de cicloturism și totodată drumul pe care urcă cei de la cabană. Este puțin mai lung cu 1-2 km, dar nu vă solicită ca celelalte variante.
Ca și lungime, Prăpăstiile Zărneștilor au cam 1,5 km doar. Se merge foarte lejer în sub o oră. Iarna zona poate părea ușor dezolantă pe aici, mai ales dacă atmosfera nu vă ajută.
Îmi amintesc că prin Prăpăstiile Zărneștilor se filmaseră scene pentru pelicula Cold Mountain. M-am și gândit că ar fi plăcut să mergi călare prin zona asta. Sau măcar cu bicicleta…
Prin defileu n-am văzut să curgă apă deși Valea Prăpăstiilor e menționată pe hărți. Din punct de vedere geologic, apele curgătoare creează aceste defileuri. E interesant și de studiat tipologia rocilor de aici. În pereții unor versanți se văd straturi succesive de roci. Mereu mă întreb ce forțe au acționat asupra lor de s-au stratificat așa…
Versanții cheilor au înălțimi de 100-200 de metri în unele locuri fiind chiar foarte apropiați.
De menționat că din loc în loc sunt panouri informative care descriu flora, fauna și geologia locului.
Să nu uit, Prăpăstiile Zărneștilor sunt parte integrantă a Parcului Național Piatra Craiului. Acestea sunt pe teritoriul județului Brașov.
Inițial mă gândisem să urc la Curmătura de la Fântâna lui Botorog, ca să admir creasta Pietrei Craiului din Poiana Zănoaga și de la cabană să cobor prin defileu. Traseul pe aici e marcat cu Punct Galben și e mai abrupt puțin. Dar până la urmă m-am dus cum v-am descris și am făcut coborârea prin poiană. Și zona poienii e frumoasă, plină de lapiezuri, aspect ce mi-a amintit de un loc superb – Crovurile din Mehedinți.
Una peste alta, Prăpăstiile Zărneștilor merită parcurse fără doar și poate. Cu certitudine însă, acestea se prezintă mult mai spectaculos vara și în special toamna. Sper să revin în zonă și în alt anotimp.
De reținut pe scurt:
Traseu de la barieră: marcaj Bandă Albastră/Cruce Roșie.
Lungime: circa 3 km (tur-retur).
Durată: 1,5-2 h (tur-retur).
Dificultate: foarte ușor. Dacă urcați mai sus, traseul vă solicită puțin dar eu zic că merită. Depinde și de vreme. 🙂
Loredana Chmara
Posted at 21:48h, 01 martieMultumim!
Cristi
Posted at 22:10h, 03 martieSi eu pentru vizita. 🙂