Golful și fiordul Kotor, Muntenegru
În Kotor am ajuns în august 2019 după excursia din Croația. Oscilasem mult între ce rute să aleg să mă întorc din Croația, dar până la urmă am ales Muntenegru cu oprire 2 zile în Golful Kotor.
Nu știam exact care e starea drumurilor și auzisem de povești cum că faci 10- 12 ore la traversarea Muntenegrului deoarece e plin de restricții de viteză. Pe traseul ales nu a fost cazul, din Kotor până la graniță cu Serbia am făcut sub 5 ore, cu oprire la canionul Tara.
Ruta aleasă a fost Kotor – Niksic – Zabljak – Pljevlja – Serbia.
De drumuri nu am decât cuvinte de laudă, mi s-au părut excelente. De menționat aici peisajele absolut superbe, deoarece vorbim de zone muntoase cu lacuri, păduri și chiar un canion, cel mai mare din Europa de altfel. Acum o să mă limitez însă la Kotor, golful în sine și fortăreața Saint John.
Deși am stat aproape un an în Norvegia, nu am ajuns pe coasta vestică care e plină de fiorduri. Am locuit în zona capitalei Oslo și m-am mulțumit cu ce am avut acolo. Însă aici în Kotor cică se află cel mai sudic fiord din Europa, adică un loc unde pătrunde marea adânc în uscat și e înconjurată de pereți muntoși și înalți. Pozele sunt elocvente, fie că numești locul fiord sau golf, sau cum vrei.
Zona este foarte frumoasă și de sus de la ruinele cetății se vede superb tot golful, orașul și munții.
Dar ca să ajungi sus la ruine ai de urcat peste 1000 de trepte. Dacă urci lejer, într-o oră ești sus. Nu cred că am făcut mai mult. Fortăreața asta se vede fain noaptea, pentru că e iluminată pe alocuri.
Zidurile fortăreței înconjoară culmea muntelui pe care se află. În partea de jos e un ansamblu de clădiri (locuite de oameni) asemănător unui centru istoric, ceea ce și e de fapt.
Fortăreața are 3 intrări, principala intrare fiind numită The Sea Gate, unde e și punct de informare turistică. Am fost pe la toate intrările și m-am plimbat destul de mult printre clădiri, biserici și diverse magazine. Chiar e fain locul.
Intrarea în partea de jos a cetății nu a costat nimic, dar dacă vrei să urci treptele până sus costă 8 euro de persoană. Eu zic că merită deoarece punctele de belvedere pe care le întâlnești sunt memorabile. Vă sugerez să aveți apă la voi, deoarece se vinde apă de către vânzătorii ambulanți la prețuri triple față de normal. Prețurile erau de 2 și chiar 3 euro o sticlă de jumătate. De asemenea, ar fi excelent să aveți la voi papuci cu talpă aderentă sau chiar bocanci. Prin multe locuri treptele cam lipsesc și pe jos sunt pietre și bolovani.
După cum ziceam, jos în centrul istoric e plin de clădiri locuite de oameni dar sunt și biserici, mănăstiri, palate turnuri, bastioane, restaurante și magazine de suveniruri. Se găsesc hărți la intrarea 1 cu detalii privind structura cetății.
La ieșirea din cetate e o piață locală cu produse tradiționale și nu numai. Mi-am luat și eu tot felul de pe acolo. Prețurile nu mi s-au părut așa de mari ținând cont că vorbim despre o zonă turistică celebră. Apropo de bani, moneda folosită în Muntenegru e euro.
Deși e port aici în Kotor, există și o plajă publică, mă rog, eu una am văzut. Se poate vedea plaja chiar de sus de pe treptele cetății. Plaja este relativ mică și gălăgioasă. Dar dacă stai mai multe zile, sigur vrei să o folosești.
Cu parcările n-am avut probleme, că am avut parcare la hotelul la care am stat. Nu știu prețuri la parcări, dar după scumpetea din Dubrovnik orice sumă mi se părea rezonabilă. 😊)
Cazarea am avut-o la hotelul Marinero, 4 stele, la 80 de euro pe 2 nopți. Super curat, spațios și drăguț. Chiar mi-a plăcut că la plecare tipa care se ocupa de cazări mi-a dat cadou un magnet. Era super respectuoasă, jovială și amabilă.
Deși principalul obiectiv al Golfului Kotor rămâne fortăreața, eu am ieșit și nopțile la plimbare, la pozat. Marea parcă e altfel noaptea.
Să nu uit, combustibilul are prețuri asemănătoare cu ale noastre, dar mai oscilează probabil în funcție de sezon și localități. Taxă de drum n-am plătit dar nu mai rețin dacă trebuia. Intrarea în țară se poate face cu buletinul, dar eu am avut și pașaport. Treci inevitabil prin Bosnia dacă vii din Croația și nu ar strica să ai pașaport.
Activități ce se pot face în Kotor:
– drumeții montane prin împrejurimi, ski nautic, vizitarea insulelor St. George și Our Lady of the Rocks, plimbări cu bărci private și multe altele.
Pentru mine excursia în Kotor a fost una reușită și frumoasă ce merită repetată. Sper ca data viitoare să stau mai mult pe aici. Drumuri bune!
Dacă îți plac articolele mele sau le consideri folositoare, mă poți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea, avem și un grup dedicat unde poți posta și tu poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Te aștept.
No Comments