Horse safari sau cum m-a dat calul de pământ în Turcia

Horse safari a fost una din excursiile opționale făcute în Turcia. Am citit despre ea pe malul mării unde mergeam la plajă și am zis: ia să vedem ce e și cu acest horse safari! Mai călărisem de câteva ori înainte și e super mișto, așa că, într-una din zile am decis că e momentul pentru această experiență.

Horse safari

Ce este de fapt acest horse safari? O scurtă drumeție călare prin pădure până pe malul mării Egee cu durata de circa o oră, doar dus. Locația aleasă este coasta (plaja) Pamucak, iar ranch-ul de unde se pornește este Laren Safari Park.

Horse safari

Horse safari-ul este o experiență plăcută care te ajută să te rupi de stres. Dacă nu ai mai călărit până atunci nu e nici o problemă căci până la mare se merge la pas ca să te poți obișnui cu călăria. Eu călărisem de câteva ori înainte atât cu șa și ham, cât și fără, doar cu o frânghie la botul calului. Fără echipament te simți mai liber, mai natural, devii una cu calul, dar e și mai riscant. Nu că nu ar putea fi periculos și cu echipament. Nu vreau să vă sperii e nimeni dar eu am pățit-o chiar la acest horse safari.  Râd acum că-mi amintesc faza… Să vă povestesc.

Horse safari

Când am ajuns la ferma de cai, tipul care era pe post de ghid, un turc tânăr, echipat doar cu pantaloni scurți, tricou și șlapi m-a întrebat dacă vreau un cal mai în vână, mai energic. Privind la caii ce-i aveau, care păreau toți mai mici de statură, am zis ca da, e ok. Așa că turcul mi-a dat un cal pe care după ce l-am încălecat a început să nu aibă stare defel. Ba urechile date pe spate, semn de agitație la cai, ba fornăieli, ba smâciri. M-am gândit că se relaxează el până pornim, dar ce să vezi? Într-o clipă calul a îngenuncheat de picioarele din față sau mai bine zis s-a prăbușit efectiv. Noroc că m-am ținut bine în șa.

Horse safari

Faza tare comică e că restul călăreților se uitau la mine cum stau eu cu calul între picioare, acesta neputându-se ridica din genunchi iar eu ezitând să scot picioarele din scărițe ca nu cumva animalul să se ridice brusc și să o ia la galop târându-mă după el. Turcul era plecat după alte echipamente. Ce să faci așadar?

În cele câteva clipe ce mi s-au părut minute, am decis că totuși nu pot lăsa calul să se chinuie, așa că am scos un picior dintr-o scăriță și l-am dat pe după cal ca să mă pot elibera. Apoi atât i-a trebuit calului. Cum s-a simțit despovărat s-a și ridicat, iar eu fiind tras brusc de piciorul rămas în scăriță mi-am pierdut echilibrul și am fost trântit brutal de pământ. Ca noroc că piciorul mi-a ieșit rapid din scăriță și calul a rămas pe loc. Mă și vedeam cum sunt târât pe jos ca în filmele western. Dacă mi-a trebuit horse safari, ia să ai…

Horse safari

M-am ales doar cu o julitură la un antebraț deși o fază de acest gen te poate lăsa cu picioare luxate, rupte sau cine mai știe ce grozăvii. Până a venit turcul alarmat de oamenii ce erau surprinși de eveniment, apele erau deja calme. Mi s-a dat un alt cal, mai liniștit și horse safari-ul a început. 🙂

Horse safari

Baraian Cristian

Acum, sper că nu v-am tăiat cheful de călărie, căci horse safari-ul e una din experiențele ce merită făcute oricând ai ocazia. În Kusadasi, aceasta e una din excursiile oferite de majoritatea agențiilor de turism din zonă. Și e și ieftină.

Horse safari

Laren  Safari Park se ocupă cu așa ceva din 2004 și au clienți destui. Zona frumoasă îi ajută la acest capitol.

Pentru rezervarea și plata excursiei  m-am dus la o agenție de lângă hotelul unde eram cazat în Kusadasi. Să țineți minte că în Turcia se poate negocia prețul prin multe locuri, chiar și prin agenții.

Am plătit la un agent 25 de euro de persoană, bani în care am avut inclus:

– transport tur-retur cu un microbuz de la poarta hotelului la ranch-ul de unde se pornea în drumeție;

– ghid pe durata călăriei + un instructaj de bază;

– o oră dus, una întors călare (obligatoriu cu cască);

– pauză în care doritorii puteau intra călare în mare sau sprinta în viteză pe plajă sau pur și simplu să se relaxeze prin zonă.

Aventura in Romania

Totul era fotografiat  dar pozele au costat 15 euro extra. Acestea au fost puse pe un CD pe care l-am achiziționat la fermă. Dar vă puteți face voi poze câte vreți. Ce vă recomand, e să vă luați ceva de ronțăit și de băut la voi dacă nu vreți să cheltuiți bani suplimentar.

Senzațiile memorabile au fost evident, galopul pe plajă și călăritul prin apă. Experiențe plăcute, memorabile, dar prea scurte. De ar fi după mine, în loc de horse safari -ul prin pădure și marginea pădurii ”m-aș da” cu calul doar pe plajă. :))

Horse safari

Una peste alta, dacă sunteți în Kusadasi, vă recomand călduros această scurtă aventură. Bine, fără peripețiile mele. :)))

Un aspect deosebit a fost că doar eu am călărit 4 cai diferiți la acest horse safari. Cel ce m-a dat de pământ, cel folosit pentru drumeție, unul pentru galop și unul pentru intrarea în mare. Ce noroc pe capul meu. Așa să tot mergi prin excursii. 🙂

Laren Horse Safari

Se pot vedea în poze caii folosiți. Cel nărăvaș e cel maro complet din incinta fermei.

Ca să nu uit, câteva recomandări suplimentare:

– e bine să vă faceți rezervarea cu măcar o zi în avans;

– să aveți haine mai lejere, potrivite de călărie;

– să aveți la voi costum de baie dacă doriți să intrați călare în mare;

– nu v-ar strica ochelari, pălării, creme de protecție solară. Toate astea băgate într-un rucsac mic.

O hartă clară cu locul unde se află Laren Safari Park. Sper că vă e de folos.

Laren Safari Park

Seara am fost răsplătit și cu o priveliște de vis: un apus de soare ca în poveste. 🙂

Marea Egee, Turcia

Prea multe nu mai sunt de zis. Eventual că pe lângă acest horse safari mai puteți avea și alte experiențe de genul: scufundări, vizite la diverse temple din antichitate, excursii la Pamukkale (care este uau!!!) și multe altele.

No Comments

Post A Comment

4 + 15 =