Pamukkale – Castelul de bumbac din Turcia

Pamukkale este fără exagerare, una din perlele Turciei. Acest loc este unic în lume prin frumusețea copleșitoare și prin numărul imens de turiști.

Pamukkale

În traducere, Pamukkale înseamnă Castelul de Bumbac. Un imens deal îmbrăcat în travertin și calciu. Aceste veșminte sunt reziduurile izvoarelor termale de aici, dar combinate oferă priveliști răpitoare. Denumirea vine  de la culoarea albă a dealului. Locația acestuia este în Denizli, o provincie din sud-vestul Turciei.

Pamukkale

Acest obiectiv turistic de interes general, poate fi vizitat pe toată durata anului. Majoritatea agențiilor turistice din sud-vestul Turciei oferă în pachetele lor, ca excursie opțională, vizitarea Pamukkale-ului. Când am fost eu în Turcia, eram în stațiunea Kusadași, de pe malul Mediteranei. De aici până la Pamukkale sunt 400 de km dus-întors. Merită osteneala cu prisosință.

Baraian Cristian

Pamukkale este plin de terase de calcar, unele pline de apă. Adâncimea acestora variază de la câțiva centimetri, la peste jumătate de metru.  În câteva este permis îmbăiatul, dar  nu în toate. Terasele centrale, de sus, sunt protejate și accesul e interzis. Mai demult nu era așa, dar interacțiunea cu omul le deteriora, așa că s-au pus reguli stricte. Plus că accesul aici se face fără încălțăminte, ci cu picioarele goale. Cel puțin vara, nu știu iarna cum e.

Aventura in Romania

Baraian Cristian

Datorită curgerii continue a apei, pe culmile dealului, reziduul depus are un aspect ușor zgrunțuros. Dar foarte plăcut la atingere. Mie îmi venea să ma așez pe jos peste tot. 🙂

Pamukkale

Se poate vedea din poze ineditul suprafeței dealului cât și a teraselor.

Pamukkale

Sus, în vârf de deal, este și un izvor termal unde se poate lenevi, să zic așa. Tot aici se află și ruinele unui vechi oraș, Hierapolis, construit în antichitate. Despre el însă, o să vorbesc în alt articol.

Pamukkale

Pamukkale este inclus pe lista patrimoniului UNESCO din anul 1998. Sincer, la ce minunăție e aici, mă mir că nu au făcut asta mai devreme.

Ce vreau să menționez, un aspect important, este că indiferent cu cine veniți aici, să vă asigurați că aveți timp berechet. În zonele frumoase, timpul trece de nu-ți dai seama. Câteva poze, 2-3 învârteli și s-a dus un ceas. 🙂

Turcia

Eu am avut la dispoziție doar vreo 2-3 ore, ceea ce mi s-a părut extrem de puțin. Bine că am vizitat și o altă zonă deosebită, în incinta unui hotel, unde am și mâncat super bine, dar m-am și bălăcit. E vorba de hotelul Pam Thermal, aflat la vreo 5 km de Pamukkale. Aici un au izvor termal și terase cu apă caldă, din travertin portocaliu-maro. Boierie curată, nu alta.

Baraian Cristian

În sfârșit, vorba multă, sărăcia omului. Vă las să admirați pozele, căci aici trebuie doar să ne încântăm privirea.

Excursie Turcia

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– terase de aici, ruinele orașului Hierapolis, complexul de la poalele dealului.

Activități ce se pot face la Pamukkale:

– relaxare, baie, poze și filmări, cumpărături diverse, altele.

 

No Comments

Post A Comment

2 × 2 =