Grecia, sejur de o săptămână

Grecia este una dintre țările cele mai vizitate de către români. Această țară stă foarte bine la capitolul turism și servicii, de aceea este de multe ori mai atractivă decât litoralul românesc și nu numai. Am vizitat Grecia o singură dată, dar într-o zi sper să repet vizita.

Grecia_Halkidiki

Grecia este (pentru necunoscători) o țară situată în peninsula Balcanică, aproape de 2 ori mai mică decât România și cu o populație puțin peste jumătate față de a noastră. Istoria și cultura sunt vechi de mii de ani, Grecia fiind la acest capitol, una dintre cele mai renumite și bogate țări din lume. În materie de turism, Grecia are vizitatori anuali mai mulți decât locuitori. Asta atât datorită serviciilor, a frumuseții țării cât și a numeroaselor insule deosebite din Marea Mediterană. Cea mai vizitată regiune este Macedonia Centrală, aici desfășurându-se și sejurul meu.

Itinerariul a cuprins orașul Salonic, peninsula Halkidiki, brațul Kassandra, zona Kriopigi și o croazieră spre Neos Marmaras. Vremea nu a ținut cu mine, nu cum mi-aș fi dorit cel puțin. Dar era sfârșit de septembrie, așadar m-am mulțumit și așa.

Drumul din România spre Grecia a fost cu autocarul, cu o agenție de turism. De regulă îmi organizez excursiile singur, doar 2 ieșiri le-am făcut prin agenții. Consider că singur ai libertate maximă în alegeri, indiferent de ce obiective ai.

Sejur Grecia

Prima zi s-a desfășurat cam așa: oprire prin Salonic cu vizitarea a două obiective celebre din acest oraș. Salonic este cel mai mare oraș din zona Macedoniei Centrale. Este un loc care a fost votat drept unul dintre cele mai bune orașe pentru petreceri din lume. Am stat prea puțin ca să pot confirma asta. Primul obiectiv vizitat a fost biserica Sfântului Dumitru. Acesta este un mare centru de pelerinaj pentru creștini. Are o istorie bogată în spate această biserică, mai ales că la un moment dat a fost transformată în moschee de către turci.

Biserica Sfantul Dumitru Salonic

Apoi am făcut o plimbare până în apropierea Turnului Alb, monument aflat pe strada Nikis. Nu am intrat înăuntru, m-am mulțumit cu câteva poze. Vremea nu era bună defel. Turnul Alb a fost construit de turci, fiind folosit ca și fortificație, acesta aflându-se chiar pe malul mării. Ulterior, turnul a devenit o închisoare nemiloasă iar în final a ajuns simbol al Salonicului. În prezent este folosit ca și muzeu istoric. Dar Salonicul e plin de parcuri, biserici, muzee și alte numeroase atracții. Merită cercetat pe îndelete.

Turnul Alb Salonic

Mai departe am plecat spre brațul Kassandra, unul din cele 3 brațe ale peninsulei Halkidiki. Celelalte două sunt Sithonia și Agion Oros. Ultimul e de fapt celebrul Munte Athos, simbol al ortodocșilor. Destinația a fost Kriopigi, o mică stațiune din peninsula Kassandra.

Kriopigi

Cazarea am avut-o la Hotelul Skentos (ceva complex de apartamente mai exact). Destul de bun, doar că era la un km de plajă. Aveam ce ’’pedala’’ până la mare. Dar a fost frumos. Orice altceva a fost opțional și plătit separat. Cu totul, într-o săptămână în Grecia am cheltuit vreo 300-350 de euro de persoană. Rezonabil, zic eu.

Hotel Skentos

Plaja de aici e ca oricare alta. Nimic spectaculos. Spre comparație, plaja din Toroni, unde am fost în croazieră, este net superioară.

Kriopigi

Croaziera de care vă spun (Toroneos Cruise), a început din Pefkochori (Pefkohori), puțin mai la sud de Kriopigi și a fost opțională. 35 de euro de persoană am plătit. În Turcia, pe o croazieră similară am plătit 15 euro. Asta așa, ca să vă faceți o idee. Croaziera a inclus plimbarea pe mare, oprire la o plajă superbă, apoi pauză în Neos Marmaras, o oprire la Insula Kelyfos și retur. Detalii mai multe într-un articol viitor.

Croaziera Grecia

Clar, Grecia are zone absolut remarcabile. Dacă mă gândesc la Zakynthos sau Santorini… Sper să ajung și pe aici într-o zi.

Referitor la insula Kelyfos, o vedeam de la balconul hotelului și mă întrebam oare ce distanță o fi până acolo? Circa 20 de km în linie dreaptă. Vedeam clar și cazinourile de pe brațul vecin. Nici nu știam din prima zi că voi ajunge la insulă. A fost interesant. 🙂

Grecia

Restul zilelor le-am petrecut doar prin Kriopigi, împărțite între plimbări, plajă, mare, alte ieșiri. Memorabilă a fost ultima dimineață, când m-am trezit special să merg la plajă să văd răsăritul soarelui. Era chiar ziua mea, așa că natura m-a cadorisit cu un moment superb…

Grecia

A fost prima și singura excursie în Grecia, dar mai vreau. Insula Zakynthos mă atrage. O să văd pe viitor cum și când ajung și aici.

Aspect important, pentru că am menționat Turcia, în Grecia totul e mult mai scump și nu se poate negocia ca la turci. Dacă e să aleg între cele două state, din punct de vedere al turismului și serviciilor, înclin puțin spre Turcia. Bine, experiența mea de o săptămână în Grecia e totuși minimă. Contează enorm destinația pe care v-o alegeți. La următoare ieșire, poate îmi schimb percepția. Vă țin la curent.

Deși fauna locală este bine reprezentată, eu am văzut doar o broască (Bufo viridis), pescuită din piscină, un gușter (Lacerta viridis meridionalis) și călugărițe. 🙂

Bufo viridis

Lacerta viridis meridionalis

Una peste alta, m-am bucurat că am bifat Grecia pe lista cu țări al căror pământ l-am călcat.

No Comments

Post A Comment

11 + 1 =