Cu cursiera la Tarnița

Pe cursiera ies relativ rar. Deși înainte preferam de departe cursiera în detrimentul mountain bike-ului, acum e invers. Asta deoarece drumurile noastre nu sunt chiar așa strălucite. Oarecum mountain bike-ul e mai versatil că poți face cam orice teren cu el. Clar ai de tras mai tare din pricina roților mai mici (al meu are roți de 26’’), din cauza aderenței mult mai mari față de sol și din cauza raportului dintre angrenaj și pinioane. Mă rog, nu intru în detalii tehnice, cert e că, cursiera e mișto dacă vrei viteză.

Cu cursiera la Tarnita

Mai demult ieșeam mai des cu cursiera pe la Tarnița, acum ies cu mountain bike-ul  sau cu mașina. 😛  Totuși, din când în când mi se face dor de cursiera, așa că o scot de la naftalină și îi dau pedale.

Drumul spre Lacul Tarnița e bun până în Gilău, de aici până la Someșul Cald e acceptabil iar ultima bucată până la baraj și după, nu e așa bun de cursiera. Ca și distanță, pentru cine își dorește o ieșire în afara orașului, sunt undeva la 23-24 de km din Mănăștur până sus la baraj. Acum depinde de unde e punctul de start. Deci dus-întors către 50 de km. Trebuie menționat că ultima porțiune e o pantă de 1,5 km cu o înclinație de 8-10 grade pe alocuri. Dar se poate urca cu puțin efort. Dacă aveți antrenament nici nu o simțiți. 😛

Cu_cursiera_la_TarnitaSpectacol pentru poze :))))

Partea plăcută la această ieșire e că, vara, te poți bălăci în apele reci ale lacului de acumulare. Încă nu am făcut vreun articol despre Tarnița dar urmează, așa că nu discut prea multe despre el aici. Vă las 2 poze ca să vă fac poftă.

Cu cursiera la Tarnita

Lacul Tarnita

Drumul spre Tarnița trece și pe lângă alte 2 lacuri cunoscute din Cluj: Gilău și Someșul Cald, deci aveți cu ce vă încânta ochii.

Lacul GilauLacul Gilău

Somesul CaldLacul și satul Someșul Cald

Ambele sunt lacuri de acumulare la fel ca Tarnița. Se poate înota, se poate pescui și așa mai departe. Poate singurul aspect negativ e că pe Tarnița sunt tot mai multe bărci cu motor și tot mai mari. Dar asta e altă discuție.

Ca și sfat, pentru cine nu stăpânește prea bine bicicleta, la coborâre să aveți grijă că de la baraj în jos sunt curbe mari, aproape în ac de păr, plus că e un drum destul de circulat cu auto. Și dacă tot ați ajuns aici, să știți că sunt puncte frumoase de belvedere pe dealurile din jurul lacului. De vreo 2 ori m-am cățărat și eu pentru a face o poză mai de ansamblu, dar mi-e pe listă să refac niște trasee de pe aici.

Somesul Cald

Deocamdată așteptăm să se încălzească iar vremea pentru a ieși la o tură cu bicicleta pe aici, dar să pot face și o baie. Ador locurile astea. Cuvinte prea multe la acest articol nu are sens să scriu, căci asta e o experiență ce trebuie trăită.

Traseu complet: Cluj-Napoca – Florești – Gilău – Someșul Cald – Tarnița și retur.

Ne vedem la o tură? Îmi iau mountain bike-ul sau cursiera? (Prietenii știu de ce…) 🙂

No Comments

Post A Comment

seven + 13 =