Budapesta, capitala Ungariei

Budapesta este unul dintre cele mai frumoase orașe europene. Un oraș modern, plin de atracții și vizitat foarte des de către români. Acest aspect m-a surprins mai ales în data de 1 Decembrie, când am văzut și auzit mai mulți români aici, decât în mijlocul Clujului. Budapesta am tranzitat-o în repetate rânduri, de asemenea am și aterizat cu avionul acolo de vreo 3 ori, dar niciodată nu am stat măcar câteva zile să o explorez pe îndelete. Mă rog, asta până recent, când mi-am propus să rămân prin zonă măcar vreo 3 zile.

Podul Elisabeta Budapesta

Am decis să vizitez Budapesta în perioada menționată, deoarece voiam să merg la un târg de reptile de aici. În plus doream să-i vizitez  principalele obiective turistice. Bine, o zic așa, căci Budapesta are atâtea și atâtea locuri de vizitat încât e impropriu spus ’’principalele obiective’’, dar se subînțelege.  🙂

Castelul Vajdahunyad

Totul s-a aranjat foarte bine, inclusiv cu cazarea (am locuit la cineva necunoscut până atunci, un tip de nota 10 care mi-a pus casa lui la dispoziție). Alt aspect plăcut, pe drum spre Budapesta am văzut vreo 20 de păsări răpitoare mari, 14 căprioare și 4 fazani. Cea mai apropiată pasăre a fost un uliu, care era chiar la marginea șoselei pe un stâlp, cu aripile desfăcute. Se încălzea la soare fără grija mașinilor ce rulau pe lângă el. Memorabilă imagine.

Budapesta_Ungaria

Pentru că am avut o primă zi superbă și eram în Buda, nu era nimic mai potrivit decât să urc pe dealul Gellert, un fel de cetățuie a capitalei, unde se afla primul obiectiv important: Citadella.

Citadella Budapesta

Aici a fost o fortăreață construită prin 1854, cu o istorie bogată și tumultoasă. În prezent, locul este unul dintre cele mai cunoscute din Budapesta, mai ales datorită panoramei uimitoare ce o ai asupra orașului.

Podul_Libertatii_Budapesta

Ca să serbeze eliberarea țării de către ruși, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, aici a fost ridicat un monument – Statuia Libertății – care se poate vedea în vârful dealului. Castelul din Buda, alt obiectiv, îl putem vedea de asemenea, perfect de pe Citadella.

Castelul din Buda

După o tură de poze și momente lungi de admirare a orașului Budapesta, am coborât și am mers spre cel de-al doilea obiectiv de pe listă, anume Bastionul Pescarilor. Aici am rămas profund impresionat de frumusețea locului. Este plin de turle și scări, puncte de belvedere, iar de mulțimea de oameni ce să zic? Pe alocuri erau unul lângă altul. Efectiv plin de vizitatori. Pentru o taxă modică te poți urca într-un turn de unde ai o vedere excelentă asupra impunătoarei clădiri a Parlamentului.

Bastionul Pescarilor Budapesta

Impresionantă, mi s-a părut Biserica Matyas, o clădire gotică uimitoare, ce mi-a amintit instant de Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Admit că a ungurilor este lucrată la mare artă. Arhitectura de aici este la superlativ absolut. Pozele sunt grăitoare în acest sens.

Biserica Matyas Budapesta

Biserica_Matyas_Budapesta

Tot în zonă, se poate vizita Castelul de care ziceam mai sus. De aici se văd foarte bine și podurile cele mai importante ce leagă Buda de Pesta.

Următorul obiectiv a fost Palatul Parlamentului. Pentru că se află pe partea cealaltă a Dunării, în Pesta, nu puteam rata să fac o poză frontală cu acesta. Palatul apare pe mai toate articolele și pozele ce au ca nume, Budapesta. Este o super clădire, impunătoare, imensă, neogotică, la care am exclamat: Uau!

Palatul Parlamentului Ungaria

Palatul Parlamentului merită văzut/pozat și noaptea. Pur și simplu trebuie văzut.

parliament palace budapest

Băile Szechenyi au fost următoarele pe listă. Deja eram cazat și din păcate nu am luat telefonul sau aparatul foto cu mine. Voiam doar să mă relaxez, mai ales că acestea mi-au fost recomandate de mai mulți. La modul sincer, Băile Szechenyi nu m-au impresionat decât prin arhitectura clădirii. Preț relativ mare la intrare și condiții sub așteptări. Bazine închise, apă nu prea caldă, pereți scorojiți, bări ruginite. Probabil după atâta admirație trebuia să vină și o ușoară dezamăgire. Personal, și mai știu și pe alții, băile nu se ridică nici pe departe la standarde europene. Fără clădirea în sine, eu nu le recomand. Și cum critica poate fi constructivă, mi s-au părut cam proaste și străzile din oraș în chiar multe locuri. La așa capitală, ar putea să le repare mai bine. 🙂

Seara mi-am încheiat-o în povești cu gazda, făcând planuri pentru a doua zi.

Podul_cu_Lanturi

De dimineață devreme am pornit spre Piața Eroilor. Aceasta o mai văzusem anii trecuți, dar acum am stat să o pozez ca lumea. Aici se află Monumentul Mileniului, prin care se celebrează 1000 de ani de la stabilirea ungurilor pe acest teritoriu.

Piata_Eroilor_Budapesta

Piata Eroilor Budapesta

În dreapta și stânga pieței se află Muzeul de Arte Frumoase și Galeria de Artă. Nu am intrat, deoarece mă interesa mai tare Castelul Vajdahunyad. Acesta e în spatele pieței. Tot în apropiere se află Parcul Orașului, Grădina Zoologică, pe care am văzut-o în 2015, un lac artificial și patinoarul.

Castelul Vajdahunyad

Castelul Vajdahunyad este o copie a Castelului Huniazilor din România. Construit cu peste un secol în urmă, castelul atrage numeroși vizitatori.

Vajdahunyad Castle

În incinta castelului se află cel mai mare muzeu agricol din Europa și o statuie interesantă, Anonymus. Dar detalii poate într-un articol separat.

Obiective Budapesta Vajdahunyad

La fel, arhitectura de aici te lasă fără cuvinte. Mie mi-a plăcut mult, așa că alegerea pozelor a fost chiar dificilă. Îl recomand clar.

Castelul Vajdahunyad Budapesta

Baraian Cristian

Castelul_Vajdahunyad_Budapesta

Următoarele obiective au fost 3 dintre cele 9 poduri din Budapesta. Cel mai cunoscut, este Podul cu Lanțuri. Acesta este primul pod ce a legat Buda de Pesta. Poate cel mai celebru simbol al orașului, acesta este un pod superb, finalizat în 1849. Am așteptat seara pentru a putea face câteva poze cum mi-am dorit. Cuvintele sunt de prisos, căci el trebuie văzut. Live, că merită din plin. 🙂

Podul cu Lanturi

Podul cu Lanturi Budapesta

Înainte de acesta am tras câteva cadre la Podul Libertății, un pod verde, metalic care a fost inaugurat de către Împăratul Franz Joseph. Parcă rețin că podul va fi folosit în viitor doar pentru pietoni.

Podul Libertatii Budapesta

Podul Margareta, al doilea cel mai vechi pod din Budapesta, l-am pozat doar de la depărtare împreună cu Palatul Parlamentului. Am trecut odată peste el cu mașina și mi-a plăcut atât culoarea lui galbenă cât și statuile de la baza pilonilor de susținere.

Podul Margareta Budapesta

Seara am petrecut-o din nou cu gazda la povești și învățând să cânt la pian. Despre mâncarea din Budapesta nu am de zis prea multe deoarece am mâncat relativ simplu în oraș. Dar ador ciocolata lor, Sport. Un deliciu. 🙂

Cea de-a treia zi am petrecut-o în mare parte la târgul de reptile din Lurdy Haz. Un mall din Budapesta, unde se ține regulat acest târg. Era a doua oară când îl vizitam. Poze eventual în alt articol, că sunt deja prea multe. De aici, am pornit înapoi spre casă, cu dorința de a mă reîntoarce și de a explora mai mult acest frumos oraș, care este Budapesta.

Tu ce ai vizitat interesant în Budapesta sau ce ai vrea să vezi dacă ajungi aici?

 

No Comments

Post A Comment

18 + 2 =