De ce să mergi pe munte?

Munte, munte și iar munte. Doar la asta mă gândesc de câteva zile. La munții pe care îi am pe listă pentru anul acesta. La munții cărora le-am călcat potecile. Evident, plus multe alte locuri. Totuși, pentru că prefer muntele, simt uneori că efectiv mi-e dor să mă urc în mașină și să tot plec. Muntele e magic, de poveste. Odată ce te-a prins în mreje, nu prea te mai lasă. Dar pentru cineva care încă nu a prins gustul muntelui, apare întrebarea ’’de ce să merg pe munte?’’ Păi hai să vedem. Poate că împărtășindu-vă din trăirile și experiențele mele, veți fi determinați sau impulsionați să vă doriți să ajungeți pe munte.

Muntii Maramuresului Baraian Cristian

Varful Moldoveanu

Unul din principalele motive este că natura e sublimă cu tot ceea ce reprezintă ea. Muntele îmi pare creația perfectă a naturii. La munte găsești nenumărate atracții. De la vârfuri impresionante, cascade uimitoare, peșteri, chei, păduri dese, lacuri absolut memorabile, până la o faună extrem de diversificată dublată de o floră de care nici nu credeai că există.

Floare de colt

Dacă ne gândim și la faptul că mișcarea în natură înseamnă sănătate curată, atunci muntele cu tot ceea ce are el să ofere, devine un obiectiv ce trebuie atins constant și în permanență. Dacă ați ști ce aer curat e la munte, mai ales la altitudini mai mari, ați face cu drag efortul ce presupune escaladarea muntelui.

Panaghia_Ceahlau

Dacă vă spun că aici, la înălțime, veți vedea panorame uimitoare pe care nu aveți unde altundeva să le vedeți, poate se va naște în voi dorința de a fi aici. Răsăritul sau apusul pe munte te lasă uneori cu gura căscată… E o frumusețe de nedescris. Dacă ai șansa să fii singur pe munte, liniștea vârfurilor înalte te va face să-ți auzi propriile bătăi ale inimii. Stresul pe munte dispare ca prin farmec. Gândurile inutile se topesc efectiv în peisajele pitorești care ți se înfățișează ochilor. Aceste vorbe nu sunt doar epitete sau metafore frumoase ci este purul adevăr. Dar ca să mă crezi, trebuie să vii aici. Trebuie să fii aici!

Muntele e capabil să-ți înfrumusețeze viața. La munte totul capătă un alt sens. Mulți, printre care și eu, urcăm pe munți pentru a atinge stări care ne sunt relativ greu de atins în zbuciumul orașelor. Muntele te ajută să te interiorizezi, să te aduni, să te recentrezi, să vezi mai clar și mai transfigurator toate aspectele vieții. Aici, poți pur și simplu medita la viață, te poți raporta la interiorul tău pentru a afla clar cine ești și ce vrei. Sunt ferm convins că nu greșesc deloc când afirm că muntele este cel mai bun psiholog pe care îl poți avea. Crede-mă!

Sasso_Lungo

Un alt aspect, extrem de important, pentru mine cel mai important, este libertatea. Pe munte simți cu adevărat ce înseamnă libertatea. Muntele te ajută să te rupi de tentaculele tehnologiei care au pus stăpânire pe tine. Aici nu ai nevoie de televizor, calculator, știri sau alte lucruri ce te țin ocupat zilnic. Aici nici nu mai cheltui bani pe chestii nefolositoare, din contră, câștigi experiențe, trăiri.

Munte

Dacă ajungi pe munte pentru prima oară, vei vedea că majoritatea traseelor  de la noi sunt chiar bine marcate. Salvamontiștii, jandarmi montani și alți binevoitori pentru care eu am tot respectul, au grijă în permanență de munte, de trasee, de drumeți. Personal sunt recunoscător și mă simt chiar bine, știind că cineva mă ajută necondiționat ca eu să mă pot bucura de frumusețile munților. Acești oameni au practic grijă de mine, de sănătatea mea. Muntele te ajută să vezi lucrurile astea, să devii mai bun, te face să fii OM!

Phyteuma orbiculare

Este adevărat că trebuie și atenție pe munte. Nu poți să te aventurezi din prima pe oriunde. Câteva reguli de bază poți citi aici. Dar chiar și așa, muntele îți oferă atâtea alternative încât nu ai cum să nu găsești ceva pe gustul tău. În plus nimeni nu se naște învățat, toți am început de undeva.

Bâlea Lac 2023

Da-ți click pe poză pentru a o vedea mare.

Dacă respecți muntele, el te va răsplăti cu tot ce are el mai bun și mai frumos. Îți va da totul și în schimb nu-ți va cere nimic. Dar e de bun simț să-l respecți, să ai grijă de el, să-l păstrezi curat și să-l iubești. Aceste aspecte se pot naște spontan în tine, odată cu prima drumeție reușită. Inutil să spun că ele oricum țin de educația ce am primit-o fiecare.

Brândușe Munții Rodnei

În final, îți mai spun că te poți documenta în privința traseelor, echipamentelor și a altor aspecte necesare pe o mulțime de site-uri de profil. În ultima vreme sunt tot mai mulți iubitori de munte care sunt bucuroși să-ți împărtășească din experiențele lor. Nici măcar nu presupune vreun efort asta, decât niște click-uri.

Muntii Bucegi primavaraDe ce să mergi pe munte?… PENTRU CĂ MERIȚI!

1 Comment
  • Roxana
    Posted at 13:59h, 18 martie Răspunde

    Oh, dar cat de frumos ai descris totul aici! Chiar impresionant. Ne faci sa ne dorim sa urcam pe creste 🙂

Post A Comment

eleven + sixteen =