Copenhaga, capitala Danemarcei
Copenhaga este un oraș frumos, foarte dezvoltat unde mi-am petrecut aproape un an din viață. Cum am scris în titlu, Copenhaga este capitala Danemarcei și cel mai mare oraș din această țară nordică.
Citisem la un moment dat pe undeva, cum că Danemarca ar fi cea mai fericită țară din lume. Nu știu ce să zic, dar e cert că aici lucrurile stau mult diferit față de România. Sunt absolut convins că părerile sunt împărțite, dar eu personal am întâlnit destui danezi super de treabă și împliniți. Probabil fiecare pădure cu uscăturile lor, dar asta e partea a doua.
Ce m-a fascinat prima dată când am ajuns în Copenhaga, a fost numărul uriaș de bicicliști. Peste tot vedeam biciclete, iar lumea pedala care de care mai cu spor. Femei îmbrăcate elegant pe bicicletă, bărbați la costum pe bicicletă, părinți pe bicicletă ce își tractau copii în diverse cărucioare. Biciclete modificate cu roți super groase sau în care stăteai pe orizontală. Într-un cuvânt, bicicleta e la putere aici. Evident, că pe lângă mișcare și sănătate, bicicleta înseamnă și economie. Exemplul acesta ar fi ideal de l-am prelua și noi. Poze care să ateste asta nu mai am, că le-am pierdut de pe hard. Am recuperat doar câteva făcute cu telefonul.
De asemenea, Copenhaga stă absolut excelent și la capitolul transport în comun. Fie că vorbim despre autobuz, metrou sau tren, aici totul e rapid, punctual, des și curat. Chiar îmi amintesc că, prima dată când am fost în Danemarca, din neatenție nu am avut biletul corespunzător zonei unde mă aflam (Copenhaga e împărțită pe zone și e nevoie de bilete aferente zonei unde călătorești). Cum era de așteptat m-au prins controlorii, dar am fost iertat. Chiar nu fusese cu intenție. Ulterior am folosit abonamente lunare. E mai simplu și mai ok dacă stai timp îndelungat acolo.
Danezii sunt un popor educat. Cel puțin în Copenhaga am dat de nenumărați danezi respectuoși, majoritatea vorbitori de engleză și dispuși să te îndrume. La partea opusă, să zic așa, m-au surprins puțin cât de mult beau. Serile importante de aici erau vinerea și sâmbăta. Duminica dimineața vedeai prin gări ziare, sticle aruncate peste tot. Luni dimineața era bec peste tot! Mi-a plăcut asta. Adică oamenii se știu distra dar știu și să își asume.
În Copenhaga sunt nenumărate parcuri cu diverse atracții. Cel mai cunoscut este Tivoli, care e și al doilea cel mai vechi parc de distracții din lume. Pe locul întâi e un parc tot din Copenhaga din regiunea Klampenborg.
O singură dată am fost în Tivoli, dar m-am dat pe tot ce aveau acolo de mai multe ori. Acesta se află în centru, în fața gării centrale și a fost inaugurat în 1843! Aici era și cel mai înalt carusel din lume: 80 de metri și destul de rapid. Nu știu în prezent dacă e tot în top, dar merită văzut. Aveai de sus o panoramă superbă asupra întregului oraș. Să nu ezitați dacă sunteți prin Copenhaga.
Multe din locurile unde te poți plimba prin Copenhaga, mai inedite să zic așa, sunt cimitirele. Acestea au alei largi pe alocuri și pot fi oaze de verdeașă și liniște în tumultul orașului. Am vizitat mormântul lui Hans Christian Andersen aici. Acum că scriu de el, îmi amintesc și de Mica Sirenă, o altă atracție a Copenhagăi. Sunt și nenumărate plaje, o zonă scutită de taxe – Christiania (loc interesant, dar nu intru în detalii ci vă las să google-iți), zoo, muzee și palate. Mai jos e singura poză ce o am cu Mica Sirenă (de prin 2007).
Fiind cel mai vechi regat european, evident că trebuie să vă menționez de Castelul Rosenborg. Construit în 1606 ca reședință de vară, în prezent acesta e deschis publicului larg. Înăuntru găzduiește un muzeu care te duce în trecutul istoric al acestei țări. Aici se află și tronul regal al Danemarcei.
Viața în Copenhaga este relativ scumpă. Dacă veniți doar în vizită, să vă așteptați să cheltuiți bani serioși. În special pe cazări, hoteluri, restaurante. Alternative mai ieftine sunt hostelurile. Nu am stat la vreunul deoarece stăteam în chirie.
Mâncarea de la supermarket e aproape ca a noastră la preț. În restaurante e altă poveste. Hainele au o plajă foarte largă de prețuri. Practic, ca în orice capitală, puteți să vă întindeți cât vă ține buzunarul. Ce țin minte și m-au surprins, au fost taxele la mașinile noi. Am văzut prețuri duble și uneori chiar triple la achiziția de mașini noi. Pentru că a trecut ceva vreme de când am fost ultima dată în Copenhaga, nu mai știu cum e situația.
Ar fi foarte multe de spus despre acest oraș remarcabil, dar mai bine să îl descoperiți voi. Cum ziceam, pozele sunt făcute cu telefoane mai vechi. Sper ca la următoarea vizită să le schimb. 🙂
De văzut prin Copenhaga:
– în apropiere: zona centrală cu viața de noapte, Parcurile de distracții Tivoli și Dyrehavsbakken, Parcul regelui și Castelul Rosenborg, Muzeul Național plus alte muzee, Grădina botanică, Zoo, Christiania, Mica Sirenă și multe alte obiective turistice.
– mai departe: Castelul Kronborg (a lui Hamlet), Podul Oresund care vă duce în Malmo (Suedia),
Activități ce se pot face în Copenhaga:
– aproape orice; Copenhaga este unul dintre cele mai interesante orașe din Europa. Fără să o mai lungesc, vizitați-l cu încredere. Dacă aveți întrebări, nu ezitați. 🙂
No Comments