Bagajul pentru munte pe o zi

Cum să-ți pregătești  bagajul pentru munte?

Mulți m-au întrebat ce îmi duc cu mine când plec în drumeții. Așa că am zis să vă detaliez aici. Sunt multe articole deja pe internet legate de acest aspect. Le-am citit și eu pe unele. Plus că experiența e cel mai bun profesor. Că deh, așa învățăm toți.

Bagajul pentru munte trebuie să țină cont din start de câteva aspecte importante. Vrei un bagaj pentru o zi, pentru 2 zile, o săptămână? Este iarnă, este vară? Dormi la cort, la cabană? Abia după ce știi aceste lucruri poți vorbi despre ce pui în rucsac și ce mai iei cu tine. Pentru că sunt foarte multe de spus, o să ne referim în acest articol doar la turele de 1 zi. Pentru ture mai lungi, o să revin cu un alt articol, să nu vă plictisesc.

De menționat că unele aspecte depind și de tura aleasă.

Cel mai important lucru la bagajul pentru munte este rucsacul. Asta o spun din prima deoarece știu ce înseamnă să cari în spate un rucsac de doi lei, plin cu lucruri inutile. Rucsacul este locul unde tu îți vei îndesa tot necesarul tău. Deci el trebuie să fie de calitate. Pentru ture mai serioase am un rucsac adevărat de 70 de litri.

Bagajul pentru munteDar pentru o drumeție de o zi este suficient un rucsac mic de 20-30 de litri, în care să ai următoarele:

Apă, cel puțin 2 litri. Eu atât iau dar mă și interesez pe traseu de unde mai pot lua. E durere să fii leșinat de sete pe vreo urcare și să nu mai ai apă la tine. Fie vară fie iarnă, apa este sfântă! De menționat că prin munții noștri se poate bea apă fără probleme chiar și de prin lacuri. Am băut de multe ori și am fost ok.

Hrană. Eu personal prefer ouăle fierte, cașul, ciocolata. Dar uneori pun 2-3 sandwich-uri. Indiferent pe ce traseu merg, dimineața mănânc, orice ar fi. Pe traseele montane vei fi solicitat serios și ai nevoie de energie. 4-6 ouă fierte îți pot asigura 2 gustări rapide și hrănitoare. Ciocolată iau pentru energie rapidă. Pe lângă astea mai iau o banană, măr sau pară. Uneori iau și caju sau alune nesărate.

Bețe de trekking. Ușoare și reglabile pe înălțime. Acestea sunt de un real folos atât la urcări cât și la coborâri. Așa arată ale mele.

Bagajul pentru munteHartă și busolă. Nu recomand să vă abateți de la traseele marcate, dar dacă se întâmplă uneori să vă rătăciți, harta și busola vă pot scoate din problemă. Hărți vă puteți salva pe telefonul mobil. La fel și busola, este existentă deja pe marea majoritate a device-urilor.

Pelerină. De preferat să nu o folosești, dar în caz de ploaie ea te salvează de la a fi murat ca un castravecior în borcan. Simplu. Eu am o pelerină mare care îmi acoperă și rucsacul mic. Pentru rucsacul mare e nevoie de o husă impermeabilă potrivită. Pelerina ocupă foarte puțin spațiu și e extrem de ușoară.

Pălărie, ochelari de soare și cremă cu protecție UV. La munte soarele arde mai rău ca la mare. Dacă nu vrei să ai arsuri neplăcute îți recomand să duci cu tine aceste 3 lucruri. Nu vei regreta.

Haine. Un tricou de schimb. Este indicat și plăcut când te oprești la destinație să te schimbi cu ceva uscat. Un tricou e binevenit. Plus un polar sau o pufoaică ultra light. Am una primită cadou și este perfectă. E și verde să pot fi văzut de pe lună. 😛

Briceag. Dacă traseul tău implică și păduri s-ar putea să ai nevoie de el. Eu îl iau mereu pe al meu cu mine.

Pachet de prim ajutor. Din nou, o măsură de asigurare. E bine să conțină o fașă elastică, câțiva plasturi, comprese, dezinfectant, analgezice, pensetă și ac. Incredibil de câte ori am avut nevoie de pensetă și ac.  🙂

Lanternă, preferabil frontală.

Telefon mobil. Gestionați bateria acestuia cu cap. Nu se știe când veți avea nevoie de un apel.

Aparat foto. Pentru mine, un accesoriu important. Vreau ca totul să fie imortalizat dacă se poate. Îmi plac pozele, plus că mă și folosesc de ele.

Un act de identitate. Plus că e indicat să anunți familia, salvamontul sau alți oameni de la intrarea pe un traseu, unde mergi. De exemplu, eu am fost întrebat recent la intrarea în Parcul Național Ceahlău unde mă duc și cât stau. Discuția am avut-o cu omul căruia i-am plătit taxa de intrare în parc.

– Dacă e iarnă,toate de mai sus plus echipament pe măsură (geacă de munte, pantaloni impermeabili, parazăpezi, mănuși, cagulă, colțari, pioleți, etc.).

De menționat că, mergând cu mașina cât se poate de mult spre trasee, duc cu ea diverse lucruri mai mult sau mai puțin folositoare. Bagajul pentru munte în acest caz depinde de situație.  Repet, așa procedez eu.  🙂

Evident, la acest bagaj, se subînțelege că ai bocanci în picioare. De multe ori văd oameni ce merg cu teniși, sandale și chiar șlapi prin zone cu vipere. Așa nu!

Nu se știe niciodată, dar te asigur că nu ai vrea să-ți transformi excursia într-o vizită la urgență, cărat de salvamonți, dus cu elicopterul sau chiar mai grav…

Recomand și pantalonii lungi, mai ales dacă treci prin păduri, jnepeni. Logic, nu trebuie să lipsească banii de dus, reîntors, posibil cazare, hrană sau altele. La intrarea pe multe trasee precum și la cabane, găsiți diverse de cumpărat.

În final, cam acestea ar fi lucrurile sau părți din lucrurile ce-mi alcătuiesc bagajul pentru munte într-o drumeție de o zi. Cum și eu învăț constant, mă adaptez după nevoi.

În final să nu uitați nici de cele mai importante reguli pe munte. Ele chiar fac diferența între drumeții plăcute sau nasoale.

Cărări însorite!

No Comments

Post A Comment

nine + 1 =