Vârful Țuțuiatu, Munții Măcin

Vârful Țuțuiatu este cel mai înalt punct din Munții Măcin. Am fost o singură dată pe acest vârf acum 3 ani la sfârșitul verii. Altitudinea vârfului este de 467 de metri.

Vârful Țuțuiatu Muntii Macin

Despre Munții Măcin am mai scris când am făcut traseele Culmea Pricopanului, Cozluk (să văd și eu celebri bujori de Măcin) sau când am vorbit despre broasca țestoasă dobrogeană. Ar trebui să mai scriu și despre Sfinxul Dobrogean, la care am fost de 2 ori deja. Am câteva nopți petrecute în acest masiv. Una peste alta, sunt zone superbe dar vă recomand să le vizitați primăvara și toamna, căci vara e super cald și secetos.

Traseu_Vârful_Țuțuiatu

Punctul de start al traseului.

Traseul tur-retur către Vârful Țuțuiatu este marcat cu triunghi albastru și are o lungime de circa 7 km, conform panoului informativ de la startul traseului. Mie mi s-a părut mai scurt o idee, nu știu de ce. În circa o oră am fost sus pe vârf, în condițiile în care am mers chiar lejer. Mă rog…

Traseu_Vârful_Țuțuiatu

Vârful Țuțuiatu

Vârful_Țuțuiatu_Munții_Măcin

Vârful Țuțuiatu Munții Măcin

Traseu este relativ simplu și cu pornire din comuna Greci. În prima parte se merge ca la plimbare prin parc și în a doua se urcă puțin mai abrupt prin pădure, dar nimic de speriat.

Vârful Țuțuiatu

Vârful Ghinalțu și steagul arborat acolo.

Panoramele care ți se înfățișează ochilor sunt superbe. Se văd localitățile Greci, Măcin, chiar Brăila și Galați dacă permite atmosfera. Evident, se distinge și Dunărea și alte zone cunoscute cum ar fi Culmea Pricopanului, Chervantul și Vârful Ghinalțu.

Greci_Vârful_Țuțuiatu

Comuna Greci văzută de sus de pe traseu.

Vârful Țuțuiatu

Panorama_Vârful_Țuțuiatu

Despre acesta din urmă se pretinde că el ar fi de fapt Vârful Țuțuiatu, dar pe hărți n-am văzut modificări. Deoarece am decis să scriu aceste rânduri chiar dacă e o o tură mai veche, nu-mi bat capul cu denumirile. Lumea tot modifică diverse, așa că mă raportez la ce am văzut, pozat, trăit. În fond, aceste articole sunt ca o bibliotecă pentru mine – amintirile mele. 🙂

Vârful Țuțuiatu

Varful Tutuiatu

Aventura in Romania

Eu am mers până pe Vârful Țuțuiatu și de aici mai departe pe Ghinalțu, că de aici se văd panorame mai largi. Ca să nu încarc cu poze articolul, o să scriu separat despre Ghinalțu.

Vârful Ghinalțu

La sfârșit de august când am fost eu aici era o căldură destul de mare. Pe traseu ar fi ceva izvor dar eu am avut apă și am ignorat aspectul acesta.

Vârful Ghinalțu văzut de pe Vârful Țuțuiatu

Vârful Ghinalțu văzut de pe Vârful Țuțuiatu.

Măcinul este un loc relativ uscat, arid, unde sunt precipitații puține. Climatul de stepă se simte din plin. Am ajuns prin zonele astea de 3 ori în luna august și doar o dată în luna mai. Deși muntele s-ar putea să vă pară relativ mic, să nu-l subestimați căci condițiile nu-s chiar lejere.

Fauna Vârful Țuțuiatu

Faună Munții Măcin

Diferența de nivel pe care o aveți de urcat pentru a ajunge pe Vârful Țuțuiatu este de peste 430 de metri.

Flora Munții Măcin

Cum spuneam, pe Vârful Țuțuiatu am ajuns cam într-o oră. Am făcut câteva poze pe acolo și apoi am mers mai departe.

Floră Vârful Țuțuiatu

Vârful Țuțuiatu

Returul l-am făcut tot pe aici, deși traseul poate coborî pe alt marcaj înapoi în Greci.

Vârful Țuțuiatu

De asemenea, se poate face parțial traseul cu bicicleta. Am văzut 2 turiști care le cărau în spate la un moment dat. Sunt mai multe trasee de mountain bike prin Măcin.

Dacă sunteți prin zonă și vă place muntele vă recomand să urcați pe Vârful Țuțuiatu, chiar e frumos locul. În această drumeție n-am prea văzut animale decât vreo 2 șopârle. A fost o tură fără țestoase, vipere și alte reptile, spre bucuria iubitei.

Cărări cu soare!

Tags:
,
No Comments

Post A Comment

4 × one =