Piatra Iorgovanului, Retezatul Mic

Piatra Iorgovanului este cel mai cunoscut vârf al Retezatului Mic.

Piatra Iorgovanului

De asemenea, ieșirea aici este cea mai recentă drumeție a mea. Deși am nenumărate articole de scris, mi-am spus că de acum voi urmări să le fac cu prioritate pe cele recente. Între ele o să mai bag câte unul care se află pe listă de mai demult ca să recuperez. 🙂

Deoarece îmi terminasem treburile weekendul trecut, am decis să fac o drumeție. De Piatra Iorgovanului am tot auzit și am văzut o sumedenie de poze, dar nu fusesem niciodată acolo. Era deci, momentul potrivit pentru o excursie aici.

Piatra_Iorgovanului

Cum vremea se anunța frumoasă, marți dimineața la ora 3 și jumătate m-am trezit, după cum mi-e obiceiul când am de condus mult. Până la cabana de vânătoare Câmpușel de unde se intră pe traseu, sunt 300 de km din Cluj-Napoca. E ceva de mers. Cum prefer drumul cât mai liber e lesne de înțeles de ce mă scol la așa ore.

Piatra Iorgovanului este destul de cunoscută printre iubitorii de munți. Aceasta este o ditamai stânca aflată pe vârf de munte, mie aducându-mi aminte de stânca de pe Vârful Omu din Bucegi. Aici însă sunt zone calcaroase, albicioase – gri deschis, care dau bine în poze împreună cu verdeața jneapănului care acoperă părți mari din versanți. Zona, din punct de vedere al rocilor, seamănă cu platoul Mehedinților, alți munți deosebiți pe care am tot umblat.

Piatra_Iorgovanului

De pe Piatra Iorgovanului se văd bine vârfurile importante ale Retezatului: Peleaga, Păpușa, Păpușa Mică, Custurii, Masivul Vâlcan, Parângul și nu numai. Panoramele care ți se afișează ochilor sunt minunate.

Piatra Iorgovanului

Piatra_Iorgovanului

Piatra_Iorgovanului

Drumeția către Piatra Iorgovanului se poate face de la Câmpușel tur-retur pe triunghi roșu sau mai interesant, în circuit pe la Tăul Fără Fund. Vă detaliez imediat.

Startul e de pe infamul drum 66A (cel care merge din Petroșani până după Cerna Sat). Acesta este un drum absolut deplorabil de la Câmpușel încolo și nu pricep de ce nu se asfaltează odată. De ani de zile e așa. Stăm prost rău la capitolul infrastructură. Bine că dorim evoluție și dezvoltare turistică… Deși am umblat de câteva ori pe drumul acesta, în special pe porțiunea ce duce la Cheile Corcoaiei, la lacul lui Iovan n-am ajuns veci datorită drumului.

Traseul se prezintă așa:

Câmpușel – Vârful Piatra Iorgovanului – triunghi roșu, 2,5 ore. De menționat că nu m-am grăbit foarte tare, ba din contră, chiar m-am oprit vreo 10 minute pentru poze la o viperă, alte 10 pentru o gustare, plus pozele de pe traseu. Se pot scoate 2 ore deși e doar urcare și e destul de solicitantă, noroc că jumătate din ea e prin pădure.

Piatra Iorgovanului – Șaua Paltina pe sub Vârful Stănuleții Mari – bandă roșie, sub 1 oră. Aici e posibil să scoateți timpi mai lungi, deoarece eu am grăbit puțin pasul. Marcajul e mai rar și trebuie atenție.

Șaua Paltina – Tăul Fără Fund, pe Valea Soarbele – 40 de minute. Marcaj pe porțiunea asta n-am văzut, dar e lejer și nu aveți cum să vă rătăciți.

Tăul Fără Fund – Stâna Soarbele – 10 minute, cu tot cu schimb de replici cu ciobanii.

Stâna Soarbele – Câmpușel – cerc roșu și stea albastră, 1 oră. Ultima porțiune e de fapt un km de șosea.

Dar să vă descriu puțin drumeția, căci merită și chiar îmi doresc să punctez un aspect important.

Startul cum ziceam, e chiar de la șosea unde e loc destul pentru a vă lăsa mașina și de a campa. Peste noapte chiar aici am și stat. E cer nepoluat și e plin de stele, aviz fotografilor de noapte! În poza de mai jos e cabana Câmpușel iar de vizavi începe aventura. 🙂 O să vedeți câteva panouri și indicatoare deci nu aveți cum să greșiți.

Cabana de vanatoare Campusel

De la drum, într-un minut se și virează dreapta și începe urcușul prin pădure. Înaintea mea pornise pe traseu o familie pe care am ajuns-o după vreo jumătate de oră. Eu am rămas să mănânc, să mă echipez. De ce menționez asta? Deși nu știu cât de bine pregătiți erau sau ce antrenament aveau aceștia, n-am putut să nu remarc că femeia avea ceva teniși în picioare. Am vorbit cu ei și erau chiar faini oamenii dar acest aspect vizavi de încălțăminte îmi atrage mereu atenția pe munte.

Piatra Iorgovanului

Chiar când i-am ajuns din urmă, fix pe potecă, dar exact unde a călcat femeia, ce credeți că se afla? O viperă berus! Efectiv am văzut cum șarpele s-a mișcat și a pornit înspre vegetație. Mă întreb ce ar fi fost dacă reptila, surprinsă fiind, nu ar fi decis să plece ci să se apere, mușcând femeia de picior?… Înțelegeți de ce e nevoie de bocanci înalți pe munte chiar și vara?

Vipera_Piatra_Iorgovanului

Eu, fiind pe fază, am reușit să mă pun în fața șarpelui și astfel acesta s-a oprit, reușind să trag câteva cadre. Aceste momente înseamnă bucurie pentru mine. 😉

După ce am încheiat cu pozele, la ieșirea din pădure i-am ajuns iar pe oameni și am tot povestit cu ei. E fain să întâlnești drumeți pe traseu. Păcat că n-au vrut să facă circuitul ca și mine și au decis să coboare pe unde au urcat, dar asta e altă poveste.

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

După ieșirea din pădure au apărut versanții calcaroși ai Retezatului Mic. Jnepeni și calcar peste tot…

Piatra Iorgovanului

Dar am avut iar surprize plăcute căci am văzut diverse flori printre care și regina munților – floarea de colț.

Flori de colt Piatra_Iorgovanului

De capre negre n-am avut noroc de data asta. 😛

În schimb peisajele au fost superbe pe oriunde îmi întorceam privirea. Creasta Oslei a munților Vâlcan se vede perfect de pe Piatra Iorgovanului.

Piatra_Iorgovanului

Piatra_Iorgovanului

Piatra_Iorgovanului

Evident, o însemnătate aparte pentru mine o au vârfurile Retezatului, pe care am urcat de câteva ori deja.

Piatra_Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

După ce am ajuns pe vârf am făcut poze și o binemeritată pauză de hidratare și mâncare. De aici am coborât puțin înapoi pe traseu și am virat spre stânga pe la stânca cu marcajul din poza de mai jos.

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

În continuare, pentru a ajunge în Șaua Paltina se urmează banda roșie, la stânga, repet. Peisajele sunt la fel de spectaculoase.

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

După ce am ajuns la o mică zonă de platou am avut parte de o altă surpriză. Am zărit o mică așezare ciobănească și un câine. Acesta a venit glonț la mine. Nu prea știam la ce să mă aștept, căci am avut parte de senzații tari cu câinii de stână prin turele mele. Așadar, când am văzut că animalul vine așa pornit spre mine, mă așteptam la orice. Nu mică mi-a fost mirarea să văd că, înainte cu 2 metri de mine, câinele, care de fapt era o cățea, se oprește brusc și se aruncă efectiv pe spate și își întinde labele. M-a distrat…

Piatra Iorgovanului

Animalul cerșea afecțiune și atenție. Am stat și am tot mângâiat cățeaua dar efectiv cum mă ridicam, nici nu apucam să fac 2 -3 pași că se ridica și ea și se arunca efectiv pe o parte și apoi pe spate pentru a pune mâna pe ea.  N-am mai avut parte de chiar așa încredere și cerșeală de atenție. ;))

După câteva minute bune, am lăsat în urmă animalul și mi-am continuat drumul. Marcajul prin zonele astea e mai slab, mai rar. Din când în când mai aruncam câte un ochi spre Piatra Iorgovanului să văd cum se prezintă. Spectaculoase panorame…

Piatra Iorgovanului

După o scurtă urcare și o coborâre spre șa, m-am întâlnit și cu turma de oi. M-au lătrat vreo 2 câini dar ciobanii erau prin preajmă și a fost totul ok. Chiar am stat puțin la povești cu aceștia. Oameni de treabă…

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

Din șa am pornit mai departe spre Tăul Fără Fund. Soarele era puternic și m-a cam ars pe mâini. N-am avut la mine nici cremă de protecție și nici bluză cu mâneci lungi. Asta se traduce prin suferință. Să nu faceți ca mine. 😛

Piatra Iorgovanului

Piatra Iorgovanului

La tău am ajuns relativ rapid. Nu e foarte mare ca suprafață iar de adâncime nu mă pot pronunța. Ar fi mers o baie în el de nu era apa așa maronie. Nu-mi inspira încredere. În apa tăului am văzut doar mormoloci, broaște și un șarpe de casă. Nu de apă, ci de casă. N-am reușit să-l pozez prea bine.

Taul Fara Fund

Taul Fara Fund

Apoi a urmat stâna Soarbele unde câinii erau… nicăieri. Oamenii de la stână ziceau că s-au ascuns pe la umbră. Mă gândeam că poate o să-i surprind și nu e bine dar n-am avut parte de nici un incident. Nici n-am pierdut vremea pe aici. Poza de mai jos e după ce am trecut de stână.

Stana Scorota

Creasta Oslei a Munților Vâlcan se vede excelent din zonele astea.

Creasta Oslei_Muntii Valcan

De aici se urmează marcajul punct roșu prin pădure și pe alocuri mai apare și o stea albastră cu colțuri rotunjite.

Piatra_Iorgovanului

Piatra_Iorgovanului

Am urmat valea secată a pârâului Soarbele și am ajuns la șosea destul de repede. De aici a urmat un alt kilometru până la mașină.

Piatra_Iorgovanului

Peste noapte am rămas acolo în zonă căci am făcut poze la galaxie. Cam așa mi-am echipat mașina pentru când n-am chef de cort. E perfect pentru mine. 😛

Piatra_Iorgovanului

Galaxia vazuta in Retezat

Una peste alta, o drumeție frumoasă, nu foarte lungă dar solicitantă pe urcare. Cu siguranță și căldura mare a avut un cuvânt de spus.

Dacă n-ați fost pe Piatra Iorgovanului, vă recomand să urcați. O să vă placă sigur. În zonă sunt mai multe de văzut/parcurs. A doua zi am fost prin Cheile Buții apoi la cascadele de pe Valea Măriii (a Măriei). Mai sunt cheile Sohodolului, Vârfurile Piule, Pleșa, Cabana Buta și altele. O să fac articole și despre acestea.

Ca și altitudine, Vârful Piatra Iorgovanului nu e ceva de speriat. Acesta are o altitudine de 2014 metri dar compensează prin frumusețe.

Diferența de nivel e undeva în jur de 1000 de metri. Dar merită fără doar și poate.

Dacă n-ar fi așa departe de mine aș mai urca pe Piatra Iorgovanului. Dar avem atâția munți frumoși încât nici nu știu când o să-i pot urca pe toți…

Vedem ce ne rezervă viitorul. Până una alta, cărări cu soare să aveți! ?

2 Comments
  • lucian
    Posted at 21:36h, 20 iulie Răspunde

    ce folosesti pe post de saltea in masina, acele chestii albastre de sub sacu de dormit ?

    • Cristi
      Posted at 13:31h, 21 iulie Răspunde

      Este o saltea de 190×60 cm. Bancheta e rabatata iar in locul ala am construit o mica platforma mobila si detasabila pe care o scot cand vreau sa am masina goala. Gasesti pe net diverse variante ca sa te inspiri.

Post A Comment

one × five =