Peştera Poarta lui Ionele

Pestera Poarta lui Ionele se află în Munţii Bihorului. Este situată în Parcul Natural Apuseni, la 805 metri altitudine, pe teritoriul comunei Gârda de Sus din judeţul Alba. Această peşteră este una dintre cele mai importante peşteri din Cheile Ordâncuşei. Când am fost eu aici în vizită, peştera era amenajată perfect pentru vizite turistice. Era iluminată, prevăzută cu scări și podea metalică. Deci s-a dorit vizitarea ei de către oricine. Lucru excelent aş spune. De menționat ar fi că suma de bani necesară pentru materialele de construcție și alte cheltuieli cu amenajarea a fost donată de către turiști. Aceștia inițial vizitaseră Peștera Ghețarul de la Scărișoara. Le mulțumim!

În prezent Pestera Poarta lui Ionele este administrată de Clubul Sfinx din Gârda de Sus. Începând cu anul 1999 este declarată monument al naturii și implicit inclusă pe lista ariilor protejate de la noi din țară.

Locația exactă a peșterii este la aproximativ 2,5 km de DN75, pe DJ750. Aici, pe partea stângă, se poate vedea o cavitate imensă în versant unde este amenajat un loc de picnic cu mese și bănci de beton. E greu să ratați acest loc.

Pestera Poarta lui IoneleLoc de gustare.

Se trece podețul existent aici peste valea Ordâncușei și deja ne aflăm în fața casei de bilete. Pentru că se plătește o taxă de 10 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii. Cel puțin atât era când am fost eu.

muntii ApuseniCasa de bilete.

Aici regăsim și un panou cu condițiile și regulile de vizitare ale peșterii. De la casa de bilete, facem  cam 100 de metri pe potecă și trecem iar peste un podeț de lemn. Aici încep și unor scările din beton de unde putem zări deja peștera.

Pestera Poarta lui Ionele

Intrarea se face printr-un portal înalt de 15 metri. Lungimea peșterii este de 324 de metri total. Dar amenajați sunt doar 131 de metri. Înălțimea maximă este de 35 de metri. Pentru vizitarea peșterii nu este nevoie de vreo sursă de lumină. Cum am spus mai sus este iluminată suficient cu ajutorul unei instalații.

Pestera Poarta lui IonelePestera Poarta lui Ionele

În capătul peșterii se află și un lac temporar,  mai mult sec. Eu nu am văzut apă deloc. Totuși peștera este inundată uneori căci pereții de diferite culori dovedesc asta. Pe panoul de la intrare se poate citi despre torentul ce apare în urma topirii zăpezilor și a ploilor puternice. Torentul poate avea viteze de până la 1mc/secundă.

În galeria superioară  se pot vedea stalactite și stalagmite, dar destul de reduse ca mărime. În etajul superior al peșterii sunt și 2 mari colonii de lilieci. Acest etaj nu este amenajat tocmai pentru că se dorește protejarea liliecilor. Chiar și programul de vizitare susține protecția acestora. Scara de legătură a fost intenționat distrusă. Mai bine așa… Aici se păstrează liniștea.

Pestera Poarta lui Ionele

Vizita peșterii este relativ scurtă. În 10 minute ați cam terminat. Dar chiar și asa, dacă sunteți pe aici, aruncați un ochi. 🙂 Pe canalul meu de Youtube puteți vedea un clip făcut recent cu această peșteră.

Prin zonă se pot vizita următoarele:

– în apropiere (și trecere): Cheile Ordâncușei, Peștera de sub Zgurăști (aven de dificultate extremă), Peștera Ghețarul de la Scărișoara, Izbucul Cotețul Dobreștilor.

– puțin mai departe: Avenul de la Tău, stațiunea Arieșeni, Ghețarul de la Vârtop, Cheile Mândruțului, Cheile Albacului.

Activități ce se pot face lângă Pestera Poarta lui Ionele:

– camping, poze și filmări, ture pe munte, explorări subterane.

 

No Comments

Post A Comment

11 − 6 =