Lacul Capra, o perlă din Munții Făgăraș
Lacul Capra este unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare ale Masivului Făgăraș. Prima dată l-am văzut prin 2012 când am făcut traseul Lacul Bâlea – Vârful Moldoveanu. Am prins o vreme superbă și vederea lacului m-a fermecat efectiv. Acesta avea o culoare albastră incredibilă. Dar să vă spun câteva detalii despre acest lac.
Lacul Capra este un lac glaciar cu o suprafață cam jumătate cât cea a Lacului Bâlea. Între aceste două lacuri se interpune Șaua Caprei, un loc de unde se poate urca spre Vârfurile Capra și Vânătarea lui Buteanu. Pe primul nu am fost, dar pe al doilea, da. Chiar vă recomand acest traseu, deoarece este unul destul de scurt, spectaculos și astfel aveți șansa să fiți pe al nouălea cel mai înalt vârf din România. Panorama ce o aveți aici este deosebit de frumoasă. Cum se ajunge la Bâlea, de unde pornesc aceste trasee, cred că știm deja cam toți.
Lacul Capra se află situat la altitudinea de 2230 de metri și are o adâncime maximă de circa 10-11 metri. Din Lacul Capra pleacă Pârâul Capra (tributar al râului Argeș), care în doar câțiva metri formează un alt lac mic, Căprița. Mai departe, pârâul coboară spre sud și chiar înainte de Transfăgărășan formează frumoasa cascadă Capra.
Dacă vă doriți o plimbare prin Făgăraș, șă știți că de la Lacul Bâlea ajungeți la Lacul Capra într-o oră, pe traseu marcat cu triunghi albastru. Urcare cam 45-50 de minute și apoi o coborâre rapidă. Dacă vreți mai mult, înainte de a coborî puteți continua urcarea pe cruce albastră, spre stânga, către Vânătarea lui Buteanu. O altă jumătate de oră. Puteți merge cu cortul la lac deoarece aici este permisă camparea. Acest traseu însă este periculos iarna și nerecomandabil.
Lângă lac se află Monumentul Alpiniștilor, ridicat în memoria unor alpiniști prinși de avalanșă. Dacă faceți de exemplu, tot traseul spre Moldoveanu, o să vedeți mai multe cruci, semn că muntele ne pedepsește rău dacă nu știm să-l abordăm. Sunt reguli pe munte care, nerespectate, ne pot transforma plimbarea într-un chin. Dar nu intru în detalii acum, mai ales că scriu despre așa subiect minunat, cum e Lacul Capra. 🙂
Ah, da. Că tot am menționat capra de atâtea ori, dacă veniți prin zonă și sunteți norocoși ca mine, puteți vedea capre negre. Cum să-ți încununezi o drumeție mai plăcut de atât?…
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Transfăgărășanul, Cascada Bâlea, Lacul Bâlea, Cascada Capra, Vârfurile Vânătarea lui Buteanu, Capra și Paltinu.
– puțin mai departe: Cabana și Lacul Podragu, Vârfurile Moldoveanu, Negoiu, Viștea Mare, Lespezi și Călțun, Barajul Vidraru, Cetatea Poenari.
Activități ce se pot face la Lacul Capra:
– campare, poze și filmări, ture către Moldoveanu, Negoiu și alte vârfuri din Masivul Făgăraș.
Danu
Posted at 11:14h, 14 septembrieFrumoasa tara am avut.
Cristi
Posted at 21:03h, 15 septembrieMai avem. Dar trebuie sa facem ceva urgent pentru ea…