Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac din acest an este primul pe care l-am vizitat. Deși îmi doream de mult timp să văd construcția, am tot amânat și am mers iarna tot prin alte zone.

Hotelul de Gheață Bâlea Lac

Intrarea în hotel este în partea dreaptă, unde se vede ușa deschisă.

Într-o iarnă, când m-am decis la un moment dat că nu-l mai ratez, Hotelul de Gheață nu s-a construit. Ăla da noroc… Acum însă am decis că-l văd orice ar fi.

Iarna aceasta a fost destul de lejeră comparativ cu alte ierni, de aceea Hotelul de Gheață s-a construit relativ târziu. Este evident, după cum spune și numele, că e nevoie de condiții speciale pentru a fi realizată această construcție din gheață – zăpadă serioasă și vreme potrivită.

Telecabina Balea Lac

Se pot observa traseul telecabinei, stâlpii de curent, Transfăgărășanul și porțiuni cu avalanșe.

La Hotelul de Gheață se ajunge cu telecabina al cărei punct de pornire e în zona Bâlea Cascadă. Taxa telecabinei este de 100 de lei pentru tur-retur. Dacă vizitați zona, urcați măcar puțin pe vreun versant din zonă – peisajele sunt spectaculoase!

Bâlea Lac 2023

Căldarea Bâlei – În prim-plan se văd ambele construcții ale cabanei Bâlea. În plan secund, stânga se vede cabana Paltinu și Salvamontul. Pe centru în plan secund e Crucea cu locul de belvedere și clădirea Telecabinei iar în jos, în vale e celebrul Transfăgărășan, evident, înzăpezit. Eu sunt în urcare către Șaua Capra.

Hotelul de Gheață se construiește în zona lacului Bâlea, din blocuri de gheață tăiate cu drujba din apele înghețate ale lacului și bineînțeles cu aportul zăpezii. Anul acesta finalizarea hotelului a durat doar 2 săptămâni. Totuși, comparativ cu pozele văzute de-a lungul anilor pe internet, anul acesta Hotelul de Gheață mi s-a părut destul de simplist și mult, mult mai mic. În trecut am văzut o mulțime de sculpturi care de care mai spectaculoase într-un spațiu generos. Oricum, chiar și așa, construcția e interesantă și destul de vizitată.

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață

Pentru vizita interiorului se percepe o taxă de 25 lei. În fiecare an se alege o tematică anume, aceasta lăsându-și amprenta asupra construcției. Acum s-a optat pentru Europa, camerele fiind denumite după 10 capitale europene. Sunt și câteva blocuri de gheață specifice, cum se vede în poza de mai jos.

Hotelul de Gheață 2023

Camerele hotelului sunt simpliste, cu loc de dormit, masă, scaune, toate din gheață și cu diverse lumini colorate.

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață 2023

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață

Deoarece temperatura la interior este la limita înghețului sau chiar puțin sub, se poate dormi aici. Camerele, după cum se poate vedea, sunt separate doar cu niște perdele. Doritorii vor primi saci de dormit pentru a putea beneficia de experiența aceasta. Prețurile percepute sunt destul de mari, 3-500 de lei pe noapte. Personal, nu mi-am dorit așa ceva. Oricum am mai dormit la temperaturi și mai joase și nu pot zice că mă atrag prea tare.

În Hotelul de Gheață sunt și 2 baruri, un hol cu diverse sculpturi și din ce am înțeles, biserica nu era construită când am fost eu aici.

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheata 2023

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață

Pe timpul zilei vizitatorii au acces în Hotelul de Gheață în intervalul 10:00 -17:00.

Din ce am discutat cu responsabilul cu biletele, vin destul de mulți străini să viziteze locația. Și cât am stat eu pe acolo am auzit câțiva străini, semn bun aș zice căci turismul are potențial uriaș la noi. Din holul construcției se intră în toate încăperile. În pozele de mai jos e barul al doilea.

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață

Hotelul de Gheață

Una peste alta, Hotelul de Gheață merită văzut măcar o dată. E ceva ce nu vezi toată ziua iar zona Bâlea e spectaculoasă în fiecare anotimp. Munții Făgăraș sunt și ei speciali, iar pentru iubitorii de drumeții montane sau schiat, zona e la mare căutare.

Hotelul de GheațăPozele din Hotelul de Gheață sunt făcute cu telefonul căci aveam la mine un obiectiv cu zoom care nu mă ajuta în situația dată. Dar vă puteți face o idee clară despre cum a arătat construcția acum o lună când am fost pe aici.

Să auzim de bine!

2 Comments
  • alex
    Posted at 23:55h, 13 aprilie Răspunde

    doar curios, ce aparate foto folosesti ?

    • Cristi
      Posted at 19:38h, 14 aprilie Răspunde

      Sony A7iii si telefonul. Sunt drumetii unde am doar telefonul la mine din cauza greutatii.

Post A Comment

nine − 4 =