Grădina Zmeilor

Gradina Zmeilor este o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic, evident protejată, de care știu de multă vreme, dar neavând drumuri prin zonă, am tot amânat vizitarea acesteia.

Gradina Zmeilor

Suprafața rezervației e undeva în jur de 5 hectare, deci relativ rapid de parcurs. Nu pune probleme nimănui, e marcată clar (punct roșu) și poate constitui ieșirea perfectă, dacă sunteți prin zonă și vă doriți recreere.

Gradina Zmeilor

Gradina Zmeilor se află la aproximativ 500 de metri de la șoseaua  DN1G ce traversează satul Gâlgău Almașului din județul Sălaj. Ruta mea: Cluj-Napoca – Baciu – Sâncraiu Almașului – Hida – Gâlgău – Gradina Zmeilor; ca să aveți o idee clară unde se află rezervația. Există locuri de parcare, o terasă, doar vreme frumoasă să prindeți.

Stanca Dracului HidaStanca Dracului din Hida.

Atracțiile de la Gradina Zmeilor sunt câteva formațiuni stâncoase de tipul gresiei care au fost modelate în timp de eroziune, ploi și intemperii. Acestea au înălțimi de câțiva zeci de metri și chiar au fost botezate de oameni. Cele mai cunoscute sunt Zmeul și Zmeoaica, lângă acestea mai putând fi amintite Fata Cătănii, Moșul, Călugării și Acul Cleopatrei. Găsiți panouri informative atât la intrarea în rezervație, cât și pe traseu.

Gradina Zmeilor

Aventura in Romania

De la intrarea în Gradina Zmeilor, în circa 5-10 minute de urcare prin pădure, ajungeți la o ieșire ca un balcon de unde se pot admira stâncile menționate. Zona e perfectă pentru poze, în apropiere existând și un foișor unde vă puteți relaxa.

Gradina Zmeilor

Gradina_Zmeilor

Gradina_Zmeilor

Datorită acțiunii neîntrerupte a vremii, forma stâncilor se modelează încet dar sigur de la an la an. Nu mai rețin pe unde citisem mai demult, că prin anii ’70 chiar s-au prăbușit din ele. Deci să vă grăbiți să le vizitați. 😛

Zmeul si Zmeoaica

De la locul menționat anterior, poteca coboară, trece de un fir de apă și se intră pe porțiunea de jos a traseului. Parcă de jos, unele stânci cel puțin, arată mai interesant.

Gradina Zmeilor

În plus treceți și pe lângă o peșteră, care cred că a fost de fapt o intrare în mină. Nimic foarte spectaculos aici, mai ales că uneori e inundată de apă.

Pestera_Gradina_Zmeilor

De aici, destul de rapid ajungem la o zonă stâncoasă despicată perfect pentru o face niște poze mișto. Așa cum am eu, logic. 😛

Gradina Zmeilor

Mai admirăm câteva formațiuni și gata, cam asta a fost traseul. Ca și timp, a durat undeva la vreo oră. Scurt și ușor.

Gradina Zmeilor

Calugarii_ Gradina_Zmeilor

Ca și concluzie, Gradina Zmeilor vă poate rupe de tumultul orașului cu efort minim. Merită studiată mai îndeaproape această rezervație. Ca și bonus, la nici 10 km depărtare se află orașul Jibou, unde puteți vizita una dintre cele mai frumoase grădini botanice din România. Am vizitat grădina, dar despre ea o să discut într-un alt articol, în viitor.

Animale nu am văzut deloc la Gradina Zmeilor exceptând reptile, gușteri mai exact. Probabil și datorită faptului că era foarte cald când am fost eu, la sfârșit de aprilie.

Gradina Zmeilor

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Grădina botanică Vasile Fati din Jibou, Poiana cu narcise de la Racâș, Stânca Dracului din Hida.

– puțin mai departe: Orașul Zalău, Castrul Roman Porolissum.

Activități ce se pot face la Gradina Zmeilor:

– plimbări, relaxare, poze și filmări, observarea faunei și florei specifice.

No Comments

Post A Comment

four + sixteen =