Geoagiu Băi – Termele daco-romane
De mult scria Geoagiu Bai pe lista mea de obiective turistice. Zona trebuia vizitată, mai ales că pe acolo sunt niște chei superbe, peșteri și o cascadă interesantă. Înainte de 1 Mai, mi-am făcut bagajul și dus am fost. Până la destinație am condus vreo 150 de km din Cluj-Napoca, via Alba Iulia.
Geoagiu Bai e o stațiune balneoclimatică aflată la 5-6 km de orașul Geoagiu. Este o zonă cu mult potențial turistic datorită diversității. Din cauza vremii însă, nu am stat decât o zi, dar vreau să revin prin iulie. 🙂
Aici e un centru de tratament asemănător celui din Băile Herculane. Apele termale de aici nu sunt însă la fel de fierbinți. Au o temperatură de 28-32 de grade, dar sunt sulfuroase, minerale, plus că au și alte proprietăți benefice.
Există câteva izvoare prin stațiune de unde se poate lua apă în funcție de necesități. La fiecare izvor este câte un panou ce descrie calitățile apei. Pensiunile, hotelurile și ștrandul din stațiune folosesc aceste ape termale la piscinele proprii atât pentru tratament cât și pentru agrement.
Băile daco-romane au o vechime de peste 2000 de ani, iar pe vremea Imperiul Roman, Geoagiu Bai se numea Germisara. Acesta este un nume dacic care înseamnă izvor cald. Mai mult ca sigur și strămoșii daci apreciau efectele curative ale izvoarelor. Ulterior, romanii au creat aici o așezare de lux pentru personalitățile vremii. De menționat că la ruinele băilor daco-romane, s-au găsit în timpul săpăturilor efectuate, diverse altare, plăcuțe votive din aur și monede.
M-am uitat și eu după ceva interesant pe aici și am găsit ceva ce-mi place. O femelă superbă de gușter. Ce credeați, că mai este aur? :))
Personal, ruinele băilor vechi m-au atras cel mai tare aici. Acestea sunt situate pe un deal într-o cavitate naturală ce în trecut era plină de apă termală. Romanii au amenajat aici o rețea de canale de dirijare a apei ale căror urme se pot vedea și azi.
Se spune că însuși marele Attila, hunul, a făcut baie aici…
După retragerea romanilor, Geoagiu Bai a rămas părăsită multă vreme. Abia pe la mijlocul secolului XVI, apar mențiunile unei stațiuni nou înființată de regele Ungariei. Dar dezvoltarea efectivă până la ce știm azi, a început prin secolul XX.
În jurul stațiunii sunt multe obiective atrăgătoare ce merită văzute. Aș zice chiar impresionante. Unul din ele e cascada Clocota. Este mare, interesantă, cu diverse coloane de tuf calcaros și travertin. Seamănă cu Beușnița. Detalii și poze într-un alt articol. 🙂
La fel ca în Băile Herculane, există o grotă a haiducilor. Cam mulți haiduci a avut țara asta…
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Cascada Clocota, Grota Haiducilor, Ruinele băilor daco-romane.
– puțin mai departe: Cheile Glodului, Cheile Madei, Cheile Cibului, Peștera Zidită, Peștera Prăbușită, Drumul Roman.
Activități ce se pot face în Geoagiu Bai:
– tratament balnear, relaxare, agrement, drumeții, poze și filmări, camping.
Andreea Despina
Posted at 13:01h, 11 augustBuna! Se poate intra cu animale de companie?
Cristi
Posted at 19:50h, 11 augustBuna. Termele sunt in aer liber, nu e nimic ingradit acolo, deci nu va are nimeni treaba.
Cristian Dan
Posted at 22:01h, 23 iulieSe poate folosi lacul si pt turisti…? Si Daca da este un pachet anume care se poate utiliza pt acest loc?! ( adica pensiune, hotel etc) care include zona cu baiile termale.
Multumesc!
Cristi
Posted at 13:56h, 24 iulieMicul loc unde este apa e vestigiu istoric, nu te poti scalda in el. E oricum prea mic. Dar sunt hoteluri in zona care au bai termale sau este strand atat in aer liber cat si inchis. Eu nu-i promovez pe ei ci doar locul in sine. Gasiti pe net informatii legate de ce m-ati intrebat.
Ramona Vasile
Posted at 08:52h, 28 iunieFrumos loc. Sunt interesata daca putem ajunge cu căruciorul bebelușului până acolo. E vreun drum amenajat?
Cristi
Posted at 20:42h, 29 iunieDa, se poate ajunge până la 50 de metri de acest loc. E șosea până acolo.
Bablofil
Posted at 21:49h, 18 maiThanks, great article.
Cristi
Posted at 10:37h, 19 maiThank you. I’m glad you liked it.