Cheile Madei

Cheile Madei sau Măzii, cum spun unii, sunt chei mai puțin știute comparativ cu alte chei din țara noastră. Acestea se află între satele Mada și Balșa din județul Hunedoara, nu departe de limita cu Alba. Acestea sunt declarate rezervație naturală din anul 1979, zona protejată fiind de 10 hectare.

Cheile Madei

Inițial, nu prea am vrut scriu de Cheile Madei din cauza pozelor făcute cu telefonul slab ce îl aveam la momentul excursiei, dar până mă întorc aici să le pot reface… 😛

Cheile Madei

Am parcurs cheile o singură dată, prin apă, că doar așa se poate. Din Geoagiu sunt circa 12 km până la intrarea în chei. De pe drumul DJ 705 se face stânga pe DC 28, după aproximativ 5 km de Geoagiu. Vă puteți opri în satul Mada dacă stați la cort sau pe la pensiuni. Nu rețin să fi văzut vreun marcaj pe aici.

Cheile Mazii

Când am străbătut Cheile Madei apa nu avea așa debit mare, așa că nu am întâmpinat probleme. Concret, apa abia mi-a trecut de vreo 2-3 ori peste genunchi. Am avut bocanci în picioare tot timpul că prin zonă cică ar fi vipere cu corn. Nu am reușit să văd vreuna, deși mi-ar fi plăcut să fac niște poze…

Cheile Madei se pot face pe la ambele capete. Nu știu cum se prezintă drumul din Balșa, dar spre Mada e bun. Plus că dacă le parcurgeți dinspre Mada, chiar la intrarea în chei este proprietatea unui domn de treabă care vă lasă să vă puneți cortul acolo. Eu am fost tur-retur din/spre Mada.

Cheile Madei

Cheile Madei

Îmi amintesc că am ajuns în chei pe la 9 dimineața deoarece doream să parcurg și Cheile Glodului în aceeași zi, chei deosebite despre care am scris anul trecut. De la un capăt la altul al cheilor am făcut sub o oră și jumătate, cu pauze de admirat natura, ronțăit câte ceva și pozat pe ici colo. Traseul nu presupune nici o dificultate exceptând faptul că se trece mai mult prin apă.

Cheile Madei

Ca și spectaculozitate, Cheile Madei nu se compară cu mult mai celebrele Chei ale Turzii sau Bicazului, dar au frumusețea lor. Mie mi-a plăcut mult zona pentru că e sălbatică, dar mai ales că am fost singur pe traseu și fără să mă intersectez cu absolut nimeni, atât aici cât și în Cheile Glodului, care sunt puțin mai spre nord. De vis…

Cheile Madei s-au format pe Valea Balșa (pe unele hărți Valea Mare), apele străpungând  versantul Pleșa Mare din Munții Metaliferi, de la nord spre sud, pe o lungime de aproape 2,5 km. Ca și aspect, pe alocuri seamănă cu Cheile Nerei.

Cheile Madei

Apa cheilor nu mi s-a părut rece defel la sfârșit de iunie, deși pe alocuri nici nu ajunge soarele. Am văzut o mulțime de pești mici pe vale și gușteri, în rest nimic la capitolul faună. În schimb mi-a atras atenția un copac deosebit. Cel din poza de mai jos.

Cheile Madei

Pereții verticali ai cheilor te îndeamnă să mai arunci câte un ochi și pe sus. Priveliștea e frumoasă și ruptă parcă de prezent. Pe undeva ar fi și ceva sursă de apă minerală dar eu nu am reușit să o găsesc.

Cheile Madei

Aproape de Cheile Madei se află și o peșteră interesantă la care nu am ajuns. Numele acesteia este simplu Peștera Zidită Mada și am înțeles că aici ar trăi o colonie mare de lilieci. Deci, dacă veniți pe aici, să nu o ratați.

Nu o mai lungesc ci vă zic doar să vizitați aceste locuri puțin umblate că se merită.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Cheile Glodului, Cibului, Ardeului, Băcâiei, Peștera Zidită Mada.

– puțin mai departe: Cascada Clocota, Stațiunea Geoagiu Băi, Termele Romane.

Activități ce se pot face în și pe lângă Cheile Madei:

– drumeții, camping, poze și filmări, relaxare, alpinism și escaladă pe traseele amenajate mai sus de Ardeu.

No Comments

Post A Comment

3 × 1 =