Cheile Băniței

Cheile Băniței sunt printre cele mai scurte chei ce le-am văzut vreodată. Cu o lungime de doar 200-250 de metri, acestea sunt spectaculoase și ușor de parcurs de la un capăt la altul, cu mențiunea că se trece prin apă.

Cheile Băniței

Cheile Băniței se află în județul Hunedoara, pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

Cheile Băniței

Acestea seamănă foarte tare cu Cheile Corcoaiei, atât ca aspect, cât și ca lungime, formare, poate și vechime.

Am trecut prin Cheile Băniței recent, că avusesem drum prin Petroșani și ar fi fost păcat să nu le văd. Eram cu fratele meu și tocmai ieșisem din Peștera Bolii, care se află destul de aproape de chei.

Cheile se găsesc relativ ușor deși, mai demult, puțini știau de ele. Pe drumul DN66, cum se merge dinspre Petroșani, sunt 10 km. Nu am văzut să fie marcate, dar după o urcare cu două curbe în ac de păr se trece podul de peste pârâul Bănița și se virează dreapta înainte de o  benzinărie părăsită. Se merge pe această stradă vreo sută de metri și se virează iar dreapta pe drumul de pietriș spre cabana Peștera Bolii. Aici e suficient loc unde vă puteți lăsa mașina.

De aici sunt alți 100 de metri până la intrarea în Cheile Băniței.

Se trece un podeț de lemn și se urmează cursul apei pe un dig de beton și gata, sunteți în chei. Simplu.

Cheile Băniței

Pentru a vă bucura de frumusețea cheilor va trebui să vă udați puțin. Eu am fost după ploaie și apa era până la jumătatea gambei. Am intrat cu bocancii direct, fără să stau prea mult pe gânduri. Pârâul nu mi s-a părut rece defel. Era chiar plăcut. Mă rog, luna iulie…

Cheile Băniței

Cheile Băniței

Pe fundul apei este nisip dar pe margini stânca este udă și pe alocuri ascuțită. După căzătura în apă de luna trecută din Cheile Râmețului, vă recomand să aveți papuci pentru apă sau bocanci. Vă detaliez altă dată pățania. 🙂

Cheile Băniței

Cheile Băniței

Pereții cheilor sunt scobiți spectaculos și zugrăviți în nuanțe de gri deschis-închis aidoma celor din Cheile Corcoaiei. Mie mi s-au părut foarte faini.

Cheile Băniței

Fiind atât de scurte, Cheile Băniței se parcurg extrem de rapid. În câteva minute am și ajuns în capătul lor. Asta cu tot cu pozat.

Cheile Băniței

Cheile Banitei

Culoarul cheilor este relativ îngust, 2-3 metri la baza apei. Pereții calcaroși cred că au cam 12-15 metri înălțime. Nu pot să nu mă întreb, cum de sunt ei scobiți așa la 10 metri înălțime când apa, probabil că nu ajunge veci la nici un metru adâncime!?

În fine, după parcurgerea cheilor, ne-am scos nisipul din bocanci, că har Domnului, ne-a intrat destul în doar cei 200 de metri. :)) Apoi, eu am fost fascinat de un cal deosebit, ce păștea liniștit pe lângă locul unde lăsasem mașina. Ce ziceți, așa-i că e superb?

Fotograf evenimente Cluj

După ce am hrănit și câinii din zonă, ne-am schimbat papucii și duși am fost. Am bifat și locul acesta. Dacă sunteți prin zonă merită vizitat. De menționat că, în zonă se poate vedea și Peștera Bolii, care mie mi-a plăcut maxim. De fapt, ce nu e superb în județul Hunedoara la capitolul obiective turistice?

Aventura in Romania

Prin zonă mai puteți vizita și:

– în apropiere: Peștera Bolii, orașul Petroșani.

– puțin mai departe: Sarmizegetusa Regia, Rezervația de zimbrii Hațeg-Slivuț, Parcul Național Retezat, Munții Parâng, Fundătura Ponorului.

Activități ce se pot face la/lângă Cheile Băniței:

– poze și filmări, drumeții.

Dacă îți plac articolele mele sau le consideri folositoare, mă poți urmări și pe pagina de Facebook (nu uita de Like :P). De asemenea avem și un grup dedicat unde poți posta și tu poze, clipuri, impresii, articole sau întrebări cu și despre țara noastră dragă. Te aștept.

1 Comment
  • Mihaela
    Posted at 22:06h, 08 noiembrie Răspunde

    Chei scurte dar spectaculoase. 👏

Post A Comment

seventeen − 6 =