Castelul Huniazilor, Hunedoara
Castelul Huniazilor denumit și Castelul Corvinilor, este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Hunedoarei, implicit ale României. Castelul Huniazilor este celebru prin arhitectura sa gotică, specifică perioadei medievale.
Construcția a fost mărită, modificată și restaurată de mai multe ori de-a lungul vremii. Datat pentru prima dată în secolul al XV-lea, Castelul Huniazilor este un simbol al epocii medievale. Impresionant și impunător, castelul a aparținut cunoscuților regi Iancu de Hunedoara și Matei Corvin.
Castelul Huniazilor are o istorie foarte bogată, probabil cele mai cunoscute fiind apariția blazonului corbului și a fântânii săpate de prizonierii turci. Nu o să intru în detalii prea multe, că vreau să vă stârnesc curiozitatea și să-l vizitați. Asta în cazul în care nu ați făcut-o deja. 🙂
Castelul Huniazilor se află în orașul Hunedoara, intrarea făcându-se de pe Strada Castelului. Eu l-am vizitat acum 3 ani, iar pe atunci se lucra la castel. Am înțeles că urma să se restaureze din fonduri europene.
Castelul e strategic construit, plin de turle, turnuri, un donjon și l-aș cataloga ca fiind chiar mare. Pe donjon, în vârf, se află un ostaș cu un mic steag (din metal) pe care se poate citi anul 1837. Probabil ultima mare modificare suferită de castel. Fațada principală mi s-a părut cea mai spectaculoasă din exterior. Iar la interior merită cercetat în amănunt, căci vizitatorul are ce vedea. De la săli cu exponate vestimentare, săli cu obiecte de pe vremea aceea, trofee vânătorești, până la morminte și chiar resturi umane.
Accesul în clădirea propriu-zisă se face pe un pod din lemn, construit pe 4 piloni de piatră. De aici parcă și începi să simți atmosfera evului mediu. Te aștepți să te primească vreo domniță sau vreun cavaler. Pe mine m-au primit… niște indieni. Da, indieni, deoarece se trăgeau cadre pentru un film indian, pe care de curiozitate, ulterior l-am și văzut. Nu-i mai rețin acum numele, dar mi s-a părut interesant momentul. M-am bucurat totuși că era deschis castelul pentru vizitatori. Era un du-te vino continuu pe podul de lemn.
De aici, urmează o poartă nu prea mare, tot din lemn și gata, te afli în istorie. 🙂 Evident după ce plătești biletul de intrare. Tarifele variază între 20 și 30 de lei, depinde de anotimp. Orarul este zilnic între 09-17, exceptând lunea, când e de la 12 la 17.
Restul detaliilor vă las să le descoperiți când vedeți castelul. Să studiați panourile informative și nu ratați temnița castelului, împreună cu metodele de tortură și pedeapsă din perioada respectivă. Așa ca idee, ca să apreciem timpurile bune în care trăim. 🙂
Vă mai pomenesc despre legenda fântânii, pe care o puteți citi și pe panoul informativ aferent. La fântână s-a săpat timp de 15 ani, de către 3 prizonieri turci. Iancu de Hunedoara le promisese că dacă dau de apă, vor fi eliberați. Aceștia găsesc apă, dar cum domnitorul murise între timp, soția sa nu respectă înțelegerea și ordonă executarea turcilor. Aflând asta, ultima dorință a prizonierilor a fost să fie lăsați să inscripționeze ceva pe cheile fântânii. Inscripția suna: ’’apă ai, inimă n-ai’’, un reproș la cuvântul nerespectat.
Să nu uit, în curtea castelului am prins și o expoziție privată de reptile. Asta așa ca să-mi fie excursia totală. 🙂
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Muzeul de Arheologie, Parcul Libertății.
– puțin mai departe: Lacul Cinciș, Parcul Național Retezat, Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana, Cetatea Deva, Cheile Crăciunești, Geoagiu Băi.
Activități ce se pot face la Castelul Huniazilor:
– vizita în sine, relaxare, poze și filmări, participarea la diverse evenimente ce au loc periodic aici.
No Comments