Cascadele Măriii și Lazărului

La Cascadele Măriii și Lazărului am ajuns acum 2 ani, dar scriu abia acum despre ele. Am nenumărate zone văzute despre care n-am apucat să scriu deloc. Nu știu dacă din lipsă de timp sau chef, dar cert e că am uitat să scriu despre aceste frumoase locuri.

Cascadele Valea Mării

Cascadele_Măriii_și_Lazărului

Cascadele Măriii și Lazărului, chiar Măriei după spusele unora, se află în Munții Retezat, nu departe de Câmpul lui Neag. Se ajunge la acestea urmând drumul 66A, de la Uricani spre Câmpușel.

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Eu am fost pe aici după drumeția pe Piatra Iorgovanului și Cheile Buții. Îmi place să-mi leg dacă se poate câte 2-3-4 obiective într-o ieșire. Cascadele Măriii și Lazărului au fost obiectivul final al weekendului respectiv.

Startul traseului este înainte cu circa 400 de metri de Gura Butei, chiar pe Valea Lazărului. Este un drum forestier care merge spre cabana Buta. Pe acest drum se poate merge cu mașina circa 1,5 km până la o curbă în ac de păr. Aici este loc de lăsat mașina și se continuă traseul pe jos. O să vedeți și un indicator chiar în curbă cu detalii legate de cascade.

Traseu_Cascadele_Măriii_și_Lazărului

Cascadele Valea Marii

Numele cel mai des folosit pentru aceste căderi de ape sunt cascadele de pe Valea Mării și Valea Lazărului. Unii localnici spun că numele corect e cum am scris mai sus, adică Valea Măriii (a Măriei). Alții susțin că ar putea fi vreun pârâu denumit Măra și de aici numele de Valea Mării. Cu marea clar nu există nici o legătura, acestea aflându-se la vreo 500 de km depărtare de mare. De asemenea și Valea Lazărului este numită pe alocuri Valea Lazăru.

Revenind la drum, de la indicatorul menționat se merge vreo 300 sute de metri prin pădure urmărind marcajul “floare verde pe fond alb” până la o bifurcație. Aici se face stânga pentru Cascadele de pe Valea Măriii sau dreapta spre Cascada de pe Valea Lazărului.

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Eu am ales prima dată să merg pe valea din stânga pe care se află Cascadele Măriii. Văzusem ceva poze pe net și știam ca sunt mai multe căderi de apă de diferite înălțimi.

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Cascadele_Măriii_și_Lazărului

Traseul este unul care nu pune probleme, el fiind pe alocuri prevăzut cu podețe, scări, balustradă din lemn. În prezent și acestea au fost schimbate cu unele noi.

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Cascadele_Măriii_și_Lazărului

Pe Valea Mării cum se înaintează, se află cascadă după cascadă. Eu am prins o zi foarte călduroasă și din când în când mai băgam mâinile în apele reci ale văii. Apele erau de un verde destul de intens. Pozele nu redau așa bine realitatea. Mai, mai că-mi venea să mă scald în apele îmbietoare.  🙂

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Cascadele_de_pe_Valea_Mării

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Cascadele_de_pe_Valea_Mării

Traseul este relativ scurt, dar mai stâncos. Puțină atenție e necesară mai ales dacă stâncile sunt ude. Ultimele 2 cascade sunt mai înalte, în trepte și destul de spectaculoase.

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Cascadele_Măriii_și_Lazărului

Cascadele de pe Valea Măriii

Ca și înălțime nu cred ca vreuna să depășească 13-15 metri, dar ele merită văzute fără discuție. Pe canalul meu de Youtube am și un clip scurt cu Cascadele Măriii.

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

Cascadele_de_pe_Valea_Măriii

După ce am admirat și pozat Cascadele de pe Valea Măriii m-am întors la bifurcația cu Valea Lazărului.

Pe Valea Lazăru

Aici traseul este și mai ușor dar mai lung puțin. Ca și durată de timp totală, am făcut sub 2 ore dar jumătate din vreme am stat efectiv.

Cascadele_de_pe_Valea_Lazărului

Cascadele de pe Valea Lazărului sunt 2 la număr. Inițial am crezut că e una singură, dar dacă se urcă puțin pe lângă peretele de stâncă se poate vedea și cea de a doua. Sunt o idee mai mici decât Cascadele Măriii și blocate de bușteni căzuți.

Cascada Lazarului

După câteva poze și aici m-am întors la mașină căci aveam de condus câteva ore până acasă.

Cascada LazăruluiDacă sunteți prin zona Retezatului Mic, merită să faceți o drumeție și la Cascadele Măriii și Lazărului. Sigur o să vă placă. Eu sper că la următoarea tură să parcurg și acest drum (66A) până în Cerna Sat căci am auzit că e spectaculos dar foarte, foarte rău. Probabil cu bicicleta, rămâne de văzut. 🙂

2 Comments
  • Mariana Trăilescu
    Posted at 15:37h, 29 august Răspunde

    Pur și simplu este foarte adevărat ce spuneți despre traseele la cele două cascade pe care le-am parcurs acum mai mulți ani. Cât despre ideea de a merge cu bicicleta spre Cerna Sat dinspre Câmpu lui Neag este cea mai bună. Am mers cu mașina în urmă cu vreo patru ani pe traseul ce-l menționați venind de la Băile Herculane spre județul Hunedoara. Traseul este deosebit de frumos dar calitatea drumului….iar aceasta ar fi doar o parte a problemei pentru că mai există și altele despre care s-a scris intens în presă, online. Drumuri bune, experiențe de neuitat în sens pozitiv!

    • Cristi
      Posted at 22:38h, 29 august Răspunde

      Multumesc pentru vizita si citire. Da, poate la un moment dat voi face o iesire cu bicicleta prin zona. Fiind din Cluj-Napoca ar trebui sa-mi leg cateva obiective dar o sa reflectez la asta. Multumesc pt cuvintele frumoase! Sanatate maxima sa aveti! 🙂

Post A Comment

twenty + eight =