Căpușa – Sfaturi utile
Capusa – inamicul nevăzut din iarbă. Sau cea mai urâtă arahnidă posibilă din punctul meu de vedere.
Nu mi-era în plan să scriu despre capusa, dar e necesar. Nu de alta dar am pățit-o deja de multe ori. Prima dată când am interacționat cu această arahnidă neplăcută a fost în 2013. Stătusem cu o capusa înfiptă 2 săptămâni în spate în zona taliei. Inițial crezusem că e ceva semn. Ghinion.
Eram prin Coronini, pe malul Dunării pe vremea aceea și era miezul nopții. Așa că știind doar chestii nasoale despre potențialele pericole ce mă pândeau am decis să merg la urgență. Oricum nu aveam cu ce să scot capusa din mine. Serviciul de urgență era destul de aproape, în Moldova Veche. Acolo am dat de o doamnă medic de treabă care mi-a zis că sunt foarte puține căpușe care sunt purtătoare de bacteria Borrelia burgdorferi. Bacterie ce declanșează celebra boală cu o mie de fețe. Este o boală periculoasă ce atacă sistemul nervos central. Dacă ați fost înțepați de o capusa, vă sugerez să mergeți la doctor pentru a o îndepărta. Asta în cazul în care nu aveți dispozitive speciale pentru îndepărtarea ei. Ca acesta, cum am eu.
Să știți că este normal să vă înroșiți puțin în zona înțepăturii. Nu se vede foarte bine, dar cam așa arăta zona cu pricina. Este o mică umflătură asemănătoare înțepăturii de țânțar. Aceasta trece în câteva ore până la o zi. Nu am simțit mâncărime sau usturime. E doar o reacție normală a corpului față de înțepătură.
O altă capusa am depistat-o acasă, după ce am venit de la lacul Tarnița. Aici chiar e un afiș ce ne avertizează că sunt căpușe. Mda… Arahnida era înfiptă în zona bicepsului drept, pe interior. E pielea subțire și moale acolo, probabil de asta.
Update: Căpușele văd că preferă zonele cu piele subțire, cum ar fi spatele genunchilor, subsuori, pe lateralele trunchiului, zona inghinală.
De data aceasta mi-am îndepărtat-o singur, cu dispozitivul menționat mai sus și apoi m-am dat cu alcool. Am scos-o ușor, întreagă și vie. Dar nu are sens să vă zic ce final a avut. Și-a meritat-o, asta e cert. Acum realizez că era bine să-i fi făcut o poză. Nu-mi stătea capul la asta atunci. Dar găsiți poze pe google cu duiumul. Update: am revenit cu poze. Deja am câteva zeci de căpușe scoase din mine sau din cunoscuții mei. Toate scoase vii și nevătămate cu acest dispozitiv care mi se pare excelent.
Revenind, știam din citite de mai demult, că preventiv se recomandă o doză unică de doxicilină. M-am dus la farmacie și mi-am cumpărat cele 200 de mg recomandate. Această doză se poate lua până la 72 de ore de la înțepătură.
Oricum, să vă studiați zona afectată timp de câteva săptămâni. Dacă vă apare o roșeață în formă de cerc ca o țintă, fuga la medic. Asta e semn clar că ați contactat boala Lyme. Dacă o tratați din timp, veți fi ok. Dacă nu aveți simptomul acesta, dar vă simțiți obosiți, slăbiți, cu dureri de cap sau articulare, din nou, fuga la medic. Boala Lyme se numește și boala cu o mie de fețe deoarece are diverse și multiple simptome asemănătoare altor boli. Sau nici un simptom uneori…
De menționat că aceste arahnide sunt purtătoare și de alte bacterii și viruși ce pot provoca o serie de boli neplăcute. Nu le înșir acum, dar nu e nici cazul să fiți impacientați la orice înțepătură.
Clar nu este de glumit. Totuși o monitorizare atentă vă poate scăpa de orice belea.
Vă enumăr niște măsuri de siguranță și câteva metode de îndepărtare a căpușelor.
1. Cel mai bine este să nu mergeți în zone cu vegetație înaltă, căci căpușele se găsesc din plin aici și se pot atașa ușor de victimă.
2. Dacă umblați sau vă relaxați în zone cu vegetație bogată, vă sugerez să aveți haine lungi, deschise la culoare pentru protecție și o observare rapidă a căpușelor.
3. Folosiți soluții anti capusa. Sunt diverse spray-uri, creme, care se aplică pe încălțăminte și haine. Le găsiți prin farmacii și magazine online.
4. Dacă nici asta nu e posibil, atunci din când în când sau măcar la plecare, studiați-vă corpul unul altuia cât mai în detaliu. Capusa este foarte mică, mai ales masculii, care au 1-3 milimetri. Efectiv acordați-vă câteva clipe și stați la “purecat”.
5. Cu cât capusa este îndepărtată mai rapid, cu atât cresc șansele să nu pățiți nimic. Unii medici susțin că vietatea ar avea nevoie de 24-48 de ore în care să stea atașată de victimă pentru a fi capabilă de transmiterea Borreliei.
6. Dacă nu sunteți siguri că puteți îndepărta capusa, apelați cum ziceam, la medic.
7. Capusa trebuie scoasă în totalitate și fără forțare. Spun asta pentru că dacă trageți de ea, îi puteți rupe capul, care va rămâne în piele. Aceasta se scoate prin răsucire cel mai sigur.
8. Pentru îndepărtarea căpușei, vă recomand dispozitivul de mai sus. La doctor se folosesc pensete mici cu vârf subțire. Pe internet sunt prezentate diverse metode. Eu astea le recomand.
9. Locul înțepăturii trebuie dezinfectat cu alcool după îndepărtarea arahnidei.
10. Zona se va monitoriza în timp. E la libera alegere dacă luați doza unică de antibiotic preventiv. Întrebați medicul sau farmacistul despre aceasta.
11. Nu trageți de capusa aiurea fără a avea ustensila necesară.
12. Nu o omorâți și nu o presați, că aceasta își va vărsa tot conținutul stomacal în pielea dumneavoastră.
13. Nu folosiți benzină, chibrite aprinse sau alte prostii ce doar vă cresc riscul menționat.
Așa se scoate o capusa.
De menționat că se găsesc prin toată România căpușe. În ultimii ani parcă sunt tot mai multe…
Sănătate maximă!
Adriana Lazar
Posted at 08:09h, 03 augustBuna, De unde ati cumparat dispozitivele de indepartat capuse?
Cristi
Posted at 16:29h, 03 augustBună. Eu le-am primit, dar se găsesc pe la farmacii. Sunt ieftine dar utile.
Olga Pop
Posted at 13:22h, 24 iunieCapusa iese in csteva secunde dsca o ungi bine cu un tampon de vata imbibat cu dizolvant pt lac de unghii( ( ACETONA )
Emil
Posted at 20:34h, 16 maiNu se face asa pentru ca orice chimicala poate provoca o reactie a insectei de regurgitare a continutului stomacal sau a altor fluide care transmit bolile. Da, se desprinde, dar aici nu e vorba despre a lua o insecta de pe tine, pentru ca asta e simplu, ci despre cum sa o iei fara sa iti transmita boala.
Burian Camil
Posted at 10:40h, 09 iunieEu am avut capuse de mai multe ori, mai ales la pescuit vara nu am cum sa stau infofolit.
Metoda care la mine a functionat totdeauna este urmatoarea: Fiind insecte aerobe le acopar cu crema de maini, plaja chiar si margarina sau untura. Private de oxigen nu vor zabovi mult timp, vor scoate singure capul si vor trece prin unguentul aplicat ca sa ajunga la oxigen daca aplicarea e buna in 15 minute se termina balciul. E foarte important ca unguentul sa fie cat mai putin dens pentru a etansa corespunzator fara a prinde bula de aer fapt care poate prelungi timpul de asteptare pana la o ora.
Cristi
Posted at 15:56h, 09 iunieMulțumesc pentru sfat. O mențiune: capusa este arahnidă. Arahnidele au 8 picioare, insectele 6. Îmi amintisem și eu după ce încheiasem articolul. 🙂