După brândușe pe Vârful Bătrâna

Voiam să pozez brândușe de ceva vreme și ce loc era mai indicat decât Vârful Bătrâna? Cu un traseu accesibil, fără bătăi de cap și aproape de casă, muntele acesta era perfect. De mult voiam să ajung și pe aici, dar am tot amânat.

Brândușe Munții Gilăului

Poiana cu brândușe

Celebrele brândușe din zona aceasta își fac apariția și înfloresc undeva pe la mijlocul lui aprilie până către sfârșitul lunii. Evident, depinde de vreme, că sunt ani cu ierni mai lungi sau mai scurte.

Brândușe Munții Gilăului

Auzisem că în zona Vârfurilor Bătrâna și Măgura se găsesc primăvara brândușe din belșug. Așa că anul trecut am făcut 2 drumeții în aceste zone ca să văd ce și cum.

Brândușe albe

Vârful Bătrâna se află în Munții Gilăului, grupă montană a Apusenilor. La fel și Măgura, vecinul său. Sunt vârfuri accesibile de tip deal să zic așa. Dar să vă detaliez cum ajungeți aici.

Varful Magura - Muntii Gilaului

Munții Gilăului

Înainte de Uzina de la Someșul Rece, se face stânga pe un drum de pământ și piatră. Pe unele hărți apare ca fiind numită Gura Bârlogului zona asta. Pe partea dreaptă a drumului se află valea Bârlogului (Râșca Mică). Se merge pe acest drum paralel cu pârâul vreo 1,5 – 2 km. mașinile se pot lăsa pe dreapta, în curba mare chiar după podul mic de piatră existent acolo.

Arsuri

Altitudinea de la care pornește traseul e la circa 700 de metri. Vârful Bătrâna are o înălțime de 1208 metri, deci e o diferență de nivel de peste 500 de metri. Traseul nu e greu, deși e puțin de urcat până în zona releului aflat la ieșirea din pădure. Asta nu înseamnă că nu veți transpira puțin, așa cât să simțiți că e drumeție. 😊

Catunul Arsuri

Eu, după ce mi-am lăsat mașina acolo, am trecut podul menționat și după câteva sute de metri de urcare se intră în cătunul Arsuri. Apoi urmează o porțiune scurtă de pădure cu deschideri panoramice către valea Someșului Rece.

Somesul Rece

Dacă e vizibilitate bună se pot vedea Someșul Rece, Floreștiul și Cluj-Napoca. Am putut identifica stadionul de pe culmea muntelui. Dacă te uiți în direcția opusă se vede masivul Vlădeasa. La ieșirea din pădure se află releul de care vă ziceam mai sus. Apoi urmează o poiană și Vârful Bătrâna.

Brândușe Sereteu

Traseu Vârful Bătrâna

Uneori, în poiana de lângă această casă e plin de brândușe. De data asta n-am văzut nimic…

Deja de la releu apar brândușe și ghiocei. Eu am văzut câteva pâlcuri dar nu cum m-aș fi așteptat, așa că am înaintat spre vârf, alte câteva sute de metri. Speram să văd floare lângă floare cum văzusem pe net la alții. Mai e o zonă între vârfurile menționate, unde e și gospodăria din poza de mai sus. Și împrejurul gospodăriei am văzut pe net poze cu foarte multe brândușe.

Live însă, n-am prea avut noroc. Puține flori am zărit și cam răzlețe.

Brândușe

Brândușele de pe Bătrâna

Brândușe

Brândușe

Am lăsat Vârful Bătrâna în urmă și am mai înaintat vreo 20 de minute până în zona La Dudaie. Aici e o porțiune împrejmuită, probabil proprietate privată. Zona e în pantă, chiar la poalele Vârfului Măgura (1345 de m).

Vârful Bătrâna

Varful Batrana, Muntii Gilaului

Brândușe pe Varful Batrana

Aici am văzut în unele poze de pe net că era plin de brândușe. La prima mea tură am observat că sunt abia ieșite câteva. Era zăpadă încă și am dedus că e nu e momentul prielnic. La a doua mea tură aici, că după 2 săptămâni am revenit, n-am mai văzut nici 10% din ce văzusem prima dată, deși nu era cald afară. Zăpada se topise oricum și verdele crud era peste tot prezent deja. Din cauza vremii nu reușisem să las doar o săptămână între ieșiri. Asta este. Poate am noroc mai mult data viitoare.

Branduse_La_Dudaie

Brândușe_La_Dudaie

Brândușe de primăvară

Brândușe varful Batrana

Am fost fascinat de cum a răsărit această brândușă. Ce luptă pentru supraviețuire…

Poiana cu branduse

La cum arată floarea, deduc că aceasta degajă efectiv căldură în jurul ei dacă reușește să topească așa zăpada. E impresionantă revenirea la viață a plantelor…

De menționat că în zona La Dudaie se poate ajunge și pe altă parte. Traseul se poate face în circuit. Nu se trece podul de beton ci se ține drumul pe lângă cătunul de vizavi, Dodești. La prima tură am făcut returul pe unde ne-am și dus. La drumeția a doua am urcat prin Arsuri, că mi se pare că e mai spectaculos traseul, dar am coborât pe lângă Dudești. Parcă e cam tot pe acolo ca și timp sau poate doar m-am oprit eu mai mult pe traseu.

Munții Gilăului, Poiana cu Brândușe

Poiana cu Brândușe

Ca și durată prima dată am făcut la dus circa 1.5 ore dar m-am oprit de nenumărate ori ca să pozez brândușe. Fără opriri multe, undeva la 45-60 de minute poți ajunge pe Vârful Bătrâna. A doua oară am făcut doar o oră.

Distanța dus întors de la podul de beton – Vârful Bătrâna e 8-9 km. Dacă se merge până în poiana împrejmuită de sub Măgura e undeva la vreo 12-13 km.

Traseu Varful Batrana

Nu am văzut nici un marcaj pe acest traseu. Dar dacă analizați pozele prezentate aici ar trebui să vă descurcați lejer. Posibil să vă ajute și Google Maps-ul dacă îl porniți. Singura zonă unde nu mi-a fost clar traseul și m-am dus pe intuiție a fost chiar la ieșirea din Arsuri, unde e o bifurcație, dar țineți stânga. Aproape la ieșirea din pădure mai e o bifurcație, dar faceți tot stânga. La scurt timp se vede releul pe lângă care trebuie să treceți.

Brândușe

Prima mea ieșire am făcut-o în 17 aprilie. A doua a fost în 3 mai, dar târziu tare pentru brândușe la altitudinea asta. Așa că m-am dus pe la mijlocul lui mai în Munții Maramureșului la altitudine mai mare unde am fost răsplătit cu peisaje absolut spectaculoase. Poza de mai jos e din drumeția către Vârful Cornul Nedeii din Munții Maramureșului. O să scriu despre tura asta curând.

Brândușe Munții MaramureșuluiRevenind, pentru că se apropie sezonul de brândușe, am decis să scriu acest articol pentru doritori și pasionați. Pentru că a fost mai cald în ultima vreme, posibil ca primăvara aceasta să apară florile mai rapid. Poate fac o drumeție cu proxima ocazie pe aici. Poate anul acesta am noroc mai mult la brândușe și ghiocei. 😊

No Comments

Post A Comment

5 + thirteen =