Barajul și Lacul Vidraru

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat pe râul Argeș, barajul cu același nume fiind construit între anii 1961-1966.

Barajul Vidraru

Barajul este de-a dreptul impresionant. Având o înălțime de 166 de metri, o lungime la coronament de 307 metri și o formă de arc, este cel mai mare baraj de acest gen din România. Dacă nu greșesc, la capitolul înălțime, de asemenea se află pe locul întâi. Când a fost inaugurat, barajul era unul dintre cele mai mari din Europa și din lume. Personal, am fost mereu impresionat de acest baraj. De-a lungul timpului l-am vizitat de vreo 3 ori.

Barajul Vidraru

Barajul și Lacul Vidraru se află aproape de Cetatea Poenari, în paralel cu Transfăgărășanul, la km 63.  Dacă se pornește dinspre Curtea de Argeș spre baraj, sunt 30 de km până aici. Dacă parcurgeți Transfăgărășanul dinspre Cabana Bâlea, nu aveți cum să ratați locul deoarece veți trece chiar peste baraj. Lacul Vidraru se întinde pe o suprafață de peste 870 de hectare, cu o lungime de vreo 10 km și adâncimea maximă de 155 de metri.

Lacul Vidraru

Barajul și Lacul Vidraru au fost create de regimul comunist pentru producerea energiei electrice. În anii 60-70 au fost construite baraje pe multe cursuri de apă ale țării noastre, cu acest scop. Oamenii din zonă au fost strămutați, iar satele inundate. Centrala hidroelectrică de aici este localizată la peste 100 de metri în subteran. Aceasta poate produce peste 400 GW pe an.

Când am urcat, acum câțiva ani, pe Vârful Negoiu, am putut zări clar de aici, Lacul Vidraru. De asemenea, dacă e senin și de la baraj se pot vedea Vârfurile Negoiu, Lespezi și Călțun. Toate de peste 2500 de metri altitudine.

Varful Lespezi

Pentru a avea un punct de belvedere asupra împrejurimilor se poate urca pe platforma aflată la marginea șoselei (barajului). Dacă e senin, se vede totul superb.

Barajul Vidraru

Acum câțiva ani se făcea bunjee jumping la Barajul Vidraru. Nu știu dacă se mai face. Era una dintre cele mai lungi sărituri din Europa. La un moment dat mă tenta ideea unei sărituri, dar totul a rămas la stadiul de idee. Lângă baraj se află și o statuie cu Prometeu cu 2 fulgere în mână, simboluri ale electricității.

Lacul Vidraru Prometeu

Lacul Vidraru este un loc perfect pentru o escapadă în natură. Dacă vreți să vă retrageți pentru un weekend aici, ați ales zona perfectă.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Transfăgărășanul, Cetatea Poenari, Valea lui Stan.

– puțin mai departe: Curtea de Argeș, Cascada Capra, Lacul Bâlea.

Activități ce se pot face la Lacul Vidraru:

– plimbări cu barca, relaxare, drumeții montane, pescuit, poze și filmări, concursuri și ture de bicicleta.

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Ciucarul Mare, Munții Almăjului Ciucarul Mare constituie una din zonele mele preferate din România. Un loc absolut mirific, cu puncte de belvedere remarcabile și o faună de excepție....
Zilele Clujului 2018, 100 de ani de la Marea Unire Festivalul Zilele Clujului nu m-a prea impresionat niciodată, să fiu sincer și nici nu prea eram convins să fac vreun articol pe această temă. Dar adm...
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Ulpia Traiana Sarmizegetusa este o fostă capitală romană de pe teritoriul Daciei. Dacă Sarmizegetusa Regia era mândria statului dac, după cucerirea ac...
Cheile Tâmnei, Munții Mehedinți Cheile Tamnei reprezintă o porțiune spectaculoasă, asemănătoare cheilor tradiționale, dar fără apă. Acestea se află în Munții Mehedinți, iar traseul s...
No Comments

Post A Comment