Vârful Omu, Munții Bucegi

Varful Omu este cel mai înalt pisc din masivul Bucegi și, totodată, cel mai cunoscut. Varful Omu este unul din cele 14 vârfuri din țara noastră, de peste 2500 de metri altitudine.  Dintotdeauna știam că acesta are 2505 metri înălțime, dar acum câțiva ani am aflat că la baza Cabanei Omu altitudinea ar fi de fapt 2507 metri. Totuși, dacă ținem cont de bolovanul imens ce se află în spatele cabanei, atunci înălțimea crește până la 2514 metri.

Varful Omu

Varful Omu oferă o panoramă deosebită asupra împrejurimilor. Cea mai spectaculoasă, zic eu, este creasta Pietrei Craiului. Munți superbi, pe care îi am pe listă pentru la vară.

Piatra Craiului de pe varful OmuPiatra Craiului, văzută de pe Varful Omu.

Pe Varful Omu, pe lângă cabana cu același nume, se află și o stație meteorologică. Această stație este locuită permanent. De menționat că la cabană vă puteți caza și mânca, iar prețurile nu sunt ridicate deloc. Totuși, dacă se dorește cazarea, sunați în prealabil.

Muntii Bucegi

Deși mulți nu prea știu, extrem de aproape de Varful Omu se află un alt vârf de peste 2500 de metri. Acesta se numește Vârful Bucura Dumbravă, zis și Vârful Ocolit. Probabil deoarece majoritatea îl ocolesc, după ce bifează Varful Omu. E doar o aruncătură de băț până aici. Altitudinea acestuia e de 2503 metri. Eu l-am făcut, ca să dea bine pe lista mea de vârfuri. 🙂

Varful Bucura Dumbrava

Un alt vârf de peste 2500 de metri (2501 mai exact) este Vârful Capul Morarului. Și acesta se află aproape de Varful Omu, dar părerile sunt împărțite privind înălțimea sa. Mai celebre sunt Acele Morarului. Acestea sunt formațiuni stâncoase, ca niște degete, care cer la escaladare experiență deosebită. Traseu doar pentru temerari.

Panorama Muntii Bucegi

Alte obiective cunoscute și importante din zonă, sunt Vârful Coștila de 2490 de metri, Vârful Bucșoiu de 2492 de metri și Crucea Eroilor.

Varful Costila

Evident, nu aveți cum să ratați Sfinxul și Babele. Simbolurile eterne ale Bucegilor.

Sfinxul din Bucegi

Babele Bucegi

Revenind la Varful Omu, traseul cel mai ușor este cel ce pornește de la Cabana Babele. Până aici se poate lua telecabina din Bușteni.  Traseul este marcat cu bandă galbenă. Ca și durată, pe panouri o să vedeți 2,5-3 ore la dus. Mie mi-a luat doar 2 ore și am făcut multe pauze de poze. Deci dus-întors undeva la vreo 4-6 ore. Depinde de fiecare cum merge și cât poposiți pe vârf. Ruta în sine o cataloghez ca relativ ușoară. Tot de la Cabana Babele, pe traseul cruce roșie ajungeți în jumătate de oră, maxim o oră la Crucea Eroilor.

Muntii Bucegi

Muntii Bucegi

Masivul Bucegi este celebru pentru legendele despre energiile uriașe de aici, portalurile spre alte lumi și multe altele. Indiferent ce credeți, cert este că Munții Bucegi sunt absolut superbi. De la abrupturi prăpăstioase, cascade impresionante, la celebrul Sfinx, Crucea Eroilor și, nu în ultimul rând, capra neagră și regele munților: ursul brun. Fără doar și poate este un masiv ce nu trebuie ratat sub nici o formă. Sunt o mulțime de trasee prin zonă, care de care mai deosebite. De reținut că unele sunt nerecomandate, chiar închise iarna, din cauza dificultății mărite.

Platoul Bucegi

Revenind la Varful Omu, trebuie să ajungeți aici ca să înțelegeți farmecul muntelui. Spectaculozitatea și măreția acestuia sunt impresionante. Asta nu o spun doar pentru că epitetele și metaforele dau bine într-o frază, ci chiar așa și este. Dar o să vă convingeți voi, cei care încă nu i-ați călcat potecile, când veți fi aici. 🙂

Varful Omu

Varful Omu

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Babele și Sfinxul, Crucea Eroilor, Vârful Bucura Dumbravă, Vârful Coștila, panoramă deosebită a Masivului Piatra Craiului.

– puțin mai departe: Stațiunea Bușteni, Sinaia, Azuga, Castelele Peleș, Pelișor, Cantacuzino, Cascada Urlătoarea și multe altele.

Activități ce se pot face pe Varful Omu:

– relaxare, poze și filmări, cazare și servirea mesei la cabană (dacă e loc).

No Comments

Post A Comment

four × 5 =