Sfinxul de la Topleț

Sfinxul de la Toplet este una dintre cele mai spectaculoase stânci antropomorfe de la noi din țară. Topleț este o localitate mică aflată la 3 km de stațiunea Băile Herculane. Sfinxul se află pe Valea Cernei cum se vine din Orșova spre Herculane. Mai exact pe drumul european E70, cam la 2 km după Topleț, pe partea dreaptă. Acesta are o înălțime de aproximativ 16 metri și o lățime de 8 metri.

Sfinxul banateanSfinxul de la Toplet.

 Mai demult, Sfinxul Bănățean cum mai este denumit, se putea zări destul de ușor de la stradă, dar acum datorită vegetației dese este mai ascuns. Se poate ajunge totuși relativ lejer și rapid la sfinx dacă se urmează traseul ce pornește chiar din Topleț. Se trece podul de beton de peste râul Cerna și se înaintează pe lângă grădinile localnicilor până lângă sfinx. O singură dată am fost aici, dar mereu când conduc prin zonă, îl caut cu privirea.

Sfinxul de la Toplet

Sfinxul aduce foarte mult cu un om adormit. Un om misterios, impozant, asupra căruia timpul nu are efect. Unii susțin că sfinxul este o lucrare spectaculoasă a naturii, datorită vântului și eroziunii. Alții susțin că acesta ar fi de fapt capul semizeului Hercules. Mai spun și că sub el se află încă ciomagul acestuia precum și pielea leului din Nemeea. O piele ce o purta Hercules pe umeri pentru că nu o putea străpunge nici o armă.

O altă ipoteză ar fi că sfinxul a fost cioplit de oameni, dar cine erau aceștia și ce motiv ar fi avut nu știe nimeni. Cert e că în jurul tuturor sfincșilor se regăsesc tot felul de povestiri care de care mai stranie și fascinantă.

Sfinxul de la TopletDoi sfincși: Sfinxul de la Toplet și eu.  😛

De menționat că prin zonă se găsesc vipere cu corn, dar ele fug mai mereu din calea omului. Nu sunt nici pe departe așa de mari cum le descriu unii care vor să avertizeze într-un mod exagerat. Totuși trebuie atenție. Personal vă recomand pantaloni lungi și ghete dacă doriți să faceți acest traseu. Eu am găsit o viperă superbă în apropiere. Un mascul adult, după colorit. Nu l-am stresat prea mult. Câteva poze de amintire și dus a fost.

Vipera cu corn

Pe traseu am mai întâlnit și alte viețuitoare. O veveriță care părea destul de relaxată. Lângă cărare am văzut și un gușter mascul adult, exemplar deosebit de frumos, dar cam inert. M-am apropiat și de acesta să-l fotografiez și  nu mișca. L-am luat în mână, l-am întors pe toate părțile și i-am scos o căpușă ce o avea prinsă de gât. Era viu așa că l-am așezat într-o tufă.

veverita

Per general, o drumeție reușită. Clar, asta datorită naturii.

Prin zonă se pot vizita:

– în apropiere: Stațiunea Băile Herculane, cetatea Mehadiei, orașul Orșova, golful Cernei (la vărsarea în Dunăre).

– puțin mai departe: Cazanele Dunării, Chipul lui Decebal, Drobeta Turnu Severin, Porțile de Fier.

Activități ce se pot face lângă Sfinxul de la Toplet:

– poze și filmări, ture pe munte, pescuit și  plimbări cu barca pe Dunăre.

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Muntele Ceahlău, Vârful Toaca – partea II Varful Toaca este cel mai înalt vârf de pe Muntele Ceahlau pe care se poate urca. O idee mai înalt decât Varful Toaca este Ocolașul Mare, cu 1907 metr...
Muntele Ceahlău, Vârful Toaca – partea I Muntele Ceahlau este unul dintre cei mai frumoși munți din România. M-am îndrăgostit efectiv de acest masiv la prima vizită. Voiam de ceva timp să-l v...
Capra neagră, bijuteria munților Capra neagra (Rupicapra rupicapra) este un animal protejat de lege din munții noștri, declarat monument al naturii. În prezent efectivele de capra nea...
Salina Turda, o minunăție subterană Salina Turda este  unul din obiectivele turistice de mare importanță ale României. Aici vin și foarte mulți străini. Eu am vizitat-o de 3 ori până în ...
No Comments

Post A Comment