Rezervația Biosferei Delta Dunării – partea a I-a

Delta Dunarii este unul din punctele forte ale țării noastre în materie de turism. Ce ai putea vizita mai frumos decât această absolut superbă, rezervație naturală? Pe lângă faptul că este foarte cunoscută, Delta Dunării este și imensă. A doua ca mărime din Europa mai exact, după Delta Volgăi.

Rezervația Biosfera Delta Dunarii are o suprafață în țara noastră de 3446 de km pătrați. Spun asta deoarece o parte din deltă se află la vecinii noștri ucrainieni. Delta Dunarii este cea mai bine conservată deltă europeană. Aici se află ecosistemul cel mai bogat în specii de păsări. Vara se regăsesc aici sute de specii, dintre care multe rămân aici și peste iarnă, restul fiind migratoare.

CocostarcPe lângă păsări, în deltă sunt și multe mamifere. Printre acestea pot fi amintite mistrețul, iepurele, șacalul, enotul, dihorul, vidra, diverse reptile și multe altele. Separat menționez calul sălbatic de pe Grindul Letea, pe care am și reușit să-l văd, dar de la distanță mare.

Ca pești, populațiile cele mai numeroase sunt de știucă, crap și somn. Dar sunt multe specii și aici. Sturionii sunt rari și ocrotiți de ani buni. Totuși pentru doritori, la restaurantele de prin Sulina se poate comanda sturion adus din crescătorii.

Referitor la floră, în deltă găsești mai pe toate canalele, nufărul. Flora aici este foarte variată, dar nufărul aș zice eu că e principala atracție. De exemplu pe Canalul Bărbosu e plin de ei.

Nufar

Delta Dunarii se află inclusă din 1991 în patrimoniul UNESCO. Aspect important, ca să nu uit, delta are 3 brațe principale, care se varsă în Marea Neagră. Înainte de orașul Tulcea, Dunărea se desparte în brațele Chilia și Tulcea. Brațul Tulcea se desparte și el după vreo 14-15 km în brațele Sulina și Sfântu Gheorghe. Aceste 3 brațe principale (Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe) formează nenumărate lacuri, lagune, canale, bălți și mlaștini. Dacă vi în deltă nu ezita să mergi în croaziere pe canalele de aici, căci doar așa îți vei putea face o impresie reală despre ce înseamnă Delta Dunarii.

Localizarea acesteia este în partea estică a României, la Sulina fiind cel mai estic punct. Puțin înainte de farul Nou. Căci farul vechi deja se află în centrul Sulinei, asta datorită aluviunilor depuse constant de Dunăre. Practic la gura de vărsare a Brațului Sulina, Dunărea ne oferă pământ nou.

Sulina epava

În Delta Dunarii sunt puțin peste 20.000 de locuitori. Un sfert din aceștia locuiesc în portul Sulina. Alte localități mai importante din deltă sunt Chilia, Sfântu Gheorghe, Mahmudia, Murighiol, Caraorman, Mila 23 și Letea.

Letea

Când am fost eu în Delta Dunarii, am plecat cu șalupa din Tulcea spre Sulina. Aici am făcut câteva trasee cu barca, ca apoi să ajung în Sfântu Gheorghe. E mai mult de scris și explicat, plus că am nenumărate poze, așa că o să împart povestea asta în mai multe articole.

Prin delta se pot vedea următoarele:

– Gurile de vărsare în mare, cele 3 brațe principale, canale, lacuri, plaje, Insula Păsărilor, Insula Sacalin, satele Mila 23, Letea, Cardon, Sfântu Gheorghe, altele.

Activități ce se pot face aici:

– plimbări pe canalele Dunării, degustări meniuri tradiționale, pescuit, birdwatching, plajă, poze și filmări.

Vă las câteva poze și ne citim la partea a II–a, care va fi despre Sulina, Golful Musura și Insula K., așa zisă insulă a păsărilor.

Partea a doua, despre Sulina, o puteți citi aici.

 

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Muntele Ceahlău, Vârful Toaca – partea II Varful Toaca este cel mai înalt vârf de pe Muntele Ceahlau pe care se poate urca. O idee mai înalt decât Varful Toaca este Ocolașul Mare, cu 1907 metr...
Muntele Ceahlău, Vârful Toaca – partea I Muntele Ceahlau este unul dintre cei mai frumoși munți din România. M-am îndrăgostit efectiv de acest masiv la prima vizită. Voiam de ceva timp să-l v...
Capra neagră, bijuteria munților Capra neagra (Rupicapra rupicapra) este un animal protejat de lege din munții noștri, declarat monument al naturii. În prezent efectivele de capra nea...
Salina Turda, o minunăție subterană Salina Turda este  unul din obiectivele turistice de mare importanță ale României. Aici vin și foarte mulți străini. Eu am vizitat-o de 3 ori până în ...
No Comments

Post A Comment