Pădurea Hoia Baciu – fantezie și mister?

Despre Padurea Hoia Baciu s-au spus multe. Unele probabil adevărate, altele doar închipuiri sau exagerări ale unor oameni cu o imaginație prea bogată. Nu mă pronunț în vreun fel legat de acest loc, dar Padurea Hoia Baciu este și rămâne plină de mister.

Padurea Hoia Baciu

Am fost de multe ori în Padurea Hoia Baciu, deoarece e destul de aproape de casa mea. De fapt, o pot vedea zilnic de la fereastra dormitorului meu. Admir dealul pe care aceasta se află, mai ales că am uneori parte de niște apusuri de soare extraordinare, chiar deasupra pădurii.

Padurea Hoia Baciu

Revenind, Padurea Hoia Baciu a trezit interesul multor oameni captivați de poveștile ce se învârt pe aici. Am auzit și citit și eu multe și diverse despre locul acesta straniu. Spun straniu, pentru că și eu, deși sunt mai sceptic de felul meu, am trăit 2 mici experiențe aici. Dar înainte de a le descrie, să vă zic câteva generalități despre pădure.

Padurea Hoia Baciu

Padurea Hoia Baciu se află în raza orașului Cluj-Napoca, pe latura nord-vestică. Este o pădure destul de mică. Aceasta a devenit cunoscută prin anii ’60, când ar fi fost fotografiate unele dintre cele mai bune poze cu OZN-uri, poze considerate autentice. Pozele ar fi fost făcute în Poiana Rotundă, o poiană cu suprafața de vreo 20 de ari.

Aventura in Romania

Mulți dintre cei care au intrat în pădure, au susținut de-a lungul timpului că au pozat diverse apariții, că au trăit stări inexplicabile de anxietate și că aveau impresia că sunt urmăriți. Alții zic că au auzit voci ciudate, de nicăieri, alții că nu le mai funcționau aparaturile electronice. Mergând mai departe, unii pretind că aici ar fi dispărut chiar oameni și că pădurea ar fi portalul spre o lume paralelă. Afirmații peste afirmații. Mie personal, mi-e greu însă să cred așa povești. Dar cine știe?

Hoia Baci

Acum să vă spun despre cele 2 evenimente trăite în Padurea Hoia Baciu. Ambele s-au petrecut în aceeași seara. Mai exact în 29 noiembrie 2009.

Primul a fost oarecum surprinzător. Un amic mă tot chema în pădure noaptea. Așa că într-o seară ne-am întâlnit vreo 4 băieți și ne-am dus să vedem cum e noaptea acolo. O luasem pe partea estică, dinspre Muzeul Etnografic, cel din aer liber. La un moment dat intru în pădure de pe potecă și îmi rog amicul să-mi facă o poză. Era întuneric. Așez mâna dreaptă pe un copac așa aiurea și cu telefonul meu, sunt pozat. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut în poză că deasupra mâinii mele, pe copac, puteam desluși un schelet sau cap de extraterestru. Poza nu e foarte clară, dar se vede totuși conturul, orbitele, forma nasului. Evident că mi-a fost greu să cred așa ceva. Ce șanse să fi fost ca eu să aleg fix acel copac? Cum să fi apărut conturul respectiv? Era întuneric, cum am nimerit așa?…

Padurea Hoia Baciu

Al doilea aspect inexplicabil a fost la vreo oră distanță de primul. Ajungem la un conac părăsit unde facem 2 poze la interval de 10-20 de secunde. Prima poza era efectiv în ceață completă, iar a doua era clară. Am fost tare surprinși toți. Ceață nu era defel afară. Pozele de dinainte era clare. Setările nu erau schimbate, cum să fie posibil așa ceva? Niciodată nu ne-am putut explica. Probabil ceva fenomene or fi având loc aici…

Padurea Hoia Baciu

Toamna aceasta am fost de 2 ori în Padurea Hoia Baciu. Pe zi senină și pe ceață densă. Am fost ca să pot face niște poze bune pentru articolul acesta. Probabil o să mai merg și la iarnă, într-o noapte. Văd eu. Singurul aspect observat a fost că Gps-ul telefonului nu mergea de cum am intrat în pădure, deși semnalul era maxim.

Baraian Cristian

Vreau însă să vă mai spun câte ceva despre Poiana Rotundă. Aspecte ce m-au mirat.

Într-un mod straniu, poate paranormal, nu știu ce să zic, foarte mulți copaci de pe marginea poienii sunt contorsionați, nu glumă. Și crengile acestora sunt foarte sucite. Dar nu asta m-a surprins cel mai tare, ci faptul că aceste crengi, împreună cu trunchiul de altfel, sunt efectiv înclinați înspre poiană. Ca și cum poiana ar avea un efect foarte puternic de atracție asupra vegetației.

Padurea Hoia Baciu

Poiana are mai multe intrări și la fiecare te miri cum arborii și tufișurile trag efectiv spre centrul acesteia. Sincer nu am mai văzut așa ceva în nici o pădure de la noi sau de prin Europa. Și am fost prin multe păduri…

Padurea Hoia Baciu

Să nu mă înțelegeți greșit, toate pădurile mai au copaci cu forme ciudate. Totuși, aici sunt efectiv mult prea mulți arbori deformați, pe un perimetru relativ mic.

Padurea Hoia Baciu

Dar mai știm că atunci când mintea ne este orientată spre senzațional, spre misterios, paranormal sau spre orice nu a fost vreodată elucidat, este clar că ne auto setăm oarecum. Ca și cum am veni pregătiți să vedem aspectele acestea. Astfel putem ajunge ca propria minte să ne joace efectiv feste. Pur și simplu nu mai distingi corect realitatea de ficțiune. Ajungem să vedem ceva senzațional sau inexplicabil în cine știe ce lucru oarecum banal și normal.

Padurea Hoia Baciu

Mă întreb, dacă am fi în vreo pădure de care nu am ști absolut nimic și am vedea copacii contorsionați, ne-am mai ridica atâtea semne de întrebare? Poate nu ni s-ar părea așa ciudat. Deși, cum spuneam, aici la Padurea Hoia Baciu parcă sunt prea mulți. Vezi peste tot copaci ba înclinați complet la 45 de grade și chiar mai mult. Ori copaci cu crengile toate crescute într-o singură direcție, ca și cum le-ar sufla un vânt puternic. Sau copaci suciți complet care par a nu avea vreo tendință de a crește pe verticală. Tot ciudat e că mulți cresc asemănător unui buchet, câte 3-5 răsărind din același loc.

Padurea Hoia Baciu

Cine știe? Cine poate spune care e de fapt adevăratul motiv pentru fenomenul acesta? Să fie opera energiilor malefice ce se manifestă aici? Opera extratereștrilor? O aberație a naturii? Sau e doar o pădure ca oricare alta?… Cert e că atmosfera de aici pare uneori, mai ales în zilele cețoase, misterioasă, mistică, ambiguă și apăsătoare. Ca și cum ceva iminent e pe cale să se întâmple.

Padurea Hoia Baciu

Acum că scriu aceste rânduri, îmi amintesc de un om despre care se credea că are anumite capacități paranormale, că ar fi spus așa: ’’clujenii au noroc cu Padurea Hoia Baciu’’. Cred că știu replica asta de vreo 15 ani. Mereu m-am întrebat ce o fi vrut să spună acest om!?

Un alt individ, Dacre Stoker, un nepot al celebrului Bram Stoker care a scris cartea Dracula, este ambasadorul acestei păduri. Un sceptic recunoscut, care studiază fenomenele paranormale și care a venit special în România pentru a vedea Padurea Hoia Baciu, pe care a catalogat-o ca misterioasă.

Padurea Hoia Baciu

În sfârșit, Padurea Hoia Baciu își păstrează  alura misterioasă și mai mult ca sigur vor mai fi și alții atrași de acest loc. Un studiu, dar nu mai rețin care, a numit-o ’’pădurea cea mai bântuită din lume’’. Interesant, nu?

Padurea Hoia Baciu este poate cea mai celebră pădure din România și unul dintre obiectivele interesante ale Clujului. Singurul aspect negativ este că mai nou, se face offroad prin pădure deși e o zonă protejată. Sperăm ca autoritățile să facă ceva în această privință.

Poiana Rotunda Hoia Baciu

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– Poiana Rotundă, Cheile Baciului, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, orașul Cluj-Napoca și altele.

Activități ce se pot face la Padurea Hoia Baciu:

– relaxare, camping, ture cu bicicleta (sunt piste), paintball, studierea faunei și vegetației, yoga, poze și filmări, etc.

Padurea Hoia Baciu

Pozele nu sunt editate, decât basic, doar chipul amicului l-am șters intenționat. Aștept păreri după ce vizitați pădurea, atât ziua cât și noaptea. 🙂

 

1Comment

Post A Comment