Marmota alpină, un rozător simpatic

Marmota alpină (Marmota marmota, denumirea științifică) este un rozător de talie mare care se găsește prin masivele muntoase de la noi. Eu am văzut marmote prin Retezat, pe lângă Lacul Bucura, în Munții Rodnei și în Munții Dolomiți. Ma exact la coborârea de pe Varful Piz Boe.

Marmota

Acum că scriu despre marmota chiar îmi amintesc că am văzut una aproape de Vârful Pietrosul Rodnei. Cred că era la 10 -15 metri de construcția din piatră de pe vârf. Când m-a văzut, a sărit surprinzător de elegant și elastic peste câțiva bolovani și s-a făcut nevăzută. Spun elegant deoarece marmota este un animal bondoc, aparent greoi, cu labe relativ scurte. Probabil frica față de om le face așa alerte. De aproape e singura pe care am văzut-o, însă fără a o putea poza. Tot ce am pozat, a fost de la distanța mare.

Pietrosul Rodnei

Omul a vânat aceste animale mult timp, pentru blană și carne, până au ajuns în pragul extincției. Dar în timp au fost reintroduse marmote în zona Carpaților, aduse de prin Alpi. Fiind vietăți relativ rare (se găsesc strict în zonele muntoase), marmotele sunt protejate de lege.

Marmota

Marmota este un animal ce atinge dimensiuni de 40-60 de cm lungime și o greutate de câteva kg. Au o coadă lungă, păroasă și destul de groasă. Coloritul blănii variază de la nuanțe de maro, ocru, cafeniu. Capul animalului este mare, cu urechi mici și rotunjite. Picioarele sunt scurte, prevăzute cu gheare mari cu ajutorul cărora își sapă vizuini.

Marmota poate trăi până la 8 ani în libertate. Evident, asta depinde de mulți factori, în special de prădătorii care o vânează: acvila, vulpea. Marmota este un animal diurn, care consumă preponderent hrană vegetală. Iarna hibernează în grup, în viziuni ample, construite pe sub stânci.

Marmota

Este un animal sperios, pe care ai șansa să-l vezi dacă e liniște. Rețin că pe la Lacul Iezer, fiind singur, auzeam peste tot mișcare și șuierături. Marmotele se avertizează prin șuierat de potențiale pericole și se ascund rapid. Cum faci liniște câteva clipe, apar iar. Se ridică pe două picioare și studiază terenul din jur. Dacă nu e pericol, încep să-și vadă de treburi.

Înmulțirea marmotelor are loc primăvara, după ieșirea din hibernare. Acestea au o perioadă de gestație de 5-6 săptămâni. De obicei, se nasc 4-6 pui care vor fi înțărcați după o lună. Destul de asemănător și cu alte rozătoare.

MarmotaPozele care am reușit să le fac, nu sunt de calitate, datorită distanței mari la care am văzut marmotele. Dar vă puteți face o idee clară despre cum arată. Dacă doriți să vedeți vreuna, vă recomand să intrați pe traseele montane dimineața foarte devreme. Atunci aveți cele mai mari șanse să vedeți o marmota.

Succes!

 

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Peștera Porțile Bihorului sau cum m-am luptat cu o... De Peștera Porțile Bihorului am auzit accidental de vreun an. Văzusem câteva poze pe internet și mi se păruse interesantă, inedită, așa că mi-am propu...
Vârful Bihor, acoperișul Carpaților Occidentali Vârful Bihor, Bihorul Mare sau Curcubăta Mare cum mai este denumit, este cel mai înalt vârf al Munților Apuseni, parte a Carpaților Occidentali, cu o ...
Cascada Capra Cascada Capra este cea mai accesibilă cascadă din Munții Făgăraș și a doua ca mărime, după Bâlea. Accesul facil, dacă te afli pe Transfăgărășan în zon...
Horse safari sau cum m-a dat calul de pământ în Tu... Horse safari a fost una din excursiile opționale făcute în Turcia. Am citit despre ea pe malul mării unde mergeam la plajă și am zis: ia să vedem ce e...
No Comments

Post A Comment