Lacul Iezer sau harta României creată de natură

Lacul Iezer este poate cel mai cunoscut lac din Munții Rodnei. Acesta are un aspect inedit. Cum spune și titlul, Lacul Iezer are aproape forma României. Bine, hai, cu puțină imaginație. 🙂

Lacul Iezer

Este un lac glaciar situat chiar sub cel mai înalt vârf din Carpații Orientali, anume Pietrosul Rodnei. Eu am vizitat lacul o singură dată, chiar în această vară, când am urcat pe Pietrosul.  Lacul este situat la altitudinea de 1825 de metri. Are o suprafață de 3450 de metri pătrați cu o adâncime maximă de 2,5 metri.

Muntii Rodnei

Lacul atrage mulți turiști atât datorită formei sale cât și a poziționării. Cine nu vrea să facă traseul spre minunățiile astea din Orientali?…

Lacul Iezer

Spre lac se poate ajunge din stațiunea Borșa. Traseul este unul scurt. Este adevărat că e doar urcuș, dar chiar merită.  Înainte de lac se află stația meteo și zone de campare. Există o porțiune unde se poate face focul. Asta m-a surprins puțin, pentru că de regulă foc nu se face pe munte. Dar în Munții Rodnei sunt vreo 3-4 locații unde focul este permis.

Când ajungi la Lacul Iezer e obligatoriu să faci un popas, dacă ai alte destinații, evident. Lacul iți încântă efectiv sufletul. Este superb, cu o apă clară și cu marmote roind în jurul său. Exact, marmote, căci am văzut vreo 4 în nici 5 minute.  Căldarea în care se află lacul, munții semeți,  liniștea, iarba verde și cerul azuriu te fac să-ți amintești de poeziile lui Eminescu. Îți vine să te întinzi pe jos și să te bucuri de natura  manifestată la superlativ.

Pietrosul Rodnei

Eu am fost primul turist ajuns sus la lac în ziua când l-am vizitat. Mi-am dorit mult să fiu doar cu muntele, lacul și fauna locală. Speram și la o capră neagră dar nu a fost să fie.

Vreau să vă zic că Lacul Iezer, după cum se poate vedea din poze, are forma menționată doar dacă este privit de sus. Trebuie să urcați puțin pentru a-l putea admira în toată splendoarea.

Baraian Cristian

Și o amintire pentru site-ul nostru drag. 🙂

Aventura in Romania

Traseul spre lac se face pe bandă albastră și durează cam 2 ore. Mie atât mi-a luat și chiar nu m-am grăbit. Din contră, mă mai opream pe ici pe colo să culeg afine. În perioada iulie-august e plin de afine pe aici.

Aceasta minune a naturii este inclusă în patrimoniul UNESCO. Asta datorită diversității de aici, atât ca floră cât și ca faună.  Puteți admira gențiana punctată, anemona alpină, bujorul de munte sau chiar floarea de colț. Ca faună, dacă aveți noroc o să zăriți marmote, poate capra neagră sau acvila de munte.

În încheiere ce să vă mai spun? Vizitați Lacul Iezer și dați-mi un feedback ulterior. Sunt ferm convins că o să-l aveți în minte pentru totdeauna.

Lacul Iezer

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Borșa, Pietrosul Rodnei, Mănăstirea Pietroasa, Lacurile Buhăescu, flora și fauna locală.

– puțin mai departe: Cascada Cailor, Lacurile Lala Mare, Lala Mică și Știol, Vârful Ineu.

Activități ce se pot face la Lacul Iezer:

–camping, poze și filmări, relaxare, drumeții montane, parapantă.

No Comments

Post A Comment