Gușterul, cea mai mare șopârlă din România

Gusterul este printre cele mai cunoscute șopârle de la noi. Acesta este foarte răspândit și cum am spus și în titlu, este cel mai mare reprezentant al șopârlelor românești.

Cazanele Dunarii

Gusterul poate atinge lungimi de peste 40 de centimetri, cei din zona Dobrogei chiar mai mult. Din lungimea totală, mai mult de jumătate însă, este coada. Denumirea științifică a șopârlei este Lacerta viridis. În poza de mai jos e un exemplar tânăr de Lacerta viridis meridionalis – Munții Măcin.

Lacerta viridis meridionalis

De-a lungul timpului am văzut foarte mulți gușteri, atât femele cât și masculi. Gusterul este o sopârlă verde,cu nuanțe gălbui pe burtă și maroniu în zona cozii. Principalele deosebiri între sexe sunt mărimea și coloritul. Masculii sunt mai robuști, au cap mai mare și sunt colorați de regulă în albastru pe gât, față de femele, care sunt albe. Cu cât masculul e mai mare și mai potent, cu atât culoarea albastră e mai intensă. În poza de mai jos e un mascul adult care, după cicatricile avute, pare un adevărat războinic reptilian. 🙂

Gusterul

Ambele sexe au numeroase punctulețe negre pe tot corpul. Coloritul ajută gusterul să se camufleze perfect uneori. Aceasta e o modalitate excelentă de a scăpa de prădători.

Lacerta_viridis

Gusterul este extrem de rapid, mai ales după ce a stat la soare. Când corpul acestuia atinge temperatura optimă, reptila e capabilă de adevărate sprinturi. De multe ori nu am putut să mă apropii foarte mult să-l pot poza după plac. De prins, nici vorbă. 🙂

Guster

Un aspect interesant, ca la multe alte șopârle de fapt, gusterul își poate desprinde coada la nevoie. De obicei asta se întâmplă când animalul este atacat și prins de coadă. În felul acesta, gusterul surprinde și amăgește prădătorul, câștigând timp pentru a scăpa cu viața. Apoi, în timp, coada îi va crește la loc.

Gusterul

Habitatul preferat de guster este variat, de la margini de păduri, deal, câmpie, zone stâncoase sau pline de tufișuri. Eu am găsit gușteri prin majoritatea locurilor pe unde am umblat. De exemplu, prin Cheile Turzii, Turenilor, Nerei, Băile Herculane, Dobrogea, Beliș, Tarnița, Vlădeasa și alte locuri. Cei mai mulți i-am văzut la Cazanele Dunării, în habitatul viperei cu corn.

Gusterul

Hrana principală a gușterului este formată din insecte, dar consumă și alte nevertebrate mici, uneori ouă și chiar alte șopârle. La rândul lui, oferă și el tribut paraziților, în special căpușelor. Am văzut mulți care erau plini de căpușe. Dar și pe internet sunt multe poze cu gușteri parazitați de acest artropod nedorit, care este căpușa. Alți prădători ai gușterului sunt șerpii și păsările răpitoare.

Pe durata anotimpul rece, gusterul hibernează prin diverse scorburi, printre rădăcini și pe sub stânci. La încălzirea vremii, de obicei martie-aprilie, iese din ascunzători, șopârla fiind mare iubitoare de căldură.

Gusterul

Prin mai-iunie are loc reproducerea, masculii luptându-se pentru dreptul la împerechere. Femela de guster depune între 6 și 12 ouă pe care le abandonează apoi. Pui vor ecloza în funcție de temperatura și umiditatea locului, după 2-4 luni. Aceștia nu au culorile părinților, ci sunt cafenii-maronii. Ating maturitatea după 1,5-2 ani. Speranța de viață a gușterului este în jur de 10 ani.

Lacerta viridisGusterul este o reptilă superbă, de aceea el este ținut adesea ca animal de companie de către pasionații de reptile. Aș fi vrut să spun iubitori de reptile, dar un iubitor ar admira animalul în libertate, acolo unde acesta se simte cel mai bine.

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Lacul Drăgan Lacul Drăgan, denumit și Floroiu, este unul dintre cele mai mari lacuri de acumulare din județul Cluj. Nu știu cum este pentru restul țării, dar cred ...
Tunelul Dragostei Tunelul Dragostei din România este un obiectiv destul de recent descoperit și extrem de accesibil. Deși am trecut de nenumărate ori pe lângă el, în dr...
Vârful Parângul Mare Pe Vârful Parângul Mare mi-am dorit de ani buni să ajung. De vreo două ori chiar am fost decis total și numai din cauza vremii nu am ajuns aici mai ra...
Cetatea Râșnov Cetatea Râșnov mi s-a părut una dintre cele mai interesante cetăți medievale din câte am văzut. Este o fortificație impresionantă, bine conservată, în...
No Comments

Post A Comment