Cheile Turzii

Cheile Turzii sunt o minunăție a naturii, o natură care mereu se întrece pe ea însăși. Despre aceste frumoase chei se poate vorbi doar laudativ. Și nu pentru că aș fi eu clujean, ci pentru că aici vin să-și încânte privirea nenumărați oameni.

Cheile Turzii sunt declarate rezervație a naturii din anul 1938. Acestea au o deosebită importanță botanică, zoologică, geologică și evident peisagistică. Lungimea lor este de aproximativ 3 km. Rezervația toată are o suprafață de 324 de hectare. Pereții verticali ai cheilor au înălțimi de până la 300 de metri. Altitudinea maximă este atinsă de Dealul Sindului – 759 de metri, de la nivelul mării.

Cheile TurziiGrota lui Hili.

Cheile Turzii se află situate pe teritoriul județului Cluj, cam la 6 km vest de Turda, fac parte din Munții Trascăului și sunt formate de apele Văii Hășdate care a săpat prin stâncile de calcar.

Pe traseul cheilor regăsim numeroase peșteri, grohotișuri și zone perfecte pentru alpinism și escaladă. Principalele peșteri sunt Cetățeaua Mare (Peștera lui Balica), Peștera Liliecilor, Peștera Calastur și Grota lui Hili. Dimensiunile acestora sunt relativ mici, doar 8 peșteri depășind 20 de metri lungime.  Cetățeaua Mare are o lungime de 123 de metri și este situată pe partea dreaptă a văii.

Cheile TurziiCetățeaua Mare (Peștera lui Balica).

Rezervația adăpostește o floră și o faună bogată. Aici sunt peste 1000 de specii de plante cum ar fi garofița albă, piciorul cocoșului, usturoiul sălbatic, tisa.  Sunt și 67 de specii de animale ca acvila de stâncă, vulpea, mistrețul, nevăstuica, jderul de piatră, căprioara, șarpele de alun și altele.

Cheile Turzii

Pentru vizitarea cheilor se achită o taxă de 4 lei de persoană. Traseul poate fi făcut prin ambele capete. Majoritatea aleg varianta dinspre  Cheia, cu începerea traseului de la Cabana Cheile Turzii și retur. Dar e foarte frumos și dinspre Petreștii de Jos.

Cheile TurziiIntrare dinspre Petreștii de Jos.

Eu am făcut traseul de nenumărate ori, printre care și 2 ture cu bicicleta, pe fiecare parte.

Cheile Turzii bicicletaGt-ul meu.

Evident că ai de cărat bicicleta în spate, pentru că este destul de strâmt pe alocuri. Mai există chiar și porțiuni prevăzute cu lanțuri, dar merită. Pentru străbaterea cheilor se trece peste 4 punți ce ne ajută să nu intrăm în apele Hășdatei.

De menționat ar fi că se pot face și trasee de creastă. Sus veți descoperi niște puncte de belvedere absolut memorabile. Vă recomand asta cu căldură.

Cheile TurziiDrumul dinspre Cheia.

Cheile Turzii Crucea SandulestilorÎn stânga se vede Crucea Sănduleștilor.

Prin zonă se pot vizita următoarele:

– în apropiere: Cascada Ciucaș, Cheile Turenilor, Salina Turda.

– puțin mai departe: Cluj-Napoca, Râmetea cu Piatra Secuiului, Cetatea Colțești, Cheile Borzești, Valea Arieșului.

Activități ce se pot face în Cheile Turzii:

– alpinism și escaladă, speologie, poze și filmări, drumeții pe creastă, parapantă, ture cu bicicleta.

 

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Zilele Clujului 2018, 100 de ani de la Marea Unire Festivalul Zilele Clujului nu m-a prea impresionat niciodată, să fiu sincer și nici nu prea eram convins să fac vreun articol pe această temă. Dar adm...
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Ulpia Traiana Sarmizegetusa este o fostă capitală romană de pe teritoriul Daciei. Dacă Sarmizegetusa Regia era mândria statului dac, după cucerirea ac...
Cheile Tâmnei, Munții Mehedinți Cheile Tamnei reprezintă o porțiune spectaculoasă, asemănătoare cheilor tradiționale, dar fără apă. Acestea se află în Munții Mehedinți, iar traseul s...
Vipera berus (Vipera comună) Vipera berus este cel mai răspândit șarpe veninos din țara noastră. Reptila mai este denumită și viperă comună, viperă de munte, viperă cu cruce, iar ...
No Comments

Post A Comment