Cheile Tâmnei, Munții Mehedinți

Cheile Tamnei (Fueroaga Tâmnei) reprezintă o porțiune spectaculoasă, asemănătoare cheilor tradiționale, dar fără apă. Acestea se află în Munții Mehedinți, iar traseul spre chei începe din Valea Cernei, de pe DN 67D de la circa 23 de km distanță de Băile Herculane (cum mergi către Baia de Aramă). De la pensiunea Dumbrava sunt vreo 7-8 km până aici.

Cheile Tamnei

Punctul de plecare pe traseu este foarte ușor de găsit, deoarece înainte de o curbă spre stânga, există o alveolă unde se poate parca. Sunt și câteva bănci acoperite, de culoare portocaliu, unde se poate lua masa. Locul figurează pe unele hărți cu numele de Piatra Pușcată. Pe partea dreaptă a drumului sunt panouri informative. Marcajele folosite sunt punct galben, punct roșu, cruce roșie. Toate 3 merg o bucată din traseu împreună, până la Crovul Mare mai exact, de unde se despart.

Cheile Tamnei

Traseul spre Cheile Tamnei începe cu o urcare bună prin pădure cam de o oră. Asta așa, ca să îți intri în mână. Totul seamănă foarte tare cu traseul spre Cheile Tășnei, doar că e o idee mai lung. Ca și dificultate aș zice mediu, că pe alocuri te solicită. Și pentru că v-am zis de Cheile Țășnei, vă spun că există un circuit (pe punct galben) care pornește de la parcarea menționată, trece prin Cheile Tamnei, Crovurile din Mehedinți, Pietrele Albe, Cheile Țășnei cu final la pensiunea Dumbrava. Traseu pe care nu l-am făcut din cauză că e mai mult nemarcat de la Pietrele Albe încolo și există risc de rătăcire dacă nu știi clar ruta. În plus durează vreo 10-12 ore. Poate îl fac când mai am drum prin zonă.

Cheile Tamnei

Numele de Cheile Tamnei, să fiu sincer, nu îmi dau seama de unde vine, deoarece cheile propriu-zise sunt fără curs de apă. Poate din cauza asta pe unele hărți și indicatoare apare numele de Fueroga Tamnei. În urcarea prin pădure se găsesc 2 izvoare și e posibil ca cel de-al doilea să fie denumit Tâmna, dar nu-s sigur. Oricum, urcarea prin pădure nu are nici o treabă cu aspectul de cheie. Mă rog…

Izvoarele de care vă menționam sunt cam la 20 de minute de startul traseului, respectiv 40. Cam așa am făcut eu cu fratele meu până aici. Apa din ele este excelentă. Cel de-al doilea izvor are un jgheab mare în care am găsit nenumărați pui de salamandră. De asemenea, în zona cheilor puteți întâlni încă o vietate superbă, vipera cu corn. Dacă nu sunteți sigur cum arată, citiți acest articol despre identificarea șerpilor.

Cheile Tamnei

Înainte de ieșirea din pădure, poteca se bifurcă spre Vârful lui Stan, cel mai înalt pisc din Munții Mehedinți. Noi ne ținem drumul și în alte 5 minute ajungem într-o poiană unde sunt câteva adăposturi vechi și o stână părăsită, cred. Aici trebuie să fiți atenți, deoarece poteca e mai pronunțată pe lângă aceste adăposturi, dar traseul cruce roșie virează stânga și urcă iar prin pădure. Uitați-vă atenți, că sigur o să vedeți marcajul.

După alte 20 de minute am ajuns în sfârșit la Cheile Tamnei. Traversarea cheilor durează undeva la vreo 20-30 de minute, depinde cât vă opriți pentru admirat natura sau fotografiat zona. La intrarea în chei este un excelent punct de belvedere. Se văd frumos Valea Cernei, Munții Cernei, satele Ineleț și Scărișoara. Zonă memorabilă, fără doar și poate.

Cheile Tamnei

Pereții cheilor sunt efectiv verticali, pe alocuri părând că stânca stă să se prăvălească la vale. Mereu stau și admir, când sunt prin zonă, celebrul pin negru bănățean. Un copac incredibil care se încăpățânează să crească aproape în stâncă goală.

Cheile Tamnei

Și acum că îmi studiez pozele, vreau să mulțumesc celor pe care nu îi cunosc, dar au participat la crearea treptelor din lemn și piatră de aici, din Cheile Tamnei. Poate sunt jandarmi montani, rangeri sau voluntari, nu contează; mi se pare demn de tot respectul că unii muncesc necondiționat, pentru ca oricine dorește, să poată vizita asemenea zone deosebite. Nota 10!

Treptele de care spun se pot zări în poze. Acestea sunt de un real ajutor, deoarece Cheile Tamnei  sunt pline de grohotiș și bolovăniș. Fără aceste trepte urcarea, dar mai ales coborârea, ar putea deveni periculoasă. Traseul acesta nu este recomandat iarna!

Cheile Tamnei

Să vă zic câteva cuvinte și despre ieșirea din Cheile Tamnei, căci este remarcabilă. Este vorba despre Poienile de Sus, zise și Crovurile din Mehedinți. O zonă absolut deosebită, unică în România.

Porțiunea cu pereți verticali se lărgește, apoi dintr-o dată îți apare în fața ochilor o poiană aproape plată, pe care nu te-ai aștepta să o vezi aproape în vârf de munte și anume Crovul Mare. Mie mi s-a părut uimitor ce a făcut natura aici, la peste 1000 de metri altitudine. Pe lângă frumusețea  obișnuită a Munților Mehedinți, care sunt plini de chei, peșteri, cascade, apare paradisul acesta verde înconjurat de calcare spectaculoase și memorabile. Deși știam de crovuri, tot m-am minunat peste măsură.

Crovul Mare

De aici se pot urma alte trasee. Spre stânga se merge la Poiana Beletina și Vârful lui Stan (punct roșu), înainte spre Isverna (cruce roșie) iar spre dreapta e circuitul de care vă ziceam la început (punct galben). Crovurile frumoase sunt spre dreapta. Am fost pe acest traseu până la Crovul Medved, dar despre acestea o să scriu într-un articol viitor. Vă las o poză ca să aveți o idee.

Crovurile din Mehedinti

Ca să nu o mai lungesc, vă mai spun că returul vi-l recomand să-l faceți tot pe aici. Traseul cu totul vă poate lua un minim de 4 ore. Dar e bine să vă setați timpi mai lungi ca să aveți vreme de admirat zona. Cheile Tamnei sunt doar începutul frumuseților de pe aici.

Cheile Tamnei

Prin zonă mai puteți vizita:

– în apropiere: Vârful lui Stan, toate Crovurile, Isverna, zona La Scărițe cu cătunele Ineleț și Scărișoara, Cascada Vânturătoarea, Cheile Țășnei, Cascada Fecioara Maria, Cheile Prisacinei și multe altele.

– puțin mai departe: Stațiunea Băile Herculane, Cerna Sat, Cheile Corcoaiei, Lacul Iovan, Munții Godeanu.

Activități ce se pot face în zonă/la Cheile Tamnei:

– drumeții montane, observarea faunei și florei endemice, relaxare, picnic în zonele special amenajate, poze și filmări.

1 Comment
  • Mihaela
    Posted at 22:07h, 08 noiembrie Răspunde

    Nici nu știam de aceste chei. Mulțumesc pentru detalii 🙂

Post A Comment

13 − 8 =