Cheile Corcoaiei, Valea Cernei

Cheile Corcoaiei (Corcoaia), după cum spune și titlul, se află pe Valea Cernei, în satul Cerna, din județul Gorj. Știu de aceste chei de prin 2010, 2011 dar mi-au trebuit vreo 3 ani până să le parcurg. Deși mă duc anual la Băile Herculane, drumul prin zona cheilor fiind rău, am tot amânat. Până într-o zi când am auzit că s-ar fi asfaltat. Vezi-ți de treabă că a fost nasol rău. Asta pe lângă faptul că nu era defel asfaltat. Aici mă refer la drumul 66A, care merge spre Cerna Sat, cheile fiind la ieșirea din sat pe partea dreaptă. Sunt relativ ușor de găsit, căci este un ditamai peretele de beton în zonă.

Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaiei

Din Herculane, de unde am pornit eu, sunt 42 de km până în Cerna Sat. Drumul este 67D, care după 28 de km se bifurcă. Baia de Aramă la dreapta, Cheile Corcoaiei la stânga. În apropiere se află și Cheile Bobotului, dar nu am oprit la ele.

Cheile Corcoaia

Am luat-o spre stânga, pe 66A, drumul infernal de care ziceam mai sus. Cel puțin dacă veniți după ploi și aveți mașină cu gardă joasă, e jale. Nu știu dacă l-au asfaltat între timp. Pe 66A se merge cam 13 km până în Cerna Sat. După câteva sute de metri parcurse pe aici am și tras pe dreapta, deoarece erau așa gropi mari încât deși aveam 3-5 km la oră și tot am frecat mașina pe dedesubt. Mai grav era că, deși pornisem pe vreme bună, au apărut nori pe cer și chiar a picurat. Cum multe din gropile existente erau deja pline de apă, nu avea sens să risc, așa că am luat-o la picior.

Cheile Corcoaiei

Cred că după nici 10 minute de mers pe jos am văzut o Dacie venind spre mine. Am făcut autostopul, căci 26 de km pe un drum oribil nu-mi prea surâdea. 10 lei am plătit șoferului până în Cerna Sat. Un localnic de treabă, plin de bun simț. Îmi amintesc că, deși au trecut câțiva ani, printre poveștile depănate, șoferul mi-a zis lucruri interesante, palpitante. Unul ar fi că deseori pe drumul respectiv a văzut ursi și lupi. Bine, vorbim de un om care face drumul respectiv zilnic dus-întors. Mă întreb,  oare când am iar norocul să văd un lup sau urs să-l pot poza!? 🙂

Satul Cerna este mic, dar zona este frumoasă și sălbatică. În Cerna Sat viața nu e foarte roz, dar oamenii s-au adaptat bine. Mai sus de sat cam 8 km se află un lac mare de acumulare, Valea lui Iovan. Nu l-am văzut, poate altă dată. Cheile Corcoaiei erau atracția principală în acea zi. Pe partea dreaptă, aproape de intrarea în chei este loc de pus cortul. Mai jos e și un camping cu căsuțe.

Cerna Sat

În sfârșit, odată dat jos din mașina omului, am făcut 5 minute pe jos și am intrat în Cheile Corcoaiei. Acestea sunt scurte, cam 200 de metri, dar spectaculoase. Sunt și legende, evident, cum că viteazul Iovan Iorgovan ar fi urmărit hidra care făcea probleme localnicilor și că aici ar fi despicat muntele cu sabia, în încercarea de a o ucide. Altă poveste spune că de fapt hidra ar fi creat Cheile Corcoaiei cu coada, în tentativa de a fugi din calea lui Iovan.

Cheile Corcoaiei

Cheile Corcoaiei au pereți verticali, înalți de peste 100 de metri și foarte apropiați. Pârâul care trece pe aici poartă un nume interesant: Naiba. De menționat că prin zonă sunt vipere cu corn, care sunt protejate de lege. Despre ele puteți citi aici. Dacă nu știți să le recunoașteți, aici vă puteți lămuri. Fauna locală cuprinde multe animale, zona fiind destul de sălbatică.

Cheile Corcoaiei sunt interesante prin felul în care pârâul a erodat stânca. Surplomba lungă de pe partea stângă cum se intră în chei, te face să te minunezi de puterea naturii. Bine, cheile în general sunt interesante și arată forța apei, dar unele sunt efectiv remarcabile.

Cheile Corcoaiei

După cum se poate vedea în poze, accesul în chei se face pe podul metalic, doar pe partea stângă. Aceasta este prevăzută cu o balustradă de metal, aspect necesar deoarece se poate aluneca ușor.

Cheile Corcoaiei

După o scurtă plimbare, m-am întors în sat și am avut norocul chior să aflu că șoferul ce mă adusese, voia să plece spre Baia de Aramă. Numai bine pentru a putea ajunge la mașina mea, ce era parcată la bifurcația menționată. De aici, am luat-o înapoi spre băi, căci mai aveam de stat și de vizitat alte minunății.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Cheile Bobotului, barajul și Lacul Valea lui Iovan.

– puțin mai departe: Cheile Țășnei, Cascada Vânturătoarea, Lacul Prisaca, Cascada Cociu, Băile Herculane.

Activități ce se pot face la Cheile Corcoaiei:

– relaxare, camping în poiană, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Cascada Ciumfu, Retezat Cascada Ciumfu este cea mai spectaculoasă cădere de apă din Munții Retezat. Deși nu așa cunoscută ca și Lolaia, aceasta este însă mult mai mare și mai...
Ture pe bicicletă – Muntele Mare Spun ture pe bicicletă deoarece am avut câteva tentative eșuate de această dată. Să vă explic. Făceam pentru prima oară acest traseu pe bicicle...
Marmolada, Munții Dolomiți Marmolada este cel mai înalt munte din Dolomiți, munți care reprezintă de fapt Alpii italieni. Masivul Marmolada are altitudinea maximă de 3343 de met...
Piatra Secuiului, Rîmetea Piatra Secuiului reprezintă una dintre cele mai spectaculoase regiuni montane din țara noastră. De ce spun asta? Deoarece toată zona este deosebită. S...
No Comments

Post A Comment