Cascada Cociu – cea mai înaltă cascadă din România

Cascada Cociu este cea mai înaltă cascadă din România. Deși inițial se credea că acest titlu aparține Cascadei Cailor, s-a dovedit că prima este mai înaltă. Vorbim, mai concret, de o prăvălire a apei de peste 120 de metri.

Cascada Cociu

Cascada Cociu mai este cunoscută și sub numele de Roșeț. Acest nume vine de la pârâul pe care s-a format: Ogașul lui Roșeț.

Cascada Roset

Această cascadă se află în Munții Mehedinți, la vreo km de Băile Herculane. Dacă veniți dinspre băi, se trece de camping-ul 7 Izvoare, pe drumul DN 67D și se merge până la Crucea Ghizelei. Acest loc se află după câte știu eu, chiar într-o curbă mare, unde se varsă pârâul Ogașul lui Roșeț în râul Cerna. Distanța de la ieșirea din Herculane până aici e 4,5 km. Pe partea stângă se află o parcare, unde vă puteți lăsa mașina, iar pe stânga se vede Poiana Cociu. Loc unde se și poate campa. În prezent s-ar putea să fie îngrădit aici.

Cascada Cociu

Traseul este destul de sălbatic. Acesta începe pe punct roșu și aș zice că e mediu, ca dificultate.  Poate chiar greu pentru unii. Se urcă continuu cam o oră, o oră și jumătate până la cascadă. Problema sunt bolovanii mari și trunchiurile de copaci căzute prin multe părți pe traseu. Trebuie avut grijă și la rădăcini și pietrișul de pe alocuri, să nu vă pună probleme.

Cascada Cociu

Spre final, marcajul dispare pe alocuri și trebuie atenție sporită. Dar peisajul merită efortul. Sus, la baza cascadei, este superb. Căderea de apă peste stâncile calcaroase ale munților este impresionantă. Porțiunea superioară a cascadei nu se vede foarte bine și în întregime. Pentru a vedea cât mai mult din ea trebuie să vă deplasați puțin pe la baza acesteia. Este puțin mai greu de fotografiat cascada completă. Aici este mai mult de admirat și de trăit. 🙂

Cascada Cociu

Cascada Cociu nu este foarte cunoscută, de aceea nici nu sunt foarte multe informații clare pe internet. Dar se poate găsi cu minim de interes. Dar vă atașez poza aceasta ca să fie mai clar.

Cascada Cociu

Am văzut prima dată Cascada Cociu prin 2005, într-o excursie la Herculane. Apoi, în 2014, am vizitat-o iar. Nu-mi aminteam foarte bine traseul, căci e cam slab marcat. Nici punctul de start nu se vede. Dacă nu știi ce cauți o să treci pe lângă fără să bagi de seamă.

De data aceasta însă, am făcut ceva poze mai bune. Mă rog, în prezent sunt mai evoluat. Cel puțin așa vreau să cred. 🙂

Dacă aveți întrebări legate de traseu, vă stau la dispoziție. Vă recomand să vizitați Cascada Cociu primăvara devreme sau după ploi abundente.

Prin zonă se pot vedea următoarele:

– în apropiere: Băile Herculane, Lacul Prisaca, Camping 7 Izvoare, La Cădițe, Cheile Țășnei, Cascada Vânturătoarea și altele.

– puțin mai departe: Sfinxul de la Topleț, Domogledul Mic, Fluviul Dunărea, Orșova, Cheile Corcoaiei.

Activități ce se pot face la Cascada Cociu:

– relaxare, camping în poiană, poze și filmări, observarea florei și faunei de pe traseu.

Cărări însorite!

 

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Cascada Cetii, Băile Romane Cascada Cetii reprezintă de fapt o succesiune de patru cascade interesante, cu înălțimi medii. Am ales numele de Cascada Cetii pentru acest articol, d...
Vârful Peleaga, Munții Retezat Varful Peleaga este cel mai înalt pisc din Munții Retezat. Aflat la altitudinea de 2509 metri, Varful Peleaga e cel de-al șaptelea vârf de peste 2500 ...
Peștera Grota lui Șerban Grota lui Serban este o peșteră aflată în Munții Mehedinți, mai puțin știută decât alte grote din zonă. Altitudinea la care se află Grota lui Serban e...
Vârful Buscat, Munții Apuseni Varful Buscat este un unul dintre cele mai cunoscute vârfuri din Munții Apuseni. Acesta are o înălțime de 1676 de metri și este destul de aproape de a...
No Comments

Post A Comment