Capra neagră, bijuteria munților

Capra neagra (Rupicapra rupicapra) este un animal protejat de lege din munții noștri, declarat monument al naturii. În prezent efectivele de capra neagra din România se regăsesc în câteva masive muntoase. Eu am văzut acest animal în ascensiune spre Negoiu, din Făgăraș și puțin mai sus de căldarea Bucura din Retezat. Dar sunt efective mai multe prin Munții Piatra Craiului, Vrancei, Bucegi și Rodnei. După cum îmi relata nu de mult un amic, sunt și prin Apuseni.

Capra neagra

Capra neagra este un animal relativ sperios, perfect adaptat pentru cățărat pe stânci. Este foarte agilă, cu un sprint pe teren accidentat care te face efectiv să o admiri. Ca mărime, capra neagra adultă are cam 70-80 de centimetri înălțime la greabăn (zona umerilor), cu tot cu cap depășind uneori 130 de centimetri. Greutatea acesteia oscilează între 30-60 de kg, masculii fiind mai mari decât femelele. Corpul se termină cu o coadă scurtă de doar câțiva centimetri. Copitele sunt relativ ascuțite, cu o foarte bună aderență pe stâncă.

Urma capra neagra

La capra neagra, ambele sexe au coarne permanente, încovoiate către spate și inelate. Diferența este că masculii le au mai groase. Lungimea coarnelor pot atinge 30 de centimetri. În funcție de inelele de pe corn (mici protuberanțe circulare) se poate determina vârsta animalului. Capra neagra poate trăi până la 20 de ani și chiar peste.

Capra neagra are o blană specială care o ajută să treacă peste iernile geroase. Aceasta are atât fire de păr groase și lungi, cât și un substrat de păr foarte dens, bun izolator termic. Culoarea blănii se schimbă în funcție de anotimp. Vara este roșcată-cărămiziu deschis, iar iarna devine maro spre neagră.

Aventura in Romania

Habitatul preferat de capra neagra este stâncos și greu accesibil. Simțurile caprei sunt extrem de bine dezvoltate. Chiar îmi aduc aminte cum mă văzusem cu una față în față, întâmplător, între noi fiind doar vreo 10 metri. Cred că am stat așa vreun minut și ne uitam unul la altul. Un moment magic, pe care l-am încheiat din dorința de a-l imortaliza. Când am ridicat aparatul foto la ochi, a sprintat capra peste stânci de nici nu am mai apucat să clipesc. Au niște reacții fulgerătoare.

Capra neagra

Capra neagra trăiește în grupuri formate, de regulă, din femele și iezi. Masculii sunt de obicei solitari. Aceștia se unesc cu grupurile în perioada împerecherii, care are loc în lunile octombrie – decembrie. Masculii se luptă crunt pentru dreptul la înmulțire. Gestația durează jumătate de an, femelele dând naștere la 1-2 iezi, rar chiar 3. Aceștia sunt înțărcați după 4-6 luni. Hrana caprelor constă din iarbă, muguri, licheni, mușchi și alte diverse vegetale.

Dușmanii naturali ai acestui animal sunt lupul, râsul, ursul și acvila. Totuși, cel mai aprig inamic al caprei este de departe, omul. Deși este protejată de lege, capra neagra este vânată de multe ori ilegal și peste măsură. În detalii nu are sens să intru aici, dar menționez că țara noastră deține recordul mondial la trofeul de capra neagra. Trofeul este alcătuit din partea superioară a capului și coarne.

Capra neagra este un animal pe care orice iubitor de munte dorește să-l vadă. Unul destul de greu de văzut, pe care ar trebui să-l protejăm mai bine. Pozele nu sunt foarte bune din cauza distanței mari la care am observat animalul. E vorba despre un versant al Vârfului Lăițel, din Munții Făgăraș.

 

S-AR PUTEA SĂ-ŢI PLACĂ ŞI:
Ciucarul Mare, Munții Almăjului Ciucarul Mare constituie una din zonele mele preferate din România. Un loc absolut mirific, cu puncte de belvedere remarcabile și o faună de excepție....
Zilele Clujului 2018, 100 de ani de la Marea Unire Festivalul Zilele Clujului nu m-a prea impresionat niciodată, să fiu sincer și nici nu prea eram convins să fac vreun articol pe această temă. Dar adm...
Ulpia Traiana Sarmizegetusa Ulpia Traiana Sarmizegetusa este o fostă capitală romană de pe teritoriul Daciei. Dacă Sarmizegetusa Regia era mândria statului dac, după cucerirea ac...
Cheile Tâmnei, Munții Mehedinți Cheile Tamnei reprezintă o porțiune spectaculoasă, asemănătoare cheilor tradiționale, dar fără apă. Acestea se află în Munții Mehedinți, iar traseul s...
No Comments

Post A Comment